Επιφυλακτική δυσαρέσκεια από τους Ισραηλινούς και επιφυλακτική ικανοποίηση από τους Παλαιστινίους ήταν οι επίσημες αντιδράσεις προς τη χθεσινή πολιτική ντιρεκτίβα για το Μεσανατολικό από τους 27 υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Η Ιερουσαλήμ πρέπει να γίνει η μελλοντική πρωτεύουσα δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, το τελικό καθεστώς της οποίας πρέπει να ρυθμιστεί μέσω διαπραγματεύσεων, αναγράφεται στο κοινό κείμενο που ενέκριναν κατά πλειοψηφία οι υπουργοί: επέλεξαν να... στρογγυλέψουν τη διατύπωση στο σχέδιο που είχε υποβάλει την περασμένη εβδομάδα η σουηδική προεδρία και όπου κατηγορηματικά αναγραφόταν η θέση υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους στην προ του Πολέμου των Εξι Ημερών του 1967 οριογραμμή, περιλαμβάνοντας Δυτική Οχθη και Γάζα και έχοντας πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ωστόσο, οι 27 ΥΠΕΞ επανεπιβεβαίωσαν την πάγια άρνηση της Ε.Ε. (και όλης της διεθνούς κοινότητας) να αναγνωρίσουν τη μονομερή προσάρτηση της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ το 1980 και τη συνεχιζόμενη κατασκευή εποικισμών, κάτι που έχει περεταίρω περιπλέξει το πλέον ακανθώδες προς διευθέτηση θέμα της όλης ειρηνευτικής διαδικασίας - αν και εφόσον αυτή ξαναρχίσει. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξελέγη τον Μάρτιο με κεντρικό προεκλογικό σύνθημα πως η Ιερουσαλήμ παραμένει «αδιαίρετη πρωτεύουσα» του εβραϊκού κράτους και παγίως αρνείται κάθε συζήτηση περί του αντιθέτου. Η κυβέρνησή του ούτε λίγο ούτε πολύ είχε απειλήσει την Ε.Ε. ότι θα απολέσει το στάτους του αξιόπιστου μεσολαβητή εάν περνούσε το κείμενο της σουηδικής προεδρίας. Ενώ ο Νιρ Μπαρκάτ, δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, προειδοποίησε με επιστολή του τη νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, βαρόνη Κάθριν Αστον, για «πιθανές συνέπειες του διαχωρισμού της πόλης». Χθες, ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «δεν μπορούμε παρά να χαρούμε που τελικά επικράτησε η γνώμη των υπεύθυνων και ισορροπημένων κρατών», σχολιάζοντας ωστόσο ότι η Ε.Ε. επιμένει να αγνοεί ότι «κύριο εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας ειρήνης» είναι η άρνηση των Παλαιστινίων να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Παλαιστινιακή Αρχή εξέφρασε απογοήτευση που το κείμενο διατυπώθηκε ηπιότερα. Πάντως, ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ το καλωσόρισε, ως αποδίδον στους Παλαιστίνιους «καλύτερη αίσθηση ελπίδας και προοπτικών για το αύριο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου