Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΓΙΑ 27900 ΕΒΡΑΙΟΥΣ




89χρονος Ουκρανός ο πρώτος μη Γερμανός που δικάζεται για ναζιστικές θηριωδίες. Ήταν ο «Ιβάν ο Τρομερός» και ο Τζον Ντεμγιανγιούκ το ίδιο πρόσωπο; Σε αυτό το ερώτημα καλείται να δώσει απάντηση το δικαστήριο του Μονάχου, στην...
...ενδεχομένως τελευταία μεγάλη δίκη για τη ναζιστική περίοδο. Η ακροαματική διαδικασία άρχισε χθες και ο 89χρονος Ντεμγιανγιούκ κατηγορείται για συμμετοχή στην εξόντωση 27.900 Εβραίων.
Η δίκη αυτή είναι σημαντική για δύο επιπλέον λόγους. Αφενός, ο ουκρανικής καταγωγής Ντεμγιανγιούκ είναι ο πρώτος μη Γερμανός που δικάζεται για τη συμμετοχή του στις ναζιστικές θηριωδίες. «Το Ολοκαύτωμα δεν ήταν μόνο ένα γερμανικό και αυστριακό έγκλημα, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη- Ουκρανία, Βαλτικές Χώρες, Κροατία- η συνεργασία με τους ναζί ήταν ένα μαζικό γεγονός», όπως επισημαίνει ο Εφραίμ Τζούροφ από το κέντρο «Σιμόν Βίζενταλ», την οργάνωση που καταδιώκει εδώ και δεκαετίες πρώην ναζί που κρύβονται με στόχο να τους σύρει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αφετέρου, ο Ντεμγιανγιούκ ήταν τότε ένας απλός δεσμοφύλακας και σήμερα ο πρώτος με τόσο χαμηλό βαθμό που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου των ναζί. «Πώς μπορείτε να ισχυρίζεστε ότι αυτοί που έδωσαν τις διαταγές είναι αθώοι και αυτός που εκτέλεσε τις διαταγές είναι ένοχος;», αναρωτήθηκε στο δικαστήριο ο δικηγόρος του, Ούρλιχ Μπουσκ. «Υπάρχει ένα ζήτημα ηθικής και νομικής τάξης», πρόσθεσε.

Αναπηρικό καροτσάκι
Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δικαστών. Στην κατάμεστη αίθουσα Α 206/ΙΙ του δικαστηρίου του Μονάχου είχε μπει νωρίτερα καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Φορούσε ένα καπέλο του μπέιζμπολ και ήταν σκεπασμένος με μια κουβέρτα. Η δίκη άρχισε όταν οι γιατροί που τον εξέτασαν διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στις ζωτικές του λειτουργίες. Το πιο σημαντικό στοιχείο που έχει εις βάρος του η πολιτική αγωγή είναι μια στρατιωτική ταυτότητα με το όνομα Ιβάν Ντεμγιανγιούκ και τη φωτογραφία του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ντεμγιανγιούκ, στρατιώτης τότε του Κόκκινου Στρατού, ήταν ένας από τους 150 Σοβιετικούς αιχμάλωτους πολέμου που στρατολογήθηκαν ως δεσμοφύλακες από τους ναζί και εργάστηκαν ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Οκτώβριο του 1943 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Σόμπιμπορ στην Πολωνία, οδηγώντας στους θαλάμους αερίων εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίους.

Ο Ντεμγιανγιούκ φέρεται να είχε προσφέρει τις ίδιες υπηρεσίες και στα στρατόπεδα της Τρεμπλίνκας και του Τραβνίκι. Μετά το τέλος του πολέμου κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου άλλαξε το όνομά του από Ιβάν σε Τζον. Πήρε την αμερικανική υπηκοότητα και δούλεψε ως μηχανικός αυτοκινήτων στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Ώσπου το 1986 έγινε γνωστή η ταυτότητά του. Τη χρονιά εκείνη οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν τον Ντεμγιανγιούκ στο Ισραήλ, προκειμένου να δικαστεί για τη δράση του στην Τρεμπλίνκα. Σύμφωνα με μάρτυρες που είχαν καταθέσει σε εκείνη τη δίκη, ο Ουκρανός στρατιώτης ήταν από τους πιο ανελέητους δεσμοφύλακες του στρατοπέδου, γνωστός ως «Ιβάν ο Τρομερός». Ο ίδιος είχε ισχυριστεί τότε ότι είχε πέσει θύμα ενός λάθους. Υποστήριξε ότι είχε συλληφθεί από τις γερμανικές δυνάμεις στην Κριμαία το 1942 και ότι κρατήθηκε αιχμάλωτος έως ότου στρατολογήθηκε στον στρατό του Βλάσοφ, ενός Ρώσου αντικομμουνιστή στρατηγού, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τις ναζιστικές δυνάμεις για την ανατροπή του σοβιετικού καθεστώτος.

Η ισραηλινή Δικαιοσύνη δεν πείστηκε από την εκδοχή του Ντεμγιανγιούκ και τον καταδίκασε σε θάνατο. Γλίτωσε ωστόσο την εκτέλεση της ποινής, όταν οι δικηγόροι του επικαλέστηκαν σοβιετικά αρχεία που ανοίχτηκαν εκείνη την εποχή για να αποδείξουν ότι ο «Ιβάν ο Τρομερός» και ο Τζον Ντεμγιανγιούκ δεν ήταν το ίδιο πρόσωπο. Ο κατηγορούμενος απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες λόγω αμφιβολιών για την πραγματική του ταυτότητα και το 1993 επέστρεψε στις ΗΠΑ όπου του δόθηκε και πάλι η αμερικανική υπηκοότητα. Σήμερα, οι συγγενείς του υποστηρίζουν ότι ο Ντεμγιανγιούκ είναι βαριά άρρωστος και δεν θα καταφέρει να επιβιώσει μιας δίκης. Ωστόσο, η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ και της Γερμανίας έκριναν ότι μπορεί να δικαστεί με καθημερινές συνεδριάσεις που η διάρκειά τους δεν θα ξεπερνά τα ενενήντα λεπτά. Η απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου για την ταυτότητα του «Ιβάν του Τρομερού» και τις κατηγορίες που του αποδίδονται αναμένεται τον προσεχή Μάιο.


Με μια ματιά

●ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ της φρίκης στο Σόμπιμπορ της Πολωνίας χτίστηκε τον Μάρτιο του 1942 και λειτούργησε από τον Μάιο του ίδιου έτους έως τον Οκτώβριο του 1943
●ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 250.000 Εβραίοι έχασαν τη ζωή τους στους θαλάμους αερίου σε αυτό το διάστημα των 17 μηνών. Οι περισσότεροι προέρχονταν από την Πολωνία και από τα κατεχόμενα εδάφη της Ρωσίας και της Δυτικής Ευρώπης- κυρίως την Ολλανδία
●Ο ΙΒΑΝ ΝΤΕΜΓΙΑΝΓΙΟΥΚ κατηγορείται ότι οδήγησε στους θαλάμους αερίων περίπου 29.700 Εβραίους
●ΣΤΟ ΣΟΜΠΙΜΠΟΡ έγινε η μεγαλύτερη απόδραση κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Περίπου 600 κρατούμενοι κατάφεραν να δραπετεύσουν σκοτώνοντας αρκετούς αξιωματικούς των SS και Ουκρανούς δεσμοφύλακες. Όσοι δεν κατάφεραν να δραπετεύσουν από το στρατόπεδο, εκτελέστηκαν την επόμενη ημέρα
Οι τελευταίοι ναζιστές στο εδώλιο

ΧΑΪΝΡΙΧ ΜΠΕΡΕ
Ετών 88
Ολλανδός, πρώην μέλος των Waffen- SS. Δικάζεται στην Κολωνία για τη δολοφονία τριών Ολλανδών αντιστασιακών το 1944. Η απόφαση αναμένεται στις 18 Οκτωβρίου, αλλά η κακή κατάσταση της υγείας του μπορεί να οδηγήσει στη διακοπή της δίκης.

ΑΝΤΟΛΦ ΣΤΟΡΜΣ
Ετών 90
Πρώην μέλος των SS, κατηγορείται για 58 φόνους Εβραίων σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας. Το Δικαστήριο του Ντούισμπουργκ πρόκειται να αποφασίσει αυτές τις ημέρες για το εάν θα συνεχιστεί η δίκη.

ΑΝΤΟΝ ΓΚΕΪΖΕΡ
Ετών 84
Ζει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ και κατηγορείται ότι υπηρέτησε ως δεσμοφύλακας των SS στο στρατόπεδο του Σαξενχάουζεν έξω από το Βερολίνο. Οι αμερικανικές αρχές τού αφαίρεσαν την αμερικανική υπηκοότητα τον περασμένο Απρίλιο, μετά την απόφαση δικαστηρίου ότι κατά την είσοδό του στις Ηνωμένες Πολιτείες είπε ψέματα για το ναζιστικό παρελθόν του. Το μέλλον του είναι ασαφές.

ΓΙΟΖΕΦ ΣΚΕΟΥΝΓΚΡΑΜΠΕΡ
Ετών 90
Καταδικάστηκε τον περασμένο Αύγουστο από το Δικαστήριο του Μονάχου σε ισόβια για τη μαζική δολοφονία Ιταλών αμάχων το 1944.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4548782&ml=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου