Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ Επιτυχημένη απεργία



ΣΕΪΤ ΑΛΝΤΟΓΑΝ

Εδώ και καιρό σε όλη την Τουρκία και στο Κουρδιστάν συζητιέται πλατιά το κουρδικό ζήτημα, οι «υπερήφανες μεταρρυθμίσεις» του Ερντογάν, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας κ.ά. Όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι με τη γενική απεργία τους άλλαξαν την ημερήσια διάταξη και έβαλαν τη σφραγίδα τους.

Καταρχήν, οι δημόσιοι υπάλληλοι περίπου πριν ένα μήνα συζητώντας τη γενική απεργία σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία αποφάσισαν μια γενική απεργία 25 Νοεμβρίου. Εκατοντάδες κεντρικές και χιλιάδες τοπικές συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν για την επιτυχία της. Στη γενική απεργία αναμφισβήτητα έπαιξε κύριο ρόλο η Συνομοσπονδία των Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK), τα σωματεία που ελέγχονται απ’ το επαναστατικό κίνημα, τα αριστερά κόμματα κ.λπ. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, υπενθύμισε στους δημοσίους υπαλλήλους ότι το Σύνταγμα, τους απαγορεύει να απεργούν και απέναντι σε όσους κατέβουν στην απεργία θα κινηθούν οι νομικές διαδικασίες. Όμως τα οξυμένα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων, π.χ. ελαστικά ωράρια, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, χαμηλοί μισθοί, απολύσεις, συνθήκες εργασίας, συμβασιούχοι κ.λπ. δυνάμωσαν την ενότητα και τη μαχητικότητά τους.

Η απεργία ήταν ιδιαίτερα επιτυχής στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις εφορίες, στην αυτοδιοίκηση. Τα νοσοκομεία μόνο ασχολήθηκαν με επείγοντα περιστατικά, σχεδόν όλα τα σχολεία ήταν κλειστά.

Όπως δήλωσε η KESK απ’ τους 2.300.000 δημόσιους υπαλλήλους, τα 2.000.000 συμμετείχαν στην απεργία και περίπου το 1.000.000 κατέβηκε δυναμικά στις διαδηλώσεις.

Το χαρακτηριστικό της απεργίας ήταν κάθε κλάδος, κάθε νοσοκομείο και κάθε σχολείο πραγματοποίησαν πρώτα τοπικές συγκεντρώσεις και πορείες και ύστερα κατέβηκαν στην κεντρική συγκέντρωση. Πρέπει να τονιστεί ότι ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, όπως Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη, Άδανα και στις κουρδικές πόλεις, κατέβηκαν μαζικά και τα εργατικά σωματεία.

Η συγκέντρωση της Κωνσταντινούπολης ήταν τεράστια και από κάθε περιοχή δεκάδες χιλιάδες με συνθήματα κατέβηκαν στην πλατεία Μπέγιαζιτ. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος το Κόμμα Εργασίας ΕΜΕΡ, το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κόμμα (DHP), το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης και τα συνδικάτα όπως Συνδικάτο Δέρματος, Μετάλλου, Τροφίμων, Ενέργειας κ.ά. Στην απεργία, παρόλο που η Kamu sen (συνομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων που ελέγχεται απ’ το κυβερνών κόμμα) δήλωσε τη μη συμμετοχή της στην απεργία, πάρα πολλά σωματεία της κατέβηκαν στην απεργία και στις συγκεντρώσεις.

Ίδιο κλίμα επικράτησε στην Άγκυρα και στη Σμύρνη. Και στις δύο μεγάλες πόλεις, στις ογκώδεις συγκεντρώσεις πήραν μέρος τα εργατικά σωματεία που ανήκουν στις δύο μεγάλες εργατικές συνομοσπονδίες Turk-is και Disk. Όπως και στην Κωνσταντινούπολη, στις συγκεντρώσεις ταυτόχρονα βρέθηκαν και οι φοιτητές και οι μαθητές. Στη συγκέντρωση της Άγκυρας κατέβηκαν και τα κόμματα, Κόμμα Εργασίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου