Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Τέλος στη «μαγεία» Ομπάμα – Επιπλέον στρατεύματα ζητούν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ



«Η μαγεία του Ομπάμα δεν λειτουργεί πλέον. Η γοητεία των λέξεων του έχει ασθενήσει. Στην ομιλία του για τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, προσπάθησε να μιλήσει και για τις δύο πλευρές. Ήταν δύο λόγοι, σε έναν και γι’ αυτό ήταν ψεύτικος. Ο Αμερικάνος πρόεδρος δεν χρειάζεται κανέναν αντίπαλο. Έχει ήδη τον εαυτό του». Σκληρή κριτική επιφύλαξε το Spiegel για τον πρόεδρο Ομπάμα.

Και δεν είναι το μόνο. Ο Τύπος δεν του χαρίστηκε μετά την απόφαση του να στείλει 30.000 επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Δεν είναι απίθανο η απόφαση αυτή να του στοιχίσει ακριβά, υποστηρίζουν πολλοί, την ίδια ώρα οι αντιδράσεις ποικίλουν, σε Αφγανιστάν, Ευρώπη αλλά και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

«Επιπλέον στρατεύματα ζητούν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, ήδη, ζήτησε σήμερα από το ΝΑΤΟ επιπλέον 5.000 -7.000 στρατιώτες. Σύμφωνα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, οι Ταλιμπάν ελέγχουν 11 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν.

«Οι ΗΠΑ επιθυμούν την αποστολή στο Αφγανιστάν επιπλέον 5.000 ως 7.000 στρατιωτών από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ» δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, σημειώνοντας παράλληλα ότι «Οι σύμμαχοί μας οφείλουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να επικεντρώσουν τις δυνάμεις τους στο βόρειο και το δυτικό τμήμα για να εμποδίσουν τη δημιουργία νέων βάσεων από τους Ταλιμπάν. Οι επιπλέον αμερικανικές δυνάμεις θα σταλούν κυρίως στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας».

Στην ομιλία του στο Κογκρέσο, υποστήριξε ότι για να νικηθεί η Αλ Κάιντα είναι απαραίτητο να ηττηθούν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. «Η απώθηση των Ταλιμπάν είναι εφεξής απαραίτητη, μολονότι δεν επαρκεί, για να νικηθεί η Αλ Κάιντα μια και καλή. Στόχος των ΗΠΑ είναι να εξαρθρωθεί και να εμποδιστεί η επάνοδός της», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αντιδράσεις των Αφγανών στο σχέδιο Ομπάμα

Αφγανοί αξιωματούχοι, Ταλιμπάν και αναλυτές της Πακιστανικής Κοινότητας εκφράζουν διαφορετικές απόψεις επί της απόφασης του Αμερικανού προέδρου να στείλει επιπλέον στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

Ο στόχος, σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, είναι να κλιμακωθεί ο αγώνας κατά των Ταλιμπάν και να καταστούν ασφαλή τα αστικά κέντρα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έξοδο των ΗΠΑ σε 18 μήνες.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Steve Chao, στην Καμπούλ, ανέφερε πως «το γραφείο του Χαμίντ Καρζάι δήλωσε ότι πιστεύει σε αυτό το σχέδιο, και ότι θα είναι δυνατό για τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας να αναλάβουν».

Σύμφωνα πάντως με πολλούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, η ιδέα της ταχείας απόσυρσης δεν είναι ρεαλιστική και ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα παραμείνουν στη χώρα για αρκετό καιρό καθώς θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι οι Αφγανοί να μπορέσουν να επιβληθούν.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, Ahmad Shah Ahmadzai, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στρατηγική Ομπάμα. «Η αποστολή περισσότερων στρατευμάτων δεν είναι η λύση για την κρίση στο Αφγανιστάν» τόνισε και σημείωσε πως περίμενε από τον Πρόεδρο Ομπάμα να ανακοινώσει απόσυρση 30.000 στρατιωτών εντός δύο μηνών, αντί να κάνει το αντίθετο. «Κάτι τέτοιο θα αυξήσει τις δολοφονίες Αμερικανών και Αφγανών» τόνισε.

Ως αντίδραση στην αναγγελία του Ομπάμα, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, δήλωσε στον Al Jazeera ότι ικανοποιήθηκαν με την απόφαση για την αποστολή περισσότερων στρατιωτών των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. «Περισσότερα στρατεύματα σημαίνει απλώς μεγαλύτερος στόχος για να χτυπήσουμε... αυξάνοντας τα στρατεύματα, ο Ομπάμα δίνει απλώς περισσότερη δύναμη στους Μουτζαχεντίν για να στρατολογούν και να λαμβάνουν την υποστήριξη του άμαχου πληθυσμού».

«Ο Πόλεμος του Ομπάμα»

Αρκετοί Αφγανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την εξαγγελία του Ομπάμα ότι θα αρχίσει την άρση των στρατευμάτων από το 2011, χαρακτηρίζοντας το χρονοδιάγραμμα, μη ρεαλιστικό.

Ο σύμβουλος του προέδρου του Αφγανιστάν, δήλωσε πως «δεν ήταν εφικτό να λύσουμε το πρόβλημα για 18 χρόνια και τώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι θα το λύσουμε σε 18 μήνες; Δεν βλέπω πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο». Την ίδια όροι ανώτεροι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η συζήτηση περί απόσυρσης των στρατευμάτων είναι πρόωρη και θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις συγκρούσεις.

«Ανάμικτες» οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να στείλουν 30.000 εξτρά στρατεύματα στο Αφγανιστάν έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και στην Ουάσιγκτον.

Ο Tariq Ali, ιστορικός και πολιτικός ακτιβιστής, δηλώνει στο Al Jazeera ότι η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν είναι μία επανάληψη των πολιτικών του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

«Ο Ομπάμα πλασαρίστηκε ως ο πρόεδρος της ειρήνης και να που τώρα αποφασίζει να στείλει περισσότερα στρατεύματα. Στην προσπάθειά του να κατευνάσει τους υποστηρικτές του, δίνει μία κατά προσέγγιση ημερομηνία που οριοθετεί την στρατηγική εξόδου, αλλά αυτή ποτέ δεν λειτουργεί» υπογραμμίζει, τονίζοντας «αυτό το έχουμε ξαναζήσει στο Βιετνάμ, όταν ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων υποσχόταν πως έλεγε πως τα αγόρια των Αμερικανών θα είναι σπίτι τους για τα Χριστούγεννα, αλλά πέρασε πολύς περισσότερος καιρός μέχρι αυτό να συμβεί».

«Νομίζω ότι ο Ομπάμα έχει πέσει σε μία παγίδα που έστησαν οι στρατηγοί γι’ αυτόν. Είναι πιστεύω, μια μοιραία απόφαση και θα μπορούσε να καθορίσει το αν ο Ομπάμα θα είναι πρόεδρος για μία και μόνη περίοδο».

Ο Bruce Riedel, πρώην αναλυτής της CIA, χαρακτήρισε την προσέγγιση του Μπαράκ Ομπάμα «θεραπεία - σοκ» για το Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας «Είναι μια τολμηρή προσέγγιση και δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας. Οι πόλεμοι έχουν την τάση να καταναλώνουν προεδρίες και αυτός τώρα είναι ο πόλεμος του Ομπάμα».

«Αριστοτεχνική δουλειά»

Την ίδια στιγμή ο Larry Korb, πρώην βοηθός του γραμματέα άμυνας, περιγράφει την ομιλία του προέδρου Ομπάμα ως «μια αριστοτεχνική δουλειά».

«Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που είπε στον αφγανικό λαό ήταν ότι είμαστε συνεργάτες σας και όχι προστάτες σας» υποστήριξε και προσέθεσε πως ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τους πόρους για μία αορίστου χρόνου «δέσμευση» στο Αφγανιστάν, ούτε μπορούν να λύσουν τα προβλήματα όλου του κόσμου, στέλνοντας έτσι άμεσο μήνυμα στον Καρζάι να ανακτήσει τον έλεγχο στους προσεχείς 18 μήνες.

Ο Nasrine Gross, ακτιβιστής υπέρ των Αφγανών γυναικών με βάση την Ουάσιγκτον, τόνισε την ανάγκη για συνεργασία με τους Αφγανούς. «Είμαι πολύ χαρούμενος που τα στρατεύματα επιτέλους πηγαίνουν. Είναι πολύ απαραίτητα. Όταν οι στρατιώτες δεν βρίσκονται εκεί, ο λαός του Αφγανιστάν υποφέρει πάρα πολύ».

«Ανησυχία για το κόστος»

Την ανησυχία του για το κόστος που θα έχει η αποστολή των στρατευμάτων εξέφρασε από την πλευρά των Δημοκρατικών, ο βουλευτής του κόμματος Mike Honda, ζητώντας να επιβληθεί ειδικό φόρος για τον πόλεμο, προκειμένου να μην επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός τους κράτους.

Διαμαρτυρίες από τους ακτιβιστές και τις αντιπολεμικές οργανώσεις

Ακόμη και πριν η Ουάσινγκτον ανακοινώσει την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν έτυχε μεγάλης υποστήριξης από την αμερικανική κοινή γνώμη.

Οι ακτιβιστές κατά του πολέμου υποστηρίζουν ότι μετά την απόφαση αύξησης των στρατευμάτων πολλοί Αμερικανοί πολίτες θα απογοητευτούν. Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ, είναι περιορισμένες, ωστόσο το συλλογικό θυμικό δείχνει να αλλάζει...



Στο «πλευρό» των ΗΠΑ, η Ευρώπη

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την αναγγελία του Προέδρου Barack Obama ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν τη δέσμευσή τους, στο Αφγανιστάν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΕ, Fredrik Reinfeldt.

«Καλώ όλους τους συμμάχους μας να ενωθούν πίσω από τη στρατηγική του Προέδρου Ομπάμα. Η Βρετανία θα συνεχίσει να προσπαθεί να πείσει τις άλλες χώρες να προσφέρουν στρατεύματα για την εκστρατεία στο Αφγανιστάν» είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός, Gordon Brown.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Νικολά Σαρκοζί: «Ήταν μια θαρραλέα, αποφασιστική και διαυγής ομιλία που δίνει νέα ώθηση στη διεθνή συμμετοχή και ανοίγει νέες προοπτικές. Η Γαλλία αναμένει σαφείς δεσμεύσεις από τις αφγανικές αρχές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους τομείς της διακυβέρνησης, της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης αλλά και της μάχης κατά της διακίνησης των ναρκωτικών».

«Καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν τη δέσμευσή τους, είμαι βέβαιος ότι και οι άλλοι σύμμαχοι, καθώς και οι εταίροι μας στην αποστολή θα αυξήσουν σημαντικά την συνεισφορά τους» ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen.

Μπαν Κι Μουν: «Θετική η νέα αμερικανική προσέγγιση»

Επιπλέον ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, χαιρέτισε, ως θετικό, το νέο αμερικανικό σχέδιο για το Αφγανιστάν, επισημαίνοντας με ικανοποίηση ότι η προτεινόμενη προσέγγιση έχει σκοπό να ισορροπήσει τις στρατιωτικές και πολιτικές προσπάθειες και να δώσει έμφαση στην ενίσχυση της ικανότητας των αφγανικών θεσμών και ιδιαιτέρως των δυνάμεων ασφαλείας.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «τα Ηνωμένα Έθνη είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν όλες τις προσπάθειες υπέρ της μεταφοράς στις αφγανικές αρχές περισσότερης ευθύνης για τη συνέχιση και διατήρηση της διαρκούς ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στη χώρα αυτή»

Πηγές: «Spiegel», «Al Jazeera»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου