Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Περικοπές 250 εκατ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες

Στρατός
Ημερησία

Συγκεκριμένα στοιχεία, αριθμούς και χρονοδιαγράμματα για το πώς θα επιτευχθούν σημαντικές μειώσεις στις λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Άμυνας καθώς και αποκλιμάκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από τους εξοπλισμούς μέσα στην επόμενη τριετία παρουσιάστηκαν χθες στους ελεγκτές της Ε.Ε που επισκέφθηκαν το Πεντάγωνο. Για το 2010 προβλέπεται μείωση 12% των λειτουργιών δαπανών με την προοπτική η

είωση να είναι μεγαλύτερη τα επόμενα έτη. Αφορά περικοπές πλασματικών υπερωριών, εκτός έδρας , οδοιπορικών, μεταθέσεων, μεταφοράς οικοσκευών στο μόνιμο προσωπικό. Δραστική μείωση σε έξοδα υπηρεσιακών αυτοκινήτων. Μειώσεις εξόδων σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, φάρμακα, κεντρική περίθαλψη καθώς και τα έξοδα ειρηνευτικών αποστολών.

Πρωταθλητές

Η Ελλάδα είναι η χώρα του ΝΑΤΟ με τις μεγαλύτερες λειτουργικές δαπάνες επί συνόλου αμυντικών δαπανών. Οι λειτουργικές δαπάνες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν το 74% των αμυντικών δαπανών, ενώ στην Γερμανία οι λειτουργικές δαπάνες αποτελούν το 56% των αμυντικών δαπανών!

Το στοιχείο αυτό προδίδει την αλόγιστη σπατάλη που γίνεται στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σε ό,τι αφορά τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών τονίστηκε στους Ευρωπαίους ελεγκτές ότι θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εντός της τριετίας καθότι θα μειωθούν αισθητά οι παραλαβές νέων οπλικών συστημάτων.

Για το 2010 αρχικά ο προϋπολογισμός σε εξοπλιστικές δαπάνες είχε υπολογιστεί σε 2,650 δισ. Στην πορεία μειώθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή στα 2,252 δισ. και τελικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το κατέβασε στα 2 δισ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου