Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Συμμετοχή της Blackwater σε ευαίσθητες επιχειρήσεις της CIA


Ο ιδιωτικός στρατός της εταιρίας Blackwater Worldwide συμμετείχε σε ορισμένες από τις πλέον ευαίσθητες επιχειρήσεις της CIA, μεταξύ των οποίων και επιδρομές με στόχο εξτρεμιστικά στοιχεία στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα «The New York Times».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η εμπλοκή της Blackwater στο Ιράκ άρχισε το 2002, όταν η CIA της ανέθεσε τη φύλαξη της περιμέτρου γύρω από τον σταθμό που είχε στο ξενοδοχείο "Ariana", στην Καμπούλ.

Επίσης η Blackwater, που σήμερα έχει μετονομαστεί σε "Xe Services", ανέλαβε και την ασφάλεια του σταθμού της CIA στη Βαγδάτη, ένα χρόνο μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

Ακόμη οι Οι New York Τimes γράφουν ότι ο ρόλος της Blackwater στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν άλλαξε δραματικά όταν οι άνδρες της άρχισαν να παρέχουν υπηρεσίες ασφάλειας στα στελέχη της CIA που δρούσαν στην περιοχή, ακόμα και στη διάρκεια επιχειρήσεων που γίνονταν σε συνεργασία με άνδρες των ειδικών δυνάμεων Delta Force και Navy Seals.

Οι επιδρομές σε κρυσφύγετα εξτρεμιστών στο Ιράκ, γνωστές και ως επιχειρήσεις "αρπαγής", γίνονταν σχεδόν κάθε βράδυ από το 2004 έως το 2006.

Οι Times επικαλούνται αρκετούς πρώην άνδρες ασφαλείας της Blackwater, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις σύλληψης και δολοφονίας εξτρεμιστών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν έγιναν επιχειρήσεις ρουτίνας, έτσι ώστε το προσωπικό της εταιρίας δεν παρείχε απλά προστασία στους άνδρες της CIA, αλλά συμμετείχε ενεργά.

Επίσης η αμερικανική εφημερίδα είχε γράψει τον Αύγουστο, ότι η CIA ανέθεσε επίσης στη Blackwater ένα μυστικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση και την εκτέλεση υψηλόβαθμων στελεχών της Αλ Κάιντα.

Το πρόγραμμα αυτό κόστισε εκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν απέφερε αποτελέσματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το όνομα της Blackwater ήλθε στην επικαιρότητα του πολέμου στο Ιράκ, όταν τον Σεπτέμβριο του 2007 άνδρες της εταιρίας δολοφόνησαν 14 άοπλους Ιρακινούς πολίτες στη διάρκεια επιχείρησης παροχής προστασίας σε μία αυτοκινητοπομπή Αμερικανών διπλωματών, στη Βαγδάτη.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου