Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

«Αν δεν έστηνα το ματς, είπε πως θα με σκότωνε»

Πηγή: www.tanea.gr

Ποδοσφαιριστής σπάει τη σιωπή του για τους στημένους αγώνες
TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS , Της Κatrin Βennhold















Ο Μαρσέλ Σουόν αγωνιζόταν στη γερμανική ομάδα Όσναμπρικ. Εκτός από το ποδόσφαιρο, είχε πάθος και με το στοίχημα.

Σχεδόν χωρίς να το καταλάβει, βρέθηκε μπλεγμένος στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στημένων αγώνων που ταλανίζει την ποδοσφαιρική Ευρώπη. Και σήμερα είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σπάει τη σιωπή του.

O Μαρσέλ Σουόν «έσπασε» όταν τον απείλησαν ότι θα τον σκοτώσουν. Ο 24χρονος μέσος που αγωνιζόταν στη δεύτερη εθνική κατηγορία του πρωταθλήματος της Γερμανίας, είχε παίξει στο στοίχημα όλες τις οικονομίες του. Έπειτα δανείστηκε από την τράπεζα και στο τέλος έφτασε να χρωστάει σε ένα σκοτεινό πρακτορείο στοιχημάτων. Δανείστηκε κι άλλο, στοιχημάτισε κι άλλο, έχασε κι άλλο. Αλλά αρνιόταν πεισματικά να ακολουθήσει την «εύκολη λύση» που του προσέφερε ο πράκτορας- ένα αυτογκόλ ή ένα χέρι μέσα στη μικρή περιοχή στον επόμενο αγώνα εκτός έδρας της Όσναμπρικ. Μέχρι που ένα βράδυ του περασμένου Απριλίου, ένας άγνωστος στο πρακτορείο στοιχημάτων τού είπε ότι το «αφεντικό», ένας κοντόχοντρος και γεροδεμένος Τούρκος γύρω στα 30 που σήμερα αναφέρεται από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ως Νουρετίν Τζ., θα χρησιμοποιούσε το όπλο του. Ο Σουόν συναντήθηκε με το «αφεντικό» λίγες ημέρες αργότερα και συμφώνησε να στήσει έναν αγώνα της Όσναμπρικ με αντάλλαγμα να καλυφθούν τα 20.000 ευρώ που χρωστούσε στο στοίχημα. «Με απείλησε. Μου είπε ότι όπου και να πήγαινα θα με έβρισκε», δηλώνει.


Ο πρώτος που μίλησε

Ο Σουόν είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής που μιλάει σε έναν δημοσιογράφο για τα γεγονότα που τον οδήγησαν να στήσει έναν αγώνα. Το παιχνίδι που φέρεται να έστησε είναι το Όσναμπρικ- Άουγκσμπουργκ που διεξήχθη στις 17 Απριλίου. Σύμφωνα με τον Σουόν, το σήμα από το «αφεντικό» έφτασε δυο ημέρες νωρίτερα: «Θα χάσετε με 3-0». Το παιχνίδι τελείωσε με αυτό το σκορ. Ο Σουόν υποστηρίζει ότι δεν μπόρεσε να επηρεάσει την εξέλιξη του αγώνα γιατί δεν αγωνίστηκε στην άμυνα, το ίδιο πιστεύει και ο προπονητής του. Αυτός ο αγώνας, ωστόσο, βρίσκεται σήμερα στο μικροσκόπιο των αρχών μαζί με άλλα 32 παιχνίδια στη Γερμανία και 200 σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ιστορία του Σουόν δείχνει με ποιον τρόπο οι ποδοσφαιριστές μπορούν να προδώσουν το άθλημα που αγαπούν. Αντίθετα με τις ΗΠΑ όπου αν στοιχηματίσει ένας επαγγελματίας αθλητής μπορεί να καταστραφεί η καριέρα του, στους Γερμανούς ποδοσφαιριστές και προπονητές το μόνο που απαγορεύεται είναι να στοιχηματίσουν στους αγώνες του πρωταθλήματος που αγωνίζονται. Ο Σουόν μεταγράφηκε τον περασμένο Μάιο από την Όσναμπρικ στη Σαντχάουζεν, μια ομάδα τρίτης εθνικής κατηγορίας. Πριν από δέκα ημέρες η νέα του ομάδα έλυσε το συμβόλαιό του. «Το 80% με 90% των ποδοσφαιριστών που γνώρισα έπαιζαν στοίχημα τουλάχιστον ευκαιριακά», υποστηρίζει.

ΟΤΑΝ ΠΡΙΝ από λίγες ημέρες τέσσερις αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα του στις 6.20 το πρωί, έψαξαν το διαμέρισμά του εξονυχιστικά και τον πήραν μαζί τους για τον ανακρίνουν επί πέντε ώρες, η φωτογραφία του και το όνομά του εμφανίστηκε σε όλα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ο σκανδαλοθηρικός Τύπος εντόπισε τη γιαγιά του, μια καθηγήτρια Θρησκευτικών, η οποία δήλωσε ότι η συμπεριφορά του εγγονού της δεν ήταν «καθόλου χριστιανική». Ο ίδιος κρύφτηκε και άρχισε να κάνει θεραπεία για να απαλλαγεί από το πάθος του. Ήταν ένα παιδί που «στοιχημάτισε όλα του τα νιάτα στην μπάλα», όπως λέει. Αν και αγωνίστηκε στη δεύτερη ομάδα της Στουτγάρδης δεν κατάφερε ποτέ να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να αγωνιστεί στην Μπουντεσλίγκα.

Θέλει να παίξει και πάλι ποδόσφαιρο, «ίσως στο εξωτερικό». Αλλά η κοπέλα του διαφωνεί: «Μια κανονική δουλειά θα ήταν τέλεια».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου