Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Οι πειρατές απελευθέρωσαν το «Αριάνα»

Πηγή: news.kathimerini.gr, Reuters

Μετά από καταβολή λύτρων στους Σομαλούς





















ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ. Το ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο «Αριάνα» και το 24μελές πλήρωμά του απελευθέρωσαν χθες οι Σομαλοί πειρατές, μετά την καταβολή λύτρων από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Το υπό σημαία Μάλτας πλοίο και οι 24 Ουκρανοί ναυτικοί του πληρώματός του κρατήθηκαν για περισσότερους από έξι μήνες στη Σομαλία. «Καταβάλαμε τα λύτρα και μάθαμε ότι οι πειρατές απελευθέρωσαν το “Αριάνα”. Το πλοίο περιμένει τώρα συνοδεία πολεμικών σκαφών της διεθνούς ναυτικής δύναμης προστασίας για να κατευθυνθεί προς το κοντινότερο λιμάνι», είπε χθες μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο Σπύρος Μηνάς, επικεφαλής της ναυτιλιακής εταιρείας Alloceans, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το ύψος των καταβληθέντων λύτρων.


Από τις 2 Μαΐου

Πηγή του ειδησεογραφικού πρακτορείου στο κρησφύγετο των πειρατών, όμως, αποκάλυψε χθες ότι ελικόπτερο πέταξε σάκο με 2,6 εκατομμύρια δολάρια στο κατάστρωμα του πλοίου. Την απελευθέρωση του πληρώματος επιβεβαίωσε χθες και ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο.

Το «Αριάνα» είχε καταληφθεί στις 2 Μαΐου από Σομαλούς πειρατές, καθώς έπλεε βόρεια της Μαδαγασκάρης προερχόμενο από τη Βραζιλία και με προορισμό τη Μέση Ανατολή.

Παρά την έντονη παρουσία ναυτικών δυνάμεων της Δύσης στα νερά του Ινδικού, οι Σομαλοί πειρατές συνεχίζουν τη δράση τους, κρατώντας 11 πλοία και 283 μέλη των πληρωμάτων τους.

Στην κωμόπολη Χαραντίρε των ακτών της Σομαλίας, οι πειρατές έχουν συστήσει συνεταιρισμό, για τη χρηματοδότηση των αποστολών τους. Η τελευταία πειρατική επιχείρηση οδήγησε στην κατάληψη του υπό πακιστανική σημαία αλιευτικού σκάφους «Σαμπαΐγκ» την Κυριακή, με πλήρωμα 29 Πακιστανούς ναυτικούς, ανοικτά της νήσου Σοκότρα, έξω από το Κέρας της Αφρικής.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ναυσιπλοΐας (IMO) του ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες ότι το κρατούμενο από τους Σομαλούς πειρατές υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «Μαράν Σεντόρους» απειλεί τις ακτές της Σομαλίας με οικολογική καταστροφή εάν υποστεί αβαρίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένονται στην περιοχή.

Το «Μαράν Σεντόρους» ταξίδευε από το Κουβέιτ στον Κόλπο του Μεξικού με πλήρωμα 28 ναυτικούς και 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στα αμπάρια του, όταν δέχθηκε την επίθεση των πειρατών ανοικτά στις Σεϋχέλλες στις 29 Νοεμβρίου, για να οδηγηθεί από αυτούς στη Σομαλία.

Ο γενικός γραμματέας της IMO, Ευθύμιος Μητρόπουλος, απηύθυνε μάλιστα επιστολή στον πρωθυπουργό της Σομαλίας, Ομάρ Αμπντιρασίντ Αλι Σαρμάρκε, προειδοποιώντας τον ότι οποιοδήποτε ατύχημα του δεξαμενοπλοίου θα έχει δεινό αντίκτυπο στα αποθέματα αλιευμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Σομαλίας. Το 330 μέτρων «Μαράν Σεντόρους» έχει πλήρωμα δεκαέξι Φιλιππινέζους, εννέα Ελληνες, δύο Ουκρανούς και έναν Ρουμάνο ναυτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου