Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Του Τασου Tελλογλου
Παρά το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση και η διοίκηση της εταιρείας Thyssen ισχυρίζονται ότι η ελληνική κυβέρνηση χρωστάει στον γερμανικό όμιλο συνολικό ποσό περί τα 400 εκατ. ευρώ από τις συμβάσεις που αφορούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, έρευνα της «Κ» καταδεικνύει -με βάση τα συμβατικά κείμενα και τις τροποποιήσεις τους- ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει στη γερμανική πλευρά ...περισσότερα από ό,τι έλαβε από την άλλη πλευρά. Σύμφωνα με τη συμφωνία πώλησης των ναυπηγείων στην κοινοπραξία Howaldtsweerke Deutsche Werft AG –Ferrostaal AG (θυγατρικές της Thyssen Group) στις 11 Οκτωβρίου του 2001, η γερμανική εταιρεία αναλάμβανε όλες τις υποχρεώσεις και τα χρέη (ύψους 28 δισεκατομμυρίων δραχμών τότε) έναντι του ελληνικού Δημοσίου ώστε να κατασκευαστούν στα Ναυπηγεία, από κοινού με την HDW, τέσσερα υποβρύχια και να εκσυγχρονιστούν αλλά τρία. Σε τιμές του 2001-2002 το τίμημα ξεπερνούσε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εως τον Φεβρουάριο του 2004, οι Γερμανοί έλαβαν για τον «Παπανικολή» (σ.σ.: το υποβρύχιο το οποίο ουδέποτε παρελήφθη επειδή «έγερνε»), το 75% του τιμήματος ως ...προκαταβολή! Ενα 10% επιπλέον, καταβλήθηκε επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Οι πληρωμές αυτές, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, χωρίς να διαψεύδονται από τη γερμανική πλευρά, έγιναν χωρίς να υπάρχει και ανάλογη πρόοδος του όλου «έργου». Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στη σελ. 66 της τροποποίησης της σύμβασης 4 (στη σύμβαση 012β/00) αναφέρεται ρητά ότι «οι ανωτέρω αναφερόμενες ημερομηνίες δεν θα θεωρηθούν ως ημερομηνίες για πραγματοποίηση πληρωμών προς τον ανάδοχο, καθώς οι ημερομηνίες αυτές αναφέρονται για λόγους προγραμματισμού και μόνο. Οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται με την υλοποίηση του αντίστοιχου γεγονότος...».
Δεν παρέλαβε
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληρωμές –ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι σήμερα– έγιναν χωρίς να έχει παραδοθεί στην Ελλάδα η «ιδιοκτησία» του υποβρυχίου. Η τελευταία πληρωμή επί υπουργίας του κ. Γ. Παπαθανασίου δρομολογήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και προσέγγιζε τα 105 εκατομμύρια ευρώ. Ορος για να γίνει αυτή η πληρωμή ήταν να καταλήξουν τα χρήματα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά αυτό δεν συνέβη. Αντ’ αυτού, τα 105 εκατομμύρια, όπως φαίνεται και από τον ισολογισμό του γερμανικού ομίλου, μεταφέρθηκαν στη χρήση της γερμανικής εταιρείας «έναντι ανοιχτού δανείου που είχε παραχωρηθεί από τη μητρική εταιρεία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά». Η σημερινή κατάσταση με βάση το σύνολο των πληρωμών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Τράπεζα Κύπρου και την Westdeutsche Landesbank Duesseldorf διαμορφώνεται ως εξής: Το ελληνικό Δημόσιο εγκαλείται και μάλιστα με παρέμβαση του ίδιου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να καταβάλει 400 εκατομμύρια στον γερμανικό όμιλο ενώ δεν εχει παραλάβει το «παραμικρό», χωρίς να έχει γίνει συμψηφισμός των ρητρών καθυστέρησης και χωρίς να υπάρχει μια αμοιβαία αποδεκτή παραδοχή για την πρόοδο του έργου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με εξαίρεση αυτή του τ. υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγ. Μεϊμαράκη, δεν είχε εγείρει ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευαν οι Γερμανοί τη σύμβαση και προς το τέλος της θητείας της, μάλιστα, φαινόταν να έχει αποδεχθεί τη λογική ότι «η ελληνική πλευρά χρωστάει». Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ίδια υπενθύμιζε επί τέσσερα και πλέον έτη τα τεχνικά προβλήματα του «Παπανικολή» - το υποβρύχιο δεν παραδιδόταν αλλά χρήματα καταβάλλονταν...
Σύμφωνα με στελέχη του (πρώην) υπουργείου Ανάπτυξης, που είχε βαρύνουσα συμμετοχή στην πώληση των Ναυπηγείων, ρόλο στην όλη εξέλιξη διαδραμάτισε και το γεγονός ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 της σύμβασης πώλησης, ο γερμανικός όμιλος είχε αναλάβει υποχρέωση να διατηρήσει 1.400 θέσεις εργασίας για ένα διάστημα έξι ετών, που εξέπνευσε το 2007. «Μας φόβιζε το ενδεχόμενο να κλείσουν το Ναυπηγείο και να χαθούν οι θέσεις εργασίας», είπε στην «Κ» παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης με σφαιρική γνώση της υπόθεσης που επέλεξε να μην κοινοποιηθεί η ταυτότητά του. Υπό το ίδιο πρίσμα, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να αποδέχεται όλες τις απαιτήσεις των Γερμανών χωρίς να προβάλει τις δικές της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου