1 Για ποιον λόγο γίνεται η Διάσκεψη;
Πριν από δύο χρόνια οι κυβερνήσεις των χωρών του ΟΗΕ συμφώνησαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι οποίες θα κατέληγαν σε μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα. Οι συνομιλίες στην Κοπεγχάγη σηματοδοτούν το τέλος αυτής της περιόδου και οι ηγέτες του κόσμου φιλοδοξούν να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
2 Ποια είναι τα πιθανά ενδεχόμενα;
Τέσσερα: πρώτον (και μάλλον απίθανο), μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα περιλαμβάνει δεσμευτικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα. Δεύτερον (αρκετά πιθανό), μια συμφωνία πλαίσιο πάνω σε γενικές αρχές. Οι «λεπτομέρειες» θα διευθετηθούν τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια. Τρίτον, αναβολή της Διάσκεψης και επανάληψη των συνομιλιών εντός του 2010. Και, τέταρτον, κατάρρευση των συνομιλιών.
3 Τι προκαλεί την κλιματική αλλαγή;
Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι ένα φυσικό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται περιοδικά. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η υπερθέρμανση που παρατηρείται σήμερα οφείλεται κατά 90% στην ανθρώπινη δραστηριότητα και κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων, δηλαδή άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι παραγόμενοι ρύποι αυξάνουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να θερμαίνεται η επιφάνεια της Γης. Η υπερθέρμανση προκαλεί μια σειρά φαινομένων, όπως η τήξη των πάγων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που αποκαλούνται συνοπτικά «κλιματική αλλαγή».
4 Γιατί χρειάζεται μια νέα συμφωνία;
Οι στόχοι του Πρωτοκόλλου του Κιότο εκπνέουν το 2012 και επιπλέον πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η ΗΠΑ, δεν δεσμεύονται από αυτό.
5 Σε τι αποβλέπουν οι χώρες που συμμετέχουν;
Οι βιομηχανοποιημένες χώρες θα θέσουν στόχους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου με χρονικό ορίζοντα το 2020 ή το 2050 και θα σχεδιάσουν τις απαραίτητες προσαρμογές, όπως η κατασκευή φραγμάτων, ο καθαρισμός των υδάτων για την παραγωγή πόσιμου νερού και η προστασία των δασών.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες φοβούνται ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται επιβράδυνση της ανάπτυξης και προσβλέπουν σε οικονομική βοήθεια από τις αναπτυγμένες χώρες σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
6 Πόσο θα κοστίσουν όλα αυτά;
Τουλάχιστον 200 δισ. δολάρια ετησίως. Τα ορυκτά καύσιμα διασφάλιζαν ως τώρα φθηνή ενέργεια. Η μετάβαση στην «καθαρή ενέργεια» θα κοστίσει τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Αλλα τόσα θα στοιχίζει στις πλούσιες χώρες η βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες.
7 Μπορεί να λύσει η Κοπεγχάγη τα προβλήματα;
Η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Οι υποσχέσεις των βιομηχανοποιημένων κρατών δεν αρκούν. Ο,τι κι αν αποφασιστεί στην Κοπεγχάγη θα χρειαστούν σίγουρα πολλές συναντήσεις για να γεννηθεί μια διεθνής συμφωνία για το κλίμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου