Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Ανατίναξαν δύο σχολεία οι Ταλιμπάν Τυφλές αντιδράσεις σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού



Ροϊτερς, Γαλλικο

Προ ημερών, δεν δίστασαν να ανατινάξουν τζαμί για να εξοντώσουν στρατιωτικούς. Αυτή τη φορά, οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, φανατικοί μαχητές του «ιερού πολέμου», έβαλαν στο στόχαστρο δύο δημόσια σχολεία, σε μια ακραία εκδήλωση πολιτιστικού σκοταδισμού και πολιτικού αδιεξόδου. Το περιστατικό έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές χώρες στην πόλη Μπάρα της περιφέρειας Χαϊμπέρ, γύρω στα 20 χλμ. από την πάντα ανήσυχη Πεσαβάρ, πρωτεύουσα της προβληματικής βορειοδυτικής επαρχίας της χώρας. Τα δύο σχολεία, ένα δημοτικό και ένα γυμνάσιο, ανατινάχθηκαν με δυναμίτιδα και μετετράπησαν σε σωρούς ερειπίων χωρίς να υπάρξουν θύματα, καθώς την ώρα της ανατίναξης ήταν άδεια.

Διαβόητοι για τον θρησκευτικό φανατισμό τους, οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, όπως και οι Αφγανοί ομοϊδεάτες τους, αντιτίθενται στη μαζική εκπαίδευση των νέων και ιδιαίτερα των κοριτσιών, έχουν δε καταστρέψει εκατοντάδες σχολεία στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας κατά τα τελευταία χρόνια. Η επιλογή «μαλακών» στόχων, όπως τζαμιά, αγορές και σχολεία, ερμηνεύεται ως τυφλή αντίδραση των Ταλιμπάν υπό την αυξανόμενη πίεση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που διεξάγει εναντίον τους ο πακιστανικός στρατός. Περίπου 30.000 στρατιώτες ενεπλάκησαν σε επιχειρήσεις στο Νότιο Ουαζιριστάν, τον περασμένο Οκτώβριο, προσπαθώντας να διεισδύσουν στα κρησφύγετα όπου πιστεύεται ότι έχουν καταφύγει ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα.

Την περασμένη Δευτέρα, δύο βομβιστικές επιθέσεις σε λαϊκή αγορά της Λαχώρης στοίχισαν τη ζωή σε 51 ανθρώπους, ενώ 140 άλλοι τραυματίστηκαν. Οπως ανακοινώθηκε χθες από τις πακιστανικές αρχές, οι επιθέσεις προήλθαν από βομβιστές αυτοκτονίας. Οι ανησυχίες των πακιστανικών αρχών και των δυτικών συμμάχων τους επικεντρώνονται στην Πεσαβάρ, όπου η ατμόσφαιρα παραπέμπει σε κατάσταση πολιορκίας. Η σημαντική, λόγω γεωγραφικής θέσης, πόλη απέχει μόλις 170 χλμ. από την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

Αναδείχθηκε σε προπύργιο της Αλ Κάιντα και του Οσάμα μπιν Λάντεν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν Αμερικανοί και Σαουδάραβες χρηματοδοτούσαν και εκπαίδευαν, με τη βοήθεια πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, τους «μουτζαχεντίν», στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον των Σοβιετικών εισβολέων στο Αφγανιστάν. Ενδεχόμενη αποτυχία των Πακιστανών και των συμμάχων τους να επιβάλουν την τάξη στην Πεσαβάρ θα προκαλούσε διάχυση της εξέγερσης σε ευρύτερη κλίμακα.

Πάντως, ο Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού έχουν «αποδυναμώσει σημαντικά» τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα, αν και δεν έχουν εξουδετερώσει ακόμη τις βάσεις της ηγεσίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου