Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Πολύς καβγάς για το τίποτα



ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Πέρασε και η αξιολόγηση του Δεκεμβρίου για την Τουρκία.

Αξιζε τελικά όλη αυτή η ενέργεια που αναλώθηκε σε συζητήσεις και αντεγκλήσεις το τελικό αποτέλεσμα; Κέρδισε η Κύπρος ή έχασε και τι; Εν πρώτοις, το περιεχόμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της Ε.Ε. είναι αρκετά ικανοποιητικό, καθώς διατηρεί την πίεση στην Τουρκία για λύση του Κυπριακού χωρίς να εκτροχιάζει την ενταξιακή της πορεία. Τις προάλλες, ο Τούρκος αρχιδιαπραγματευτής Εγκεμέν Μπαγίς δήλωνε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν έχουν κανένα μέλλον αν το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Η παραδοχή αυτή επιβεβαιώνει την πλειοψηφούσα τάση εντός της Ε.Ε. ότι εντάσσοντας όλη την Κύπρο στους κόλπους της, η Ενωση έβαλε στην Τουρκία το μάξιμουμ της πίεσης που θα μπορούσε. Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σφίγγουν λίγο ακόμη τη μέγκενη, όχι όμως σε βαθμό που να σπάσουν τις αντοχές της Τουρκίας. Δεδομένου ότι η Αθήνα και η Λευκωσία διακηρύττουν ότι δεν είναι πολιτική τους η τιμωρία της Τουρκίας, ούτε η ακύρωση της ενταξιακής της προοπτικής, αυτό ήταν το καλύτερο που θα μπορούσαν να πάρουν.

Το δεύτερο σκέλος των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης είναι η μονομερής δήλωση της Κύπρου ότι θα παγώσει άλλα έξι κεφάλαια. Εδώ τα πράγματα είναι περισσότερο επικοινωνιακά παρά ουσιαστικά. Η δήλωση αυτή απευθύνεται πρώτιστα στο εσωτερικό της Κύπρου και δευτερευόντως στην Ε.Ε. Κανένας δεν την πήρε στα σοβαρά και ούτε πέρασε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπαρκτή απειλή επιπρόσθετης τιμωρίας της Τουρκίας.

Από τα έξι κεφάλαια που ανακοίνωσε η Λευκωσία ότι θα παγώσει, τα τέσσερα είναι ήδη μπλοκαρισμένα από τη Γαλλία. Αν η Λευκωσία είχε πρόθεση και δυνατότητες μπλοκαρίσματος νέων κεφαλαίων θα το έκανε με το Περιβάλλον, για το οποίο έδωσε τη συγκατάθεσή της και θα ανοίξει στις 21 Δεκεμβρίου. Το άλλο κεφάλαιο που είναι σημαντικό και για την Τουρκία και για την Ε.Ε. είναι αυτό της Ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνεται στα έξι που ανακοίνωσε ο Μάρκος Κυπριανού. Ωστόσο, στη μονομερή του δήλωση το ξεχωρίζει από τα άλλα μ' έναν έντεχνο τρόπο, δηλώνοντας πως «η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά το Κεφάλαιο 15: Ενέργεια, είναι γνωστή».

Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως υπήρξε υπόσχεση στην ισπανική προεδρία ότι το κεφάλαιο αυτό θα ανοίξει εντός της προεδρίας της. Για αντάλλαγμα η Κύπρος πήρε μια πολύ καλή αναφορά στα συμπεράσματα για τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη. Η αμφισβήτηση των δικαιωμάτων αυτών από την Τουρκία είναι η αιτία του μπλοκαρίσματος του σχετικού κεφαλαίου.

Αν λάβει κανείς υπόψη ότι ανοίγουν ένα με δύο κεφάλαια ανά προεδρία, η αξιοπιστία της πρόθεσης της Κύπρου να μπλοκάρει κεφάλαια θα κριθεί τουλάχιστον σ' ένα χρόνο. Ομως, μέχρι τότε θα ξεκαθαρίσει η προοπτική των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και εν πολλοίς το μέλλον της ίδιας της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Τουτέστιν, πολύς καβγάς για το τίποτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου