Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Συμμετοχή της Blackwater σε επιχειρήσεις της CIA

Φάκελος Αφγανιστάν
http://strategy-geopolitics4.blogspot.com

Άνδρες της εταιρίας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας Blackwater (νυν Χe Services) συμμετείχαν σε ορισμένες από τις πλέον ευαίθητες επιχειρήσεις της CIA μεταξύ των οποίων και επιδρομές με στόχο εξτρεμιστές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αποκαλύπτουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times. Τα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά την εξομολόγηση του ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της Blackwater, Erik Prince, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Vanity Fair, ότι διετέλεσε στέλεχος της CIA πριν απολυθεί από τη κυβέρνηση Obama.

Η συνεργασία της Blackwater με τη μεγαλύτερη υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ ξεκίνησε το 2002, όταν ανέλαβε τη φύλαξη του ξενοδοχείου Ariana στην Καμπούλ, όπου εγκαταστάθηκε ο σταθμός της CIA ενώ ανέλαβε και την ασφάλεια του σταθμού στη Βαγδάτη, ένα χρόνο μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Ο ρόλος της Blackwater στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν άλλαξε δραματικά όταν οι άνδρες της άρχισαν να συνεργάζονται με στελέχη της CIA που δρούσαν στην περιοχή, ακόμα και στη διάρκεια επιχειρήσεων που γίνονταν σε συνεργασία με άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων Delta Force και Navy SΕΑLs.

Οι Times επικαλούνται μαρτυρίες πρώην μισθοφόρων της Blackwater (στη συντριπτική τους πλειοψηφία απόστρατοι των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων), οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις σύλληψης και δολοφονίας εξτρεμιστών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν έγιναν ρουτίνα, με αποτέλεσμα την ενεργή συμμετοχή τους σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι Times έγραψαν τον Αύγουστο ότι η CIA ανέθεσε επίσης στη Blackwater μυστικό πρόγραμμα εκτελέσων υψηλόβαθμων στελεχών της Al Qaeda, το οποίο ήταν πολυδάπανο αλλά χωρίς αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου