Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Σκαραμαγκάς: Μετέωροι 150 εργαζόμενοι, απειλούνται άλλοι 800

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
http://www.avgi.gr

Πετρόπουλος Α.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο τμήμα κατασκευής βαγονιών παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους 8 μήνες και όμηροι της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp, που ζητεί «συνολική επαναδιαπραγμάτευση των θεμάτων που αφορούν τόσο τα ναυπηγεία όσο και τη ναυπήγηση των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού». Εκδηλώνοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έκαναν "ρεφενέ" δίνοντας 1.200 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο της εταιρείας τροχαίου υλικού για να περάσουν τις μέρες των γιορτών.

Η ThyssenKrupp προτίθεται να μεταβιβάσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στην αραβική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται στη Γερμανία, ζητώντας ταυτόχρονα πλήρη επαναδιαπραγμάτευση τόσο των θεμάτων που αφορούν στα ναυπηγεία όσο και τη ναυπήγηση των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού. Με αυτή την έννοια κρίνεται επισφαλής η απασχόληση των 800 συνολικά εργαζομένων στα Ναυπηγεία.

Η Thyssen πάντως ενημέρωσε τους αρμόδιους υπουργούς ότι προτίθεται να μεταβιβάσει στην αραβική εταιρεία το 75% του μετοχικού κεφαλαίου των ναυπηγείων και εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρήσει το 25% περίπου. Η πρόταση θα αξιολογηθεί από την αμερικανική Lazard, την οποία η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε ως εκτιμητή-σύμβουλο, όπως είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ταυτόχρονα, η Thyssen πρότεινε συνολική επαναδιαπραγμάτευση των θεμάτων που αφορούν στα ναυπηγεία, αλλά και στη ναυπήγηση των σκαφών του Π.Ν., προτείνοντας ως χρονικό ορίζοντα την 20η Ιανουαρίου 2010. Δεδομένων των παραπάνω εξελίξεων, την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη για τη διαμόρφωση του πλαισίου μέσα στο οποίο θα κινηθεί το ελληνικό Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου