Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ-ΕΜΠΟΡΟΣ

Ισραήλ
Ελευθεροτυπία

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Οταν τον Αύγουστο η σουηδική εφημερίδα «Aftonbladed» αποκάλυπτε σκάνδαλο κλοπής οργάνων από σώματα Παλαιστινίων που είχαν σκοτώσει Ισραηλινοί στρατιώτες, η κυβέρνηση Νετανιάχου την κατηγόρησε για ...αντισημιτισμό, ενώ σοβαρή κρίση συντάραξε τις διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ- Σουηδίας. Ομως, αδιάσειστα στοιχεία που παρουσίασε το Σαββατοκύριακο η ισραηλινή τηλεόραση αποδεικνύουν όχι μόνο του λόγου το αληθές, αλλά και ότι η συγκεκριμένη επαίσχυντη πρακτική είχε ευρύτερες διαστάσεις:

Στη σχετική εκπομπή του, το ισραηλινό «Channel 2» παρουσίασε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη που είχε δώσει το 2000 ο δρ Γιεχούντα Χις, τότε επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής στο Τελ Αβίβ, στην καθηγήτρια Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, Νάνσυ Σέπερ-Χιου: στη διάρκειά της ο Χις παραδεχόταν ότι από την αρχή της δεκαετίας του '90 ο ίδιος και άλλοι παθολόγοι-ιατροδικαστές του ινστιτούτου επιδίδονταν κατά κόρον σε αφαιρέσεις ζωτικών οργάνων από σώματα Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών, Παλαιστινίων, αλλά και αλλοδαπών εργατών, νεκρών από διάφορες αιτίες, ασθένειες, ατυχήματα ή σε στρατιωτικές επιδρομές.

Κερατοειδείς χιτώνες, καρδιακές βαλβίδες, δέρμα και οστά τα αφαιρούσαν για να διατεθούν σε μεταμοσχεύσεις ή ιατρικά εργαστηριακά πειράματα, χωρίς τη συναίνεση ή έστω την ενημέρωση των συγγενών. Οι δερματικοί ιστοί πήγαιναν στα στρατιωτικά νοσοκομεία για να χρησιμοποιηθούν για επεμβάσεις αποκατάστασης εγκαυμάτων, θεραπευτική πρακτική που πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1987.

Μακάβριο «καμουφλάζ»

Ο Χις ανέφερε και πώς καμουφλάριζαν τις μακάβριες κλοπές: «Κολλούσαμε με κόλλα τα βλέφαρα για να μένουν κλειστά» κατά τις αφαιρέσεις κερατοειδών, ενώ «δεν τους βγάζαμε αν ξέραμε πως οι οικογένειες θα άνοιγαν τα βλέφαρα».

Ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως όντως αυτά συνέβαιναν. «Η πρακτική αυτή έχει σταματήσει εδώ και μία δεκαετία και πλέον δεν συμβαίνει», ανακοίνωσε. Ωστόσο, το όνομα του Χις (που ανέλαβε τη διεύθυνση του ιστιτούτου το 1988) δεν προκύπτει ως κεραυνός εν αιθρία στο Ισραήλ. Ο Χις ξηλώθηκε από το πόστο του το 2004, όταν συγγενείς νεκρών, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, παραπονέθηκαν για «περίεργες» αυτοψίες στα σώματα των δικών τους. Επενέβη η ανώτατη εισαγγελική αρχή της χώρας, αλλά κατηγορίες δεν του ασκήθηκαν και ο Χις εξακολουθεί να εργάζεται στο ινστιτούτο ως επικεφαλής παθολόγος-ιατροδικαστής. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει το τηλεοπτικό σε βάρος του ντοκουμέντο.

Απειλές ακροδεξιών

Μέχρι και απειλές για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητά του από ακροδεξιούς εβραϊκούς κύκλους είχε δεχτεί ο Σουηδός δημοσιογράφος Ντόναλντ Μπόστρομ, που αποκάλυψε την ιστορία αυτή στην «Aftonbladet», διατυπώνοντας παράλληλα το αίτημα για ενδελεχή, ανεξάρτητη έρευνα.

Ο ίδιος είπε η ότι αρχική του πληροφόρηση προήλθε από «υπάλληλο των Ηνωμένων Εθνών», ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωναν Παλαιστινίους με σκοπό να τους αφαιρεθούν ζωτικά όργανα και ότι «βασικό κλειδί» στην υπόθεση είναι ο Χις, αλλά εμπλέκονται και άλλοι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πλήρη διαλεύκανσή της.

Η Στοκχόλμη είχε απορρίψει την ισραηλινή επίσημη απαίτηση να απολογηθεί για το ενοχλητικό δημοσίευμα, επικαλούμενη την ελευθερία του Τύπου. Τέτοια ήταν η διμερής ένταση που ακολούθησε, ώστε ο Σουηδός ΥΠΕΞ (και προεδρεύων της Ευρώπης) Καρλ Μπιλντ είχε ματαιώσει την επίσκεψή του στο Ισραήλ.

(Πηγές: Associated Press, AlJazeera)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου