Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Εξοπλισμοί
www.tovima.gr

«Σφίγγα» παραμένει το υπουργείο Αμυνας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την ΤhyssenΚrupp Μarine Systems για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε χθες στο Πεντάγωνο κατ΄ ιδίαν με τον εκτελεστικό πρόεδρο της γερμανικής εταιρείας Χανς Κριστόφ Ατζποντίεν. Στη λακωνική ανακοίνωση που εξεδόθη αμέσως μετά αναφέρεται ότι «η συζήτηση διεξήχθη σε δημιουργικό πνεύμα και συμφωνήθηκε να ακολουθηθεί η ήδη συμφωνημένη διαδικασία αξιολόγησης της πρότασης».

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε η πρόταση της ΤhyssenΚrupp για τον Σκαραμαγκά. Η γερμανική εταιρεία έχει ήδη κρίνει ως μόνη αξιόπιστη πρόταση αυτή της Αbu Dhabi Μar (ΑDΜ) και σε πρόσφατη επιστολή της προ τον κ. Βενιζέλο είχε αναφέρει ότι προτίθεται να μεταβιβάσει στην ΑDΜ το 75% του μετοχικού κεφαλαίου των Ναυπηγείων και εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρήσει το 25% περίπου. Επιπλέον, είχε προτείνει μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση των θεμάτων που αφορούν τόσο τα Ναυπηγεία όσο και τη ναυπήγηση των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού προτείνοντας ως χρονικό ορίζοντα την 20ή Ιανουαρίου 2010.

Σε αυτό ακριβώς το τελευταίο σημείο, δηλαδή στην επαναδιαπραγμάτευση ζητημάτων που άπτονται των Ναυπηγείων, φαίνεται ότι εστιάζονται οι ενστάσεις της ελληνικής πλευράς. Οπως σημειώνουν στρατιωτικοί κύκλοι, «η γερμανική εταιρεία επιμένει στην πλήρη εξόφλησή της και για τα τέσσερα υποβρύχια τύπου U-214, από τα οποία ως γνωστόν το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ακόμη παραλάβει τα τρία, ενώ το τέταρτο, το γνωστό πλέον “Παπανικολής”, αρνείται να το παραλάβει λόγω προβλημάτων ευστάθειας. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η Τhyssen “εκβιάζει” με έμμεσο πλέον τρόπο για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της».

Ανάλογος προβληματισμός ανακύπτει και για την αναφορά της γερμανικής εταιρείας στη ναυπήγηση των νέων σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού. Ως γνωστόν, υπάρχει μια κατ΄ αρχήν απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για προμήθεια φρεγατών από τη Γαλλία. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται να μη θέλει ο νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά να εξαρτάται αποκλειστικά από τις προμήθειες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά να αναπτυχθεί μια εθνική αμυντική βιομηχανία η οποία θα μπορεί να φέρει συμβόλαια και από την ελεύθερη αγορά, π.χ. για τη ναυπήγηση mega-yachts.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου