Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΤ


Οι 1200 συμβασιούχοι στην ΕΡΤ

αγωνίζονται για το δικαίωμα

στη σταθερή και μόνιμη εργασία

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ ΕΡΤ

Πρέπει να έχεις πολύ κουράγιο για να απαριθμήσεις το δαιδαλώδες σύστημα διαπλοκής της δημόσιας τηλεόρασης. Είκοσι χρόνια καθεστώς ΠΑΣΟΚ και ελάχιστα καθεστώς Ρουσόπουλου, δημιούργησαν αυτό το τερατούργημα που λέγεται δημόσια τηλεόραση. Περίπου 3600 εργαζόμενοι (800 εξ αυτών δημοσιογράφοι) αορίστου χρόνου και 1200 συμβασιούχοι (400 δημοσιογράφοι) ... Αναρωτιέται κανείς τι παράγουν όλοι αυτοί, πού και για ποιον το παράγουν...

Κατά συρροή παραβίαση της αρχής της μιας και μοναδικής εργασίας στο Δημόσιο. Πολυθεσίτες ανεξέλεγκτοι που απομυζούν το κράτος, μα κατά δήλωσή τους δεν είναι κρατικιστές(!). Εργάζονται στη ΝΕΤ και ταυτόχρονα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην Γενική Γραμματεία Τύπου (εκεί απασχολούνται 170 δημοσιογράφοι!) σε γραφεία Τύπου κομμάτων, υπουργών ή και στο άλλο άσυλο που λέγεται 9,84... «Πρέπει να σπάσουμε αυγά στη ΕΡΤ», δήλωσε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει αν συμπεριλαμβάνονται τα εν λόγω... αυγά.

Προτίθενται άραγε κυβέρνηση και νέα διοίκηση να σπάσουν τα "αυγά" των αποκλειστικών συμβάσεων, των συμβολαίων με παρουσιαστές, εκπομπάρχες, σχολιαστές και των υπεράριθμων εντεταλμένων συμβούλων τα οποία είναι χυσοφόρα; Θα διαλύσουν τα παραμάγαζα που στήνουν τεχνικοί εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι γύρω από το ραδιομέγαρο και πωλούν τεχνικές υπηρεσίες στην ΕΡΤ; Θα βάλουν μαχαίρι στις εξωτερικές παραγωγές, όπου γίνεται το μεγάλο φαγοπότι; Θα ενεργοποιήσουν αργόσχολους που η μόνη τους σχέση με την ΕΡΤ είναι ο κοινός τραπεζικός λογαριασμός, ενώ την ίδια στιγμή είναι παραγωγικότατοι στον ιδιωτικό τομέα; Θα τους υπενθυμίσει κανείς πως είναι ασύμβατο να παίρνουν 12.000 ευρώ από τη δημόσια τηλεόραση και ταυτόχρονα να είναι διευθυντές εφημερίδων!

Ή, αντί όλων αυτών, θα θυσιάσουν ως Ιφιγένειες τους συμβασιούχους και αυτό θα το βαφτίσουν εξορθολογισμό της ΕΡΤ; Εξάλλου είναι η εύκολη λύση. «Νόμιμη», διότι έληξαν οι συμβάσεις, θα ισχυριστούν. «Οικονομική», αφού 1200 εργαζόμενοι είναι δαπανηρός προϋπολογισμός, αν και μιλάμε για μισθούς Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. «Μεταβατική», αφού ως ότου αποφασίσουν τη θέση που θα κατέχει η ΕΡΤ στον καταμερισμό της διαπλοκής. Όταν αποσαφηνίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν, τότε προφανώς θα ανακοινώσουν και το προφίλ της ΕΡΤ. Ε, τότε θα δημιουργήσουν τη νέα γενιά συμβασιούχων.

Προς το παρόν η σιωπή των αμνών. Για αυτό και η ανησυχία των συμβασιούχων (που να σημειωθεί εργάζονται χωρίς δώρα, επιδόματα, άδειες και αποζημιώσεις) μετατράπηκε σε δράση ... Η ΠΟΕΣΥ -λόγω συσχετισμών – είναι το μοναδικό σωματείο του κλάδου που έχει ενεργοποιηθεί - έχει αποστείλει επιστολή στον κ. Γερουλάνο, ζητώντας επίσημη ενημέρωση για το μέλλον των συμβασιούχων. Αιτούνται τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου όσων εργαζομένων έχουν ανανεωθεί τουλάχιστον μία φορά και έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 24 μήνες προϋπηρεσία, όπως ορίζει σχετική κοινοτική οδηγία. Και επειδή το αλτσχάιμερ δεν μας έχει ακόμη "χτυπήσει", θυμόμαστε την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το 2004 ο νυν υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, αντιπολιτευόμενος τότε, για μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου εάν υπάρχει 24μηνη προϋπηρεσία. Η ΕΣΗΕΑ έκανε δύο "αντάρτικα" χτυπήματα με την κήρυξη 24ωρων απεργιών, οι οποίες, ώ σύμπτωση, συνέπεσαν χρονικά με την παραίτηση του πρόεδρου της ΕΡΤ Χρ. Παναγόπουλου. Να προκληθεί τεχνηέντως χάος και μετά σιωπή.

Οι συμβασιούχοι δημοσιογράφοι συγκρότησαν τη δική τους επιτροπή, φτιάξαν το δικό τους blog στο ίντερνετ, απέστειλαν επιστολή στον κ. Γερουλάνο και συναντώνται με βουλευτές όλων των κομμάτων, δημοσιοποιώντας το πρόβλημά τους και αναζητώντας συμμάχους στον αγώνα τους. Πολλοί δηλώνουν άγνοια, άλλοι αδυναμία διαμεσολάβησης, γιατί στο ΠΑΣΟΚ μάλλον δεν υπάρχει εσωκομματική επικοινωνία, άλλοι επαναλαμβάνουν εμμονικά τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ περί μείωσης του κρατικού τομέα, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ μεταθέτουν τις συζητήσεις με τους συμβασιούχους, μετά την εκλογή του αρχηγού τους. Μάλιστα, στους διαδρόμους της ΕΡΤ,οι ΔΑΚίτες λένε πως ο Σαμαράς υποσχέθηκε να αναλάβει τα έξοδα του δικαστικού αγώνα των συμβασιούχων εάν εκλεγεί πρόεδρος. Όσο για τον Α. Ντινόπουλο, εμφανίζεται διαθέσιμος να βοηθήσει, μόνο που αποκρύπτει ότι και ο ίδιος είχε χρυσοφόρα συμβόλαια για να κάνει δύο ντοκιμαντέρ. Όσο για τη Λιάνα Κανέλλη, συνεπής στη γραμμή του ΠΑΜΕ, μας πρότεινε αυτονομία από την ΕΣΗΕΑ και δημιουργία ξεχωριστού σωματείου για τη διεκδίκηση των προβλημάτων μας. Η λέξεις από "κοινού δράση" με τους τεχνικούς της ΕΡΤ ή συντονισμός με συμβασιούχους άλλων ΔΕΚΟ ή και τον κόσμο των stage είναι στα σπάργανα. Καλλιεργείται εντέχνως ότι οι δημοσιογράφοι είναι κάτι ξεχωριστό, άρα χρειάζεται μοναχική πορεία. Μόνο που η μοναχική πορεία θα είναι μονόδρομος από την 1η Γενάρη που θα ενταχθούμε στην ανεργία και θα βρίσκουμε κλειστές πόρτες αναζητώντας μεροκάματο. Η θλίψη με τη μοναχική πορεία τότε θα συμβαδίζουν, τώρα όμως υπάρχει ελπίδα για χαμόγελα με τη συλλογική δράση.

ΚΤΥΠΩΝΤΑΣ ΚΑΡΤΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Μπίζνες» στο Ντινάν

Απαράδεκτη χαρακτήρισαν την πολιτική της διοίκησης να χρεώνει την οικονομική κρίση του Ερρίκος Ντινάν στους εργαζόμενους και το ιατρικό προσωπικό σε κοινή τους ανακοίνωση η Ένωση Ιατρών και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ερρίκος Ντύναν. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για επίμονη άρνηση της διοίκησης να ικανοποιήσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, παρά τις επανειλημμένες και νομοθετικά κατοχυρωμένες διαιτητικές αποφάσεις, δηλώνοντας δε ότι δεν θα συνηγορήσουν στη μείωση των μισθολογικών αποδοχών των έμμισθων γιατρών.

Τα σωματεία επιπλέον στηλιτεύουν την δρομολόγηση εκ μέρους της Οικονομικής Διεύθυνσης της έναρξης λειτουργίας Μαιευτικής Κλινικής, όπου θα εφαρμοστεί μια πρότυπη επιχειρηματική πολιτική (φτηνές υπηρεσίες στις κυοφορούσες, πακέτα προσφορών στους τοκετούς και ασφαλιστική κάλυψη στα νεογνά) με νέες προσλήψεις υψηλόμισθων στελεχών. Γιατροί και εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν θα ανεχτούν καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων τους και ότι θα υπερασπιστούν τον κοινωφελή και ενιαίο χαρακτήρα του ιδρύματος, ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκχώρησής του σε κερδοσκοπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ταχυ-μετατάξεις

Αλλαγή ειδικότητας επιχειρεί να επιβάλει η εταιρεία κούριερ Σπίντεξ στον εργαζόμενο Ηρακλή Ποζαπαλίδη. Ο εργαζόμενος επί 13 χρόνια έχει την ειδικότητα του οδηγού δικύκλου ταχυμεταφοράς και η εταιρεία θέλει να τον μετατρέψει σε εισπράκτορα, χωρίς τη θέλησή του. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι έχει μετατεθεί δέκα φορές σε 8 χρόνια! Το ίδιο είχε αποπειραθεί να πράξει η εταιρεία και πριν ενάμιση χρόνο σε άλλους 18 εργαζόμενους. Προφανώς, αυτή η τακτική της Σπίντεξ συνδέεται με την προσπάθεια του Σωματείου Εργαζομένων Ταχυδρομικών – Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής ( Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α ) να θεσπιστούν ειδικότητες στον κλάδο, να ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι με βαριά ανθυγιεινά ένσημα, να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση, να σταματήσει η ηλεκτρονική παρακολούθηση των εργαζομένων μέσω καμερών, φορητών τερματικών. Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά της Σπίντεξ από πρωτοβάθμια σωματεία που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους ενώ μεθαύριο Τρίτη θα γίνει τριμερής επιτροπή στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ζητούν επίδομα

Την καταβολή εποχικού επιδόματος ζήτησαν από τον υφυπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων αποκλειστικών νοσηλευτριών Μακεδονίας. Ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι το αίτημά τους λέγοντας ότι είναι «εύκολο να υλοποιηθεί», ενώ υποσχέθηκε τη θέσπιση ενός προγράμματος διετούς ενίσχυσης του κλάδου. Φυσικά, μένει όλα αυτά να γίνουν από υποσχέσεις, πράξη, αν και το οικονομικό πρόβλημα των εργαζόμενων δε λύνεται με επιδόματα φτώχειας.



ΒΑΣΗ

29ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΤΟΕ

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΑΠΟΝΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Πετυχημένη παρουσία της Συνεργασίας

Με προειλημμένες αποφάσεις διεξήχθη στις 20-22 Νοέμβρη το 29ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ. Χωρίς όμως συγκεκριμένες διεκδικήσεις για τα ανοιχτά προβλήματα στο ασφαλιστικό (επικουρικό, διαφορετικά δικαιώματα), τη διάλυση ενιαίων εργασιακών σχέσεων, την άρνηση υπογραφής κλαδικής σύμβασης από τους τραπεζίτες. Επακόλουθο της αντίληψης της ηγεσίας της ΟΤΟΕ που στο πρόγραμμα δράσης της ζητά «οι υπερεθνικές ενώσεις και ιδιαίτερα η Ε.Ε. να γίνουν ανάχωμα στη νεοφιλελεύθερη λογική, ποιοτική-διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα ως βάση ανάπτυξης…».

Η εικόνα εκφυλιστική. Άδειες καρέκλες (από τους 630 συνέδρους παρακολουθούσαν 100-150), τραμπουκισμοί, παράλληλοι μονόλογοι μεταξύ των παρατάξεων. Καλεσμένοι ο υπουργός Εργασίας και βουλευτές, ενώ οι εργαζόμενοι δεν γνώριζαν καν ότι γίνεται συνέδριο. Στις εκλογές οργάνων ενισχυμένη βγήκε η ΠΑΣΚΕ (36%), η ΔΑΚΕ σημείωσε πτώση (17%), οι εργοδοτικές παρατάξεις των σωματείων Άλφα και Γιούρομπανκ στάσιμες και ισχυρές (16 %), οι δυνάμεις του ΣΥΝ (10 %) και του ΠΑΜΕ (7,4%) σημείωσαν μικρή άνοδο.

Οι ριζοσπαστικές ταξικές δυνάμεις εμφανίστηκαν ενωμένες με τη «Συνεργασία των: Πρωτοβουλίας Συσπείρωσης στην ΟΤΟΕ, Πρότασης Προοπτικής-Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης Εθνικής, Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Αγροτικής» (17 ψήφοι, 2 Γεν. Σύμβουλοι, 1 για συνέδριο ΓΣΕΕ), μετά από ενωτικό κάλεσμα του σχήματος της Αγροτικής, στο οποίο δεν ανταποκρίθηκαν δυστυχώς δυνάμεις που μιλούν στο όνομα του ανεξάρτητου εργατικού κινήματος κι επέλεξαν ξανά την ετερόκλητη εκλογική συνεργασία για την εκλογή έδρας.

Οι δυνάμεις της «Συνεργασίας» άσκησαν κριτική στην ΟΤΟΕ για τη διαχειριστική λογική, τη γραφειοκρατικοποίηση, την έλλειψη αγωνιστικής τροχιάς και νικηφόρας πορείας και τόνισαν την ανάγκη για ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Την αδυναμία της Συνεργασίας να εκφράσει καθαρά τους στόχους πάλης βάσει των εργατικών αναγκών (πχ.1400 κατώτερος μισθός) κάλυψαν τοποθετήσεις της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Αγροτικής και Πρότασης Προοπτικής Εθνικής, που τόνισαν και την αναγκαιότητα να ανοίξουν τα σωματεία στους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Η Συνεργασία πέτυχε να υιοθετηθούν ψηφίσματα καταγγελίας της Εμπορικής για τις αναδιαρθρώσεις και της Χαλυβουργικής για τις απολύσεις, υπεράσπισης των καθαριστριών της Αγροτικής και συναδέλφων της Αγροτικής που διώκονται γιατί εναντιώθηκαν στην ατομική στοχοθεσία. Είναι στόχος η Συνεργασία να συμβάλει στην ανάδειξη των σύγχρονων εργατικών αναγκών και την ανάπτυξη νικηφόρων αγώνων στον κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου