www.enet.gr
ΤΟ ΔΗΚΟ ΚΑΙ Η ΕΔΕΚ ΑΣΚΟΥΝ ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΛΑΤ
Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ
Μπάχαλο είναι το εσωτερικό στην Κύπρο, παραμονή της επιτάχυνσης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Το ΑΚΕΛ δέχεται έντονες επικρίσεις, κυρίως από τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, τόσο επί της ουσίας των συνομιλιών όσο και επί της διαδικασίας.
Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ θεωρούν ότι ο Χριστόφιας έκανε πολλές παραχωρήσεις, με κορυφαία την αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας στο ομόσπονδο κράτος, καθώς και της παραμονής αριθμού εποίκων μετά τη λύση. Επίσης, επέκριναν αυστηρά τον πρόεδρο για το ότι η Κύπρος δεν μπλόκαρε όλα τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.
Ο Χριστόφιας εξέφρασε δημόσια τη δυσφορία του για την εικόνα που εκπέμπει η συγκυβέρνηση. «Οταν εμείς παίρναμε μέρος στην κυβέρνηση του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, ποτέ δεν συμπεριφερθήκαμε με αυτό τον τρόπο. Αλλη ήταν η συμπεριφορά μας. Πολύ πιο συναινετική, πολύ πιο συνεργάσιμη συμπεριφορά».
Ο Χριστόφιας θα καλέσει τους Μάριο Κάρογιαν και Γιαννάκη Ομήρου για να συζητήσουν την κρίση στους κόλους της κυβέρνησης. «Θα πουν τα παράπονά τους, θα πω και εγώ τις δικές μου θέσεις και απόψεις σε μια προσπάθεια η συνεργασία να συνεχιστεί, αλλά να συνεχιστεί με αλληλοσεβασμό. Αυτό είναι όχι επιθυμία μου, είναι απαίτησή μου», είπε.
Επί της ουσίας των διαφωνιών, που αφορούν την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, ο Χριστόφιας διακήρυξε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει.
«Θέλω να δηλώσω ενώπιον του κυπριακού λαού ότι εγώ είμαι αποφασισμένος, αν η τουρκοκυπριακή πλευρά δείξει την ανάλογη καλή θέληση και δεν παραβιάζονται βασικές αρχές για τη λύση του Κυπριακού, να προχωρήσω, αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο», είπε.
Οι συνομιλίες θα εντατικοποιηθούν τον Ιανουάριο και θα καταβληθεί προσπάθεια σύγκλισης σε τρία βασικά κεφάλαια, που είναι η Διακυβέρνηση, η Ε.Ε. και η Οικονομία, ενώ θα επιδιωχθεί πρόοδος και στο Περιουσιακό. Ομως, θεωρείται πια απίθανο να υπάρξει συμφωνία πριν από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, τον ερχόμενο Απρίλιο, ούτε συνολική ούτε ενδιάμεση. «Δεν υπάρχει στόχος επίλυσης του Κυπριακού πριν από τις εκλογές στα κατεχόμενα και κατά συνέπεια θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μετά τις εκλογές, με όποιον η τουρκοκυπριακή κοινότητα προτιμήσει να είναι ο ηγέτης της», είπε ο Χριστόφιας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει ακόμη και με τον ηγέτη της Δεξιάς Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος είναι σε αυτήν τη φάση έξι μονάδες μπροστά από τον Ταλάτ.
Οι συνομιλίες αναμένεται να διακοπούν στα μέσα Φεβρουαρίου και να επαναληφθούν στις αρχές Μαΐου. Στον κίνδυνο να χάσει τις εκλογές ο Ταλάτ, η ελληνοκυπριακή πλευρά υποδεικνύει την Τουρκία και ζητεί εμμέσως να ασκήσει την επιρροή της για να μη συμβεί κάτι τέτοιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου