Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

«ΔΥΟ ΠΟΡΤΕΣ ΕΧΕΙ Η ΖΩΗ / ΣΤΗ ΜΙΑ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ…ΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑΣ & ΜΠΡΑΒΟΣ»


ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


«Στην ομιλία μου κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης είχα τονίσει ότι ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας πρέπει να καταστεί χρόνος δημιουργικός και γόνιμος για τους νέους ανθρώπους που υπηρετούν την πατρίδα. Κάθε στρατευμένος πρέπει να νοιώθει ότι εισέρχεται σε ένα χώρο δίκαιο, ορθολογικό και πολιτισμένο.»

ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ-ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΙΜΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

1. Ο υπουργός άμυνας, κος Βενιζέλος, φαίνεται να καταργεί την ειδικότητα του «καντηλανάφτη» ή του «χειριστή φωτοτυπικού μηχανήματος» (αν και, μάλλον, θα τους αλλάξει απλά μορφή). Ούτως ή άλλως, το κράτος της όξυνσης των ταξικών ανισοτήτων, της καθολικοποίησης της ελαστικής-ανασφάλιστης εργασίας, της μαζικής προσπάθειας στρατολόγησης άνεργων νέων στα Σώματα Ασφαλείας και ως Μισθοφόρους στο στρατό, δε χρειάζεται πλέον τέτοιες αστείες δικαιολογίες για να «βολέψει» τα γαλαζοπράσινα βύσματα στη στρατιωτική τους θητεία.

Στα δύο χρόνια, που το υπουργείο υπολογίζει ότι θα χρειαστούν για τη σχετικά ομαλή ενσωμάτωση του μηχανισμού των μετατάξεων στους αντίστοιχους του στρατού ξηράς, εξακολουθεί να διατηρείται η «ελίτ» σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία. Είναι αυτοί, που ως «γιατροί, χημικοί, μετεωρολόγοι και οδηγοί» θα κατατάσσονται στην Π.Α. - και προφανώς και σε κάποιες θέσεις του Π.Ν (σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους τους που, με τα ίδια προσόντα αλλά με θολά κριτήρια, θα βρίσκονται στο Στρατό Ξηράς).

Ας μας εξηγήσει ο κος υπουργός γιατί δεν ξεκαθαρίζει αν γιατροί του ΠΝ και ΠΑ, θα διατάζονται να υπηρετούν στο εξωτερικό, σε ελληνικές θέσεις σε ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ, όπως επανειλημμένα έχει καταγγελθεί ότι συμβαίνει. Ας μας εξηγήσει επίσης αν «όσοι ασκούν ναυτικά επαγγέλματα ή εκπαιδεύονται για αυτά» θα περνούν διάστημα της θητείας τους πάνω στα πλοία του ΠΝ, που εμπλέκονται σε αποστολές εκτός συνόρων και στο ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου.

Τέλος, ας μας εξηγήσει ο κος Βενιζέλος πώς διασφαλίζεται η ισότητα της θητείας ανάμεσα σε αυτούς που θα υπηρετούν 9 μήνες στα ραντάρ της παραμεθορίου του ναυτικού και της αεροπορίας (και με ποιο κριτήριο αυτοί θα είναι «γιατροί, οδηγοί κλπ», που δε θα βρίσκονται στην «παραμεθόριο» της Αθήνας και του Σκαραμαγκά, όπως άλλοι συνάδελφοί τους) και στους φαντάρους που θα υπηρετούν αντίστοιχα στις διπλανές μονάδες προκάλυψης του στρατού ξηράς. Πόσο ισότιμη είναι η θητεία του «15 μέρες μέσα - 15 μέρες off (ουσιαστικά, άγραφη άδεια)» του ναυτικού, με τη θητεία που αντιστοιχεί σε «25 μέρες μέσα - 1 μέρα έξοδος (και κανένα υπηρεσιακό)» στις μονάδες προκάλυψης. Τα βύσματα που υπηρετούν στο Ραντάρ Πάρνηθας, στις Πτέρυγες Μάχης Ελευσίνας-Τανάγρας που θεωρούνται παραμεθόριος θα κάνουν 6-7 μήνες θητεία.

Πελατειακές σχέσεις και προνόμια στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ και στα πλουσιόπαιδα πάνε χέρι-χέρι!!!



2. Η «επιλογή των κατατασσόμενων και η τοποθέτησή τους σε όπλα, σώματα και ειδικότητες με βάση τα προσόντα τους», ανοίγει την πόρτα της παγίωσης σκληρών ταξικών διαφορών, που ήδη υπήρχαν σε διάφορες μορφές, μέσα στο στράτευμα. Σε πολλές καταγγελίες Φαντάρων, του Δικτύου Σπάρτακος και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, η πιο διαδεδομένη απάντηση από το υπουργείο και τους στρατιωτικούς (μετά την απάντηση ότι «ο στρατός είναι προσανατολισμένος στον άνθρωπο») ήταν: «όλοι είναι ίσοι στο στρατό». Ο κος Βενιζέλος ουσιαστικά θεσμοθετεί, γενικεύει και επισημοποιεί ό,τι αποτελούσε άγραφο νόμο στα στρατόπεδα: κάποιοι είναι για τα γραφεία και κάποιοι για τις αγγαρείες, τις ασκήσεις και τις σκοπιές. Δίνει το σήμα στους διοικητές να χωρίσουν τους «εκλεκτούς μορφωμένους» (που, συνήθως «γκρινιάζουν περισσότερο και επικαλούνται συνεχώς τα δικαιώματά τους») από την «πλέμπα των υπόλοιπων» (για τους οποίους υπάρχει ελπίδα ότι θα δεχτούν ευκολότερα το ρητό: «στο στρατό δεν υπάρχουν δικαιώματα»).

Η αλλαγή εντάσσεται στη γενικότερη κατεύθυνση ενός πιο μισθοφορικού και δολοφονικού στρατού, ενταγμένου στο ΝΑΤΟ και τον ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ, έτοιμου να καταστείλει εξεγέρσεις εντός και εκτός συνόρων. Τα «βύσματα και οι μορφωμένοι» θα βρίσκονται απομονωμένοι σε γραφεία και ειδικότητες, όπου θα απαλλάσσουν τους αξιωματικούς από «γραφειοκρατική δουλειά», ώστε να μπορούν αυτοί να διαχειρίζονται ένα στρατό από μισθοφόρους και «αμόρφωτους», που «θα πηδά ψηλότερα, θα τρέχει γρηγορότερα και - κυρίως - θα είναι πιο υπάκουος.

Είναι ο στρατός πολλών ταχυτήτων: με τους «φτιαγμένους» πλούσιους και μορφωμένους, τα «χωμένα» εργατόπαιδα και χωριατόπαιδα, του Μισθοφόρους ΕΠ.ΟΠ-ΕΠΥ-ΟΒΑ. Γιατί όμως ο Ευ.Βενιζέλος δεν δεσμεύεται για την κατάργηση αποστολής φαντάρων στην ΕΛΔΥΚ και τη χρήση φαντάρων ως υπηρέτες στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις;

3. Ο κύριος Βενιζέλος μας ενημερώνει ότι, σε συμφωνία με τον υπουργό απασχόλησης, θα λάβει «τα αναγκαία μέτρα ώστε κάθε νέος που κατατάσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις να καταγράφεται από τον ΟΑΕΔ και να αποκτά ατομική μερίδα» ώστε «τη στιγμή της απόλυσής του…να έχει προετοιμαστεί με τη βοήθεια της Πολιτείας για την είσοδό του στην αγορά εργασίας». Η ανακοίνωση αυτή δείχνει την αναλγησία τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, την επίθεση στα δικαιώματα νεολαίας και εργαζομένων. Σε μια θητεία όπου οι φαντάροι λαμβάνουν κάθε μήνα το εξευτελιστικό ποσό των €8,63, όταν για τις οικογένειές τους κοστίζει 800-1.000 ευρώ το μήνα για κάθε οικογένεια με φαντάρο, ο κος Βενιζέλος τους καταγράφει στον ΟΑΕΔ!

Δεν αναφέρεται ούτε μια λέξη για κανονικό Μισθό και Ασφάλιση των φαντάρων. Συντηρούν στρατόπεδα, δουλεύουν απλήρωτοι για να καλύπτουν την απουσία του κράτους σε φωτιές, πλημμύρες και άλλες καταστροφές, κάνουν τζάμπα τους υπηρέτες στα θέρετρα των αξιωματικών, συντηρούν τους μαγαζάτορες και τα οικονομικά συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών (αφού στα στρατόπεδά τους πρέπει να πληρώνουν ακόμα και το νερό που πίνουν), αλλά κοινωνική πολιτική θεωρείται η καταγραφή τους στον ΟΑΕΔ!

Στο 15% φτάνει η πραγματική ανεργία και θα αυξηθεί, οι φαντάροι πρέπει να πληρώσουν για να θεωρηθεί η θητεία τους συντάξιμος χρόνος (αν και όταν βγουν στη σύνταξη), ενώ δεν έχουν καν το δικαίωμα να λάβουν επίδομα ανεργίας, μετά από το 9μηνο χακί εργασιακό τους ξεζούμισμα!!!

4. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, με συνεχόμενες προσπάθειες τα τελευταία 20 χρόνια, επιχειρούν να κατεδαφίσουν το σύνολο της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Μπορεί η βάση του 10 να πετά έξω από τις σχολές μεγάλο κομμάτι μαθητών, οι ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση να μην επιτρέπουν σε χιλιάδες παιδιά να τελειώσουν καν το σχολείο, το πλέγμα ειδίκευσης και κατάρτισης να μετατρέπει τη νεολαία σε πελάτες πιστοποιητικών και σεμιναρίων, των ΙΕΚ και των ΚΕΣ, σε κυνηγούς «πιστωτικών μονάδων και δεξιοτήτων», σε ανασφάλιστους σκλάβους με την ελπίδα πως θα βρεθεί κάποτε μια δουλειά των €800, όμως ο υπουργός άμυνας έχει λύση!

Τώρα, θα συμμετέχει και ο στρατός, με τη δημιουργία Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης σε κάθε κέντρο εκπαίδευσης! Οι φαντάροι, που θα βιώνουν όλη την «εθνική ηθική διαπαιδαγώγηση» για την «αξιοπρέπεια της πατρίδας», την υπακοή στους ανώτερους, το φερετζέ της απλήρωτης εργασίας για τις εθνικές ανάγκες και ενάντια στους εχθρούς-τρομοκράτες, θα μπορούν να «πιστοποιηθούν» για την υποταγή και τη «συνεργασία» τους, στα γνωστικά αντικείμενα που θα καθορίσουν ο κος Βενιζέλος και η κα Διαμαντοπούλου.

Ας μας εξηγήσουν επίσης, οι εμπνευστές αυτών των μέτρων, πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται τη φοίτηση στρατεύσιμων στην παραμεθόριο σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Η ίδια η πολιτική του κράτους αναγκάζει μαθητές να παρατάνε το σχολείο, τους στέλνει από τα γραφεία στρατολογίας, στα 17 τους, στους αξιωματικούς «μάχιμων μονάδων», στα 19 τους. Εκεί, ο υπουργός πιστεύει πως θα καταφέρουν να παρακολουθήσουν σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες και οι ασκήσεις είναι συνεχείς, η έξοδος για έναν καφέ ή λίγες ώρες ύπνου άπιαστο όνειρο, οι άδειες κόβονται στο όνομα των υπηρεσιακών αναγκών. Αν δεν ψεύδεται, τότε δεν έχει ιδέα για το αντικείμενο του υπουργείου του. Ακόμα χειρότερα, ανακοινώνει πως θα υπάρχει συνεργασία «για την εναρμόνιση των ωρών λειτουργίας ορισμένων σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και ΙΕΚ με τις ανάγκες της στρατιωτικής υπηρεσίας σε περιοχές με μεγάλους στρατιωτικούς πληθυσμούς»! Αντί να δίνεται στους νέους η δυνατότητα της απρόσκοπτης πρόσβασης στη γνώση, οι «ανάγκες της στρατιωτικής υπηρεσίας» θα καθορίζουν τη λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των ΙΕΚ στον Έβρο και το Β.Α. Αιγαίο!

5. Ο κος Βενιζέλος, ακόμα, μας ενημερώνει για την παράνομη χρήση στρατιωτών στο άγριο κυνήγι και τις δολοφονίες μεταναστών στα σύνορα! Δεν τον ενημέρωσαν οι επιτελείς του πως ο στρατός δεν εμπλέκεται στην «αποτροπή λαθρομεταναστών και άλλες συναφείς (sic) δραστηριότητες»; Δε γνωρίζει ότι αυτό είναι αρμοδιότητα των Συνοριοφυλάκων, που αντί να περιπολούν στα σύνορα βασανίζουν και προσβάλουν βάναυσα μετανάστες στα στενά της Αθήνας; Όχι μόνο παραδέχεται ότι ο στρατός αναγκάζει τους φαντάρους να κυνηγούν, μαζί με αξιωματικούς και ΕΠ.ΟΠ, μετανάστες στα σύνορα (και μάλιστα το κάνει ως «επίσημη δραστηριότητα») αλλά δίνει και κίνητρα για αυτή τη δουλειά. Η μέθοδος απλή: αν ο φαντάρος κυνηγήσει, συλλάβει, «αποτρέψει» μετανάστες, θα λάβει προϋπηρεσία για να διεκδικήσει μια θέση ως σεκιουριτάς! Η στρατιωτική θητεία μετατρέπεται σε προθάλαμο μιας καριέρας σε εταιρεία φύλαξης, σώμα ασφαλείας κοκ. Ο στρατός ανυψώνεται σε σαφή συμβολισμό μιας κοινωνίας μπράβων, σεκιουριτάδων, ειδικών φρουρών και σωμάτων καταστολής, πάντα για την «εμπέδωση της ασφάλειας».

Επιστρέφει, σαν κακή έκδοση του μετεμφυλιακού κράτους και της χούντας, η πιστοποίηση και οι μέρες προϋπηρεσίας ειδικοτήτων στο στρατό σε προσόντα για δουλειά στην πολιτική ζωή. Αυτή τη φορά, όμως, έρχεται από το μέλλον μιας ολοκληρωτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας φόβου, ανεργίας και λιτότητας. Η κεντρική ιδέα συνίσταται στην παροχή δωρεάν εργασίας των φαντάρων εννιά μηνών στο στρατό «για την πατρίδα» και τα κέρδη του κεφαλαίου, με αντίτιμο μια βεβαίωση, που θα χρησιμοποιούν μήπως και προσληφθούν κάπου μετά. Στην εξοντωτική εκμετάλλευση των οδηγών, για τις ανάγκες των αξιωματικών σε σοφέρ και των στρατοπέδων σε δωρεάν συντηρητές οχημάτων, με αντίτιμο ένα δίπλωμα οδήγησης. Στην παροχή έτοιμου εργατικού δυναμικού σε εργολάβους και μαγαζάτορες, για δουλειές μαγείρων, ηλεκτρολόγων, εργοδηγών, εκπαιδευμένου να πειθαρχεί στρατιωτικά και να αρκείται σε λίγα.

6. Οι αλλαγές στη δομή και το δόγμα του ελληνικού στρατού προμηνύουν ακόμα χειρότερες συνθήκες, ακόμα περισσότερο «τρέξιμο», ακόμα πιο βάρβαρη θητεία για φαντάρους και ΕΠ.ΟΠ. Το υπουργείο δίνει οδηγίες ώστε «να πάψουν οι στρατευμένοι να θεωρούνται ταυτόσημοι με την κάλυψη των αναγκών φύλαξης, δηλαδή με τις σκοπιές». Το καρότο της απαλλαγής από τις σκοπιές φέρνει μαζί του το μαστίγιο της «διάθεσης του αναγκαίου χρόνου στην ολοκλήρωση μιας ουσιαστικής και σύγχρονης στρατιωτικής εκπαίδευσης». Αφήνει τους αξιωματικούς ελεύθερους να ξεζουμίζουν ακόμα πιο αποτελεσματικά το τζάμπα δυναμικό των φαντάρων σε ασκήσεις, στα δόγματα του ετοιμοπόλεμου, σε εργασίες μέσα κι έξω απ' τα στρατόπεδα - απαραίτητες για το κοινωνικό προφίλ του στρατού, την εμπλοκή του στην πολιτική ζωή, την ολική μετατροπή του σε «παροχέα υπηρεσιών» και μηχανισμό καταστολής.

7. Δεν θα επαναλάβουμε, κ. Βενιζέλο, τη λίστα των καταγγελιών, των ατυχημάτων, των αυθαιρεσιών, την αυτοκτονία του ΕΠ.ΟΠ, που σημάδεψαν τον πρώτο μήνα της θητείας σας και κάνουν τον προκάτοχό σας, κ. Μεϊμαράκη (πρωταθλητή σε αυτοκτονίες, θανάτους και συγκαλύψεις στο στρατό), να ζηλεύει. Δε χρειάζεται να σας πούμε (σίγουρα το ξέρετε ήδη) πως για τους φαντάρους στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, για τους φαντάρους σε στρατόπεδα με άθλιες εγκαταστάσεις και ατελείωτο τρέξιμο που καλύπτει τα κενά του στρατού που στέλνετε σε Αφγανιστάν, Βαλκάνια και Αφρική, για τους φαντάρους που (με το καλημέρα της θητείας σας) κλήθηκαν - με το σχέδιο «Ξενοκράτης» - να συμμετάσχουν σε αντιπλημμυρικές επιχειρήσεις, είναι παλιό, ξεπερασμένο και φρικτό αστείο η φράση: «Δόθηκαν ήδη σαφείς οδηγίες για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε όλες τις μονάδες, καθώς και για τον σεβασμό της προσωπικότητας και των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των στρατευσίμων».

Οι στρατεύσιμοι, και όχι μόνο, κύριε Βενιζέλο γνωρίζουν πως η προσωπικότητά τους, τα δικαιώματά τους, οι συνθήκες ζωής τους κερδίζονται μόνο από τον ανυποχώρητο συλλογικό τους αγώνα, τις καταγγελίες τους και την καθημερινή τους δράση. Δεν έχουν να περιμένουν από εσάς τίποτα παραπάνω από ψεύτικες μικρές υποσχέσεις και άγρια ανυπολόγιστη εκμετάλλευση.

Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων δίνουν καθημερινά τη μάχη για τη ζωή και την αξιοπρέπεια των φαντάρων, ενάντια στις βάρβαρες επιλογές της πολιτικής σας, της ισχυρής Ελλάδας και του αξιόμαχου στρατού με καύσιμη ύλη και θύματα τους ίδιους.

Δεν πρόκειται να σταματήσουμε, ούτε να υποχωρήσουμε. Συνεχώς προκύπτει η ανάγκη για ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ. Να είστε σίγουρος, πως οι βάρβαρες επιλογές σας δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου