Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Η αμφισβήτηση κατοικεί Σόλωνος και Σίνα

Πηγή: www.tanea.gr

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

Από την ιστορική κατάληψη του ΄73 μέχρι τις κινητοποιήσεις για τον νόμο Γιαννάκου και τα Δεκεμβριανά
Επίκεντρο των φοιτητικών αγώνων αλλά και των ταραχών είναι τα τελευταία 36 χρόνια η Νομική της Αθήνας


















Από τα χρόνια της χούντας στην κατάληψη του 1979 και από εκεί- τηρουμένων των αναλογιών - στη «μεταρρύθμιση» Γιαννάκου, τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια για τον νόμο- πλαίσιο και τα περσινά Δεκεμβριανά, η Νομική είναι μαζί με το Πολυτεχνείο τα κτίρια- σύμβολα των διεκδικήσεων. Πολλές φορές βρέθηκε στο επίκεντρο των ταραχών και έδωσε άσυλο σε ιδέες, φοιτητές, επαναστάτες, διαδηλωτές και αντιεξουσιαστές.

Από την Τετάρτη οι φοιτητές της Νομικής βρίσκονται άλλη μία φορά... στις επάλξεις: όλα άρχισαν με την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης που πρότεινε την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας για να «αποτρέπεται η αυθαίρετη είσοδος στο κτίριο εξωπανεπιστημιακών στοιχείων».

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μία κοπέλα με ντουντούκα στην είσοδο του προαυλίου της Νομικής επαναλαμβάνει συνεχώς ότι «επιχειρούν άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, απαγόρευση των συζητήσεων στον χώρο της Σχολής, είσοδο στον χώρο του ασύλου μόνο με επίδειξη τριπτύχου». Και ανακοινώνει την έκτακτη συνέλευση που πραγματοποιείται το μεσημέρι- λίγη ώρα αργότερα αποφασίστηκε κατάληψη.


Όλα άρχισαν με τις ιστορικές καταλήψεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 1973, που αποτέλεσαν την προαναγγελία της αντιχουντικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στην πρώτη που πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου συμμετείχαν περισσότεροι από 2.500 φοιτητές και κατά την έξοδό τους από το κτίριο την ίδια ημέρα ακολούθησαν συμπλοκές με τις δυνάμεις καταστολής και τους παρακρατικούς. Πέντε ημέρες αργότερα, ξεκίνησε η κατάληψη των 32 ωρών, όπου περισσότεροι από 4.000 φοιτητές καλούσαν από την ταράτσα του κτιρίου τον λαό της Αθήνας να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους για δημοκρατικές ελευθερίες. Αν και η συγκεκριμένη κατάληψη έληξε ειρηνικά, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για αυτήν που έλαβε χώρα έναν μήνα μετά, στις 20 Μαρτίου, κατά την οποία έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις ενώ υπήρξαν και δεκάδες τραυματίες. Εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική επαναλήφθηκε τον Αύγουστο του 1979, κατά την εφαρμογή της «απαγόρευσης του φοιτητικού και εργατικού συλλαλητηρίου εναντίον της λιτότητας». Τότε, ΜΑΤ μπήκαν στο κτίριο καταδιώκοντας διαδηλωτές. Δυόμισι μήνες μετά, στις 25 Οκτωβρίου αποτρέπεται η κατάληψη της Σχολής με τις αστυνομικές δυνάμεις να χτυπούν τους φοιτητές. Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις με σύνθημα «να μη χάσει κανένας πρωτοετής φοιτητής τη χρονιά με τα εξεταστικά του Νόμου 815», οδήγησαν στη «μεγάλη κατάληψη του 1979» που διήρκεσε εννέα ημέρες. Από τότε, η Νομική- μία από τις ελάχιστες σχολές που έχουν παραμείνει στο κέντρο- καταλήφθηκε αρκετές ημέρες την περίοδο της μεταρρύθμισης Γιαννάκου και στα περυσινά Δεκεμβριανά.

Κόντρα και για το «άσυλο» του Ράδιο Ένταση

Η λειτουργία του Ράδιο Ένταση άρχισε πέρυσι τον Δεκέμβριο κατά την κατάληψη της Νομικής μετά τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Σχολής επικοινώνησε τότε προφορικά με τους ανθρώπους του σταθμού και τους ζήτησε ευγενικά να αποχωρήσουν, χωρίς όμως να δοθεί κάποια συνέχεια. Κατά τις ταραχές του περσινού Δεκεμβρίου το Ράδιο Ένταση παρείχε ζωντανά πληροφορίες για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων- το ίδιο συνέβη και φέτος από το προηγούμενο Σάββατο. Χαρακτηριστικές ειδήσεις που μεταδόθηκαν από τον σταθμό ήταν «η παραβίαση του ασύλου της Νομικής την Κυριακή το βράδυ και οι προσαγωγές 277 διαδηλωτών», καθώς και «η επίθεση με μηχανή κατά της Αγγελικής Κουτσουμπού».

Μάλιστα, γνώστες του θέματος επισημαίνουν ότι ιδιαίτερα φέτος ο ρόλος του σταθμού στην ενημέρωση των διαδηλωτών ήταν ακόμα πιο σημαντικός και από πέρυσι, αφού ο δικτυακός τόπος Ιndymedia που επίσης παρείχε πληροφορίες στο ίδιο πεδίο ενδιαφερόντων παρουσίαζε προβλήματα λειτουργίας για αρκετές ώρες. «Με απογοήτευση, αλλά χωρίς έκπληξη διαβάσαμε όλοι μας την ανακοίνωση του Δ.Σ. της Νομικής Σχολής Αθηνών που αναδεικνύει, με αφορμή τη νοσηλεία του πρύτανη κ. Κίττα, το κλείσιμο του ραδιοσταθμού της Νομικής ως πρώτη προτεραιότητα για την ομαλή λειτουργία της Σχολής εντάσσοντας αυτή την ενέργεια στην “κάθαρση” της Νομικής από “εξωπανεπιστημιακούς”... Η φωνή του φοιτητή, του άνεργου ή κακοπληρωμένου και ανασφάλιστου νέου, του καλλιτέχνη χωρίς στέγη, του απλού κατοίκου που παλεύει για να σώσει τα πάρκα της γειτονιάς όχι μόνο δεν είναι “εξωπανεπιστημιακή” αλλά χάρις σε αυτήν χώροι όπως το κτίριο της Νομικής από απλά ντουβάρια μετατρέπονται σε Πανεπιστήμια», αναφέρει η ανακοίνωση του ραδιοσταθμού. Την ίδια ώρα, φοιτητές επισημαίνουν τις μεγάλες αντιθέσεις στην «αντιμετώπιση» των ανεξάρτητων μέσων πληροφόρησης που φιλοξενούνται στο Πολυτεχνείο και στη Νομική: «Το Ιndymedia χαίρει της προστασίας της Συγκλήτου του ΕΜΠ, ενώ στη Νομική το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει να απομακρυνθεί το Ράδιο Ένταση», λένε.


«Όχι στον έλεγχο ταυτοτήτων»

«Σαφώς και διαφωνούμε με το μέτρο της επίδειξης τριπτύχου για να εισέρχεσαι στο κτίριο. Θεωρούμε ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι χώρος ανοικτός σε όλους: αν θέλει κάποιος από τη Φιλοσοφική για παράδειγμα να παρακολουθήσει μάθημα εδώ, τι θα γίνει, θα του απαγορευθεί η είσοδος;», λέει στα ΝΕΑ ο φοιτητής Αλέξανδρος Κατσιώτης. Η ανακοίνωση του Δ.Σ. ζητούσε ακόμα την άμεση απομάκρυνση του ραδιοφωνικού σταθμού που λειτουργεί εντός του χώρου- και όλων των άλλων αυθαίρετων εγκαταστάσεων-, καθώς και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε στους χώρους της Σχολής να μην πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τις οποίες δεν έχει χορηγηθεί άδεια από την Πρυτανεία ή την Κοσμητεία.

«Κάθε φωνή είναι αποδεκτή αρκεί να μην παρεμποδίζει τη διδακτική και διοικητική λειτουργία του Πανεπιστημίου. Μέχρι σήμερα ο σταθμός Ένταση δεν έχει ενοχλήσει κανέναν», αναφέρει ο Αλέξανδρος Κατσιώτης, γραμματέας της ΠΑΣΠ Νομικής. Με αυτό συμφωνούν και οι εκπρόσωποι της ΕΑΑΚ, αλλά και της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου