Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

ΣΚΛΗΡΗ ΘΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΚΕΧΩΡΗΜΕΝΑ ΦΥΛΑΚΙΑ

Στρατός
www.ethnos.gr

της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

«Εξαθλιωμένα φαντάσματα βουτηγμένα στη λάσπη» είναι η παρομοίωση που χρησιμοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, για να περιγράψει την κατάσταση διαβίωσης των στρατιωτών που αντίκρισε με τα ίδια του τα μάτια στα προκεχωρημένα φυλάκια του Εβρου.

Προβληματισμένος από τις εικόνες που αντίκρισε, διέταξε αμέσως να μην υπηρετεί κανένας στρατιώτης ολόκληρη τη θητεία του σε προκεχωρημένο φυλάκιο, αλλά να μοιράζεται αυτό το βάρος με άλλους.

Ο κ. Μπεγλίτης, όπως ο ίδιος ανέφερε στο «Εθνος», διέταξε τον αρχηγό ΓΕΣ, Φράγκο Φραγκούλη, να σχεδιάσει τη θητεία όσων υπηρετούν σε προκεχωρημένα φυλάκια ώστε να μένουν εκεί το πολύ δύο μήνες και στη συνέχεια να αλλάζουν με άλλους στρατιώτες που υπηρετούν σε καλύτερες μονάδες της περιοχής.

«Δεν είναι δίκαιο να περνούν σκληρή θητεία, υποφέροντας το χιόνι και τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες, μόνο λίγα άτομα και για όλη τη διάρκεια της θητείας τους, ενώ άλλοι να περνούν θητεία σε γραφεία και σε καλύτερες μονάδες», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης. Για τον λόγο αυτό ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΣ τις αμέσως προσεχείς μέρες να σχεδιάσει έτσι τη θητεία στα σύνορα, ώστε όλοι να επωμισθούν τη φύλαξη των συνόρων με δίκαιο τρόπο.

Παράλληλα απαίτησε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης άμεσα, ειδικά σε προκεχωρημένα φυλάκια, όπως αυτά που επισκέφθηκε στον Εβρο. Ο υπουργός επισκέφθηκε το φυλάκιο στο οποίο είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και όπως περιγράφει είχε στο μυαλό του την εικόνα ενός φυλακίου που έσφυζε από ζωή, καθώς υπηρετούσαν 300 άτομα και οι συνθήκες, αν και δεν ήταν ιδανικές, ήταν τουλάχιστον ανθρώπινες. Πήγε και αντίκρισε ένα φυλάκιο 50 ατόμων με συνθήκες που ο ίδιος τις χαρακτηρίζει απάνθρωπες.

Η εντύπωση που σχημάτισε και ο ίδιος μεταφέρει στους συνομιλητές του είναι πως ο στρατιώτης, ο άνθρωπος που χαρίζει στην πατρίδα σχεδόν έναν χρόνο από τη ζωή του, και υπηρετεί στα σύνορα δεν τυχαίνει του ανάλογου σεβασμού.

Οι στρατιώτες που υπηρετούσαν στο κρύο και στο χιόνι περπατούσαν στις λάσπες για να φθάσουν στο οίκημα του φυλακίου, γιατί ποτέ κανένας δεν σκέφτηκε να ρίξει λίγο τσιμέντο και να δημιουργήσει μια υποτυπώδη διάβαση, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης. Είναι θέμα κακής νοοτροπίας, υποστηρίζει, την οποία έχει βαλθεί να αλλάξει.

Δείγμα αυτής της νοοτροπίας γεύθηκε και στην επίσκεψή του στη Λήμνο, όταν είχε ζητήσει να παρακαθίσει σε γεύμα με στρατιώτες που υπηρετούν στο νησί και να έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους. Διαπίστωσε ότι οι στρατιώτες που θα πήγαιναν στο γεύμα είχαν επιλεγεί προσεκτικά από τις μονάδες τους και τους είχε γίνει «κήρυγμα» για το πώς θα συμπεριφερθούν ώστε να είναι αρεστοί.

Χαρακτηριστική σκηνή, μάλιστα, μεταφέρθηκε στον υπουργό από αυτόπτη μάρτυρα, οι στρατιώτες που μπήκαν στο εστιατόριο και κάθισαν στα τραπέζια που θα συνέτρωγαν με τον υπουργό και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να υποβάλλονται σε «μάθημα συμπεριφοράς» από τους αξιωματικούς. Τους έλεγαν ότι δεν θα πρέπει να απευθύνουν τον λόγο κατά τη διάρκεια του φαγητού, εκτός κι αν ο υπουργός ή ο αρχηγός μιλήσουν οι ίδιοι. Τους έλεγαν, επίσης, ότι δεν θα πρέπει οι στρατιώτες να κάνουν ερωτήσεις προς τους επισήμους κ.λπ.

Τα συμβάντα αυτά εξόργισαν τον κ. Μπεγλίτη, αλλά και τον προβλημάτισαν για το πώς μπορεί να αλλάξει η νοοτροπία του Στρατού Ξηράς, στον οποίο ειδικά επικέντρωσε το πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου