Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Καταστολή και στο χώρο του διαδικτύου

Καταστολή-Λογοκρισία
από blog: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ http://tsak-giorgis.blogspot.com

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που σε ανάρτησή μας γράφαμε ανάμεσα σε άλλα:

«Η είδηση είναι απόλυτα καρατσεκαρισμένη, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, απ’ ότι ξέρουμε.

Ο Χρυσοχοϊδης, αποδέχτηκε εισήγηση των πρακτόρων του κλιμακίου του FBI, που βρίσκετε στην Αθήνα για να "συνδράμει στις έρευνες κατά της τρομοκρατίας" και ιδρύει στο υπουργείο του υπηρεσία … χάκερς.

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες στην υπηρεσία αυτή θα προσληφθούν 42 άτομα, πολύ καλά γνώστες του διαδικτύου, θα εκπαιδευτούν από ξένους πράκτορες και θα έχουν αντικείμενο την συλλογή πληροφοριών και την παρέμβαση σε ιστότοπους (blogs και ιστοσελίδες αντιπληροφόρησης)».

Αφού αναφέραμε πώς θα στελεχωθεί αυτή η υπηρεσία καταλήγαμε στην ανάρτησή μας: «το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με τον Χρυσοχοϊδη και τους πράκτορες του FBI, είναι η έλλειψη αστυνόμευσης στα blog και στις ιστοσελίδες αντιπληροφόρησης …..».

Είμαστε απόλυτα βέβαιοι για την βασιμότητα της πληροφορίας μας (αν είμαστε αστική εφημερίδα θα γράφαμε «αποκλειστικό») αλλά δεν περιμέναμε ότι θα έπιανε τόσο γρήγορα δουλειά, ο νέος κατασταλτικός μηχανισμός.

Η τακτική τους γνωστή.

Απ’ ότι διαβάζουμε στην φυλλάδα του Τριανταφυλλόπουλου θα εντοπίζουν «όσους διακινούν υβριστικά ή απειλητικά κείμενα στο Ιντερνέτ», και στην περίπτωση αυτή όταν «υπάρχουν υπόνοιες για την διάπραξη αδικήματος», όπως γράφει η φυλλάδα, θα ζητείται η «άρση της ανωνυμίας των bloggers από τους πάροχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών».

Με έναν εντελώς νεφελώδη ορισμό – με ποια κριτήρια, ας πούμε θα καθορίζεται ένα κείμενο σαν «υβριστικό» και «απειλητικό»; Με την «λογική» τους και την φράση του Μαρξ που έχουμε στο μπλογκ μας: «Οι κομουνιστές δεν καταδέχονται να κρύψουν τις απόψεις τους και τις βλέψεις τους. Δηλώνουν, λοιπόν, ανοιχτά ότι ο σκοπός τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη βίαιη ανατροπή της σημερινής καθεστηκυίας τάξης» μπορεί να θεωρηθεί απειλητική- πάνε να φιμώσουν όσους ιστότοπους δεν γουστάρουν.

Και σ’ αυτή την κατεύθυνση πιέζουν όσους αντιδρούν στην κατάργηση της ελευθερίας έκφρασης.

Απ’ ότι διαβάζουμε στο ίδιο δημοσίευμα «Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίων υπευθύνων παροχής τηλεπικοινωνιών υπηρεσιών για την άρνησή τους να αποκαλύψουν στοιχεία συνδρομητών τους για αδικήματα που φέρεται να διαπράχτηκαν μέσω ανωνύμων blogs».

Ακόμα και η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών –ένας καθαρά αστικός δεσμός- αντιδράει σε μια τέτοια μεθόδευση καταλαβαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά πάνω στην παραπέρα φασιστικοποίηση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Γι’ αυτό έβαλαν την «θεραπαινίδα της σάπιας νεοφιλελεύθερης ελίτ», όπως χαρακτήριζε την αστική «Δικαιοσύνη» ο μακαρίτης σύντροφος μας, δικηγόρος, Γ. Γκουντούνας, να προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Με ακροβατικούς νομικίστικους ισχυρισμούς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, όπως και ο προκάτοχος του Γ. Σανιδάς, πάνε να δώσουν άλλοθι στο αστικό σύστημα να εντείνει την αστυνόμευση του και στο χώρο του διαδικτύου.

Και μπορεί αυτή την στιγμή να παρουσιάζουν τον φερετζέ τις πάταξης «απειλητικών» και «υβριστικών» φαινομένων που είναι μια εύπεπτη για την λεγόμενη κοινή γνώμη επιδίωξη.

Η όλη μεθόδευση τους όμως έχει άλλο στόχο. Αυτόν που γράψαμε απ’ την αρχή: την συλλογή πληροφοριών και την παρέμβαση σε ιστότοπους blogs και ιστοσελίδες αντιπληροφόρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου