Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ

Καταστολή
Πηγή: www.enet.gr

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Στην αναγνώριση του δικαιώματος των δημοσιογράφων να μην αποκαλύπτουν τις πηγές τους προχώρησε, χθες, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, δικαιώνοντας σχετική προσφυγή των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», του «Ιντιπέντεντ», του «Γκάρντιαν» και του «Ρόιτερ», κατά της Αγγλίας.

Καταδικάζοντας την Αγγλία για παραβίαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ελευθερία της έκφρασης, το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 160.000 ευρώ στις ενάγουσες εφημερίδες, κρίνοντας ότι η αποκάλυψη των δημοσιογραφικών πηγών θα μπορούσε να ήταν επιτρεπτή μόνον από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες και ελλείψει άλλων εναλλακτικών μέσων.

Η υπόθεση αφορούσε ένα δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», που αναπαρήγαγαν τα άλλα μέσα, σύμφωνα με το οποίο, μια βελγική εταιρεία επρόκειτο να προβεί σε επιθετική εξαγορά της νοτιοαφρικανικής εταιρείας Σαμπ.

Το δημοσίευμα προκάλεσε εκτίναξη της αξίας των μετοχών τής προς εξαγορά εταιρείας, από τα 2 εκατομμύρια ευρώ στα 44 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που προκάλεσε την μήνιν της αγοράστριας εταιρείας, η οποία προσέφυγε στα δικαστήρια προκειμένου να αποκαλυφθεί ποια ήταν η πηγή πληροφόρησης για το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Ο δημοσιογράφος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αρνήθηκε να καταθέσει τα στοιχεία των πηγών πληροφόρησής του, παρ' όλο που το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας αλλά και η Βουλή των Λόρδων επέμειναν για το αντίθετο.

Υστερα από τη κατάθεση της σχετικής προσφυγής, το Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα χθες ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος ελευθερίας της έκφρασης, με το σκεπτικό ότι η εντολή του βρετανικού δικαστηρίου να αποκαλύψουν οι δημοσιογράφοι τις πηγές τους αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος της έκφρασης.

Κρίνοντας ότι η ενδεχόμενη πρόθεση του πληροφοριοδότη να προκαλέσει βλάβη στην αγοραπωλησία δεν αποτελεί βασικό παράγοντα, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι με μια περί του αντιθέτου απόφαση θα κινδύνευε στο σύνολό της η προστασία των δημοσιογραφικών πηγών και θα ακυρωνόταν το δημόσιο ενδιαφέρον, που υπάρχει, για την προστασία της δημοσιογραφικής πηγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου