Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΩΤΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

Φάκελος Αφγανιστάν



KAΘHMEΡINH

Αναμένεται η απάντησή τους

AFP, AP, Reuters

ΚΑΜΠΟΥΛ. Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να απαντήσουν οι Ταλιμπάν στην πρόσκληση του Αφγανού προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κινήματος των φανατικών ισλαμιστών, Καρί Μοχάμεντ Γιουσούφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Δεν έχω να πω τίποτα για τις ειρηνευτικές διαβουλεύσεις. Η ηγεσία των Ταλιμπάν θα αποφασίσει σύντομα αν τελικά θα συμμετάσχει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος. Ο κ. Καρζάι απηύθυνε τη σχετική πρόσκληση προχθές, από το βήμα διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν, η οποία φιλοξενήθηκε στο Λονδίνο. Εως σήμερα, οι Ταλιμπάν δεν είχαν ανταποκριθεί σε αντίστοιχα ανοίγματα που είχε κάνει η κυβέρνηση της Καμπούλ στο παρελθόν. Η χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου τους, όμως, φαίνεται να αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την επίτευξη εκεχειρίας. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται και από την αποκάλυψη ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Κάι Εϊντε, συναντήθηκε για αυτό το θέμα με στελέχη των Ταλιμπάν στο Ντουμπάι.

Εξάλλου, ήδη απάντησε θετικά μεγάλη φυλή Παστούν στο ανατολικό Αφγανιστάν. Ο φύλαρχός της, Μαλέκ Οσμάν, δήλωσε ότι στο εξής θα τιμωρούνται όσοι συνεργάζονται στην περιοχή του με τους Ταλιμπάν και κάλεσε κάθε οικογένεια να διαθέσει έναν της γιο για κατάταξη στα κυβερνητικά σώματα ασφαλείας. Ως αντάλλαγμα, ο κ. Οσμάν ζήτησε να εργαστούν μέλη της φυλής του στα μεγάλα δημόσια έργα υποδομών που θα κατασκευαστούν.

Θα ζητήσουν αμνηστία

Εν τούτοις, οι Ταλιμπάν αναμένεται να ζητήσουν πολύ πιο σημαντικά ανταλλάγματα, όπως η παροχή αμνηστίας στην ηγεσία τους και η απελευθέρωση κρατουμένων μαχητών τους. Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται μέχρι στιγμής κάθετα αντίθετη σε μια τέτοια προοπτική. Παρ’ όλα αυτά, υποστηρίζει το σχέδιο του κ. Καρζάι για την κοινωνική επανένταξη χαμηλόβαθμων και μεσαίων στελεχών των Ταλιμπάν και ήδη συγκεντρώθηκαν 140 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότησή του. Στο μεταξύ, οι αιματηρές μάχες συνεχίζονται στο νότιο Αφγανιστάν, με επίκεντρο την επαρχία Χελμάντ. Χθες, επτά ένοπλοι ζωσμένοι με εκρηκτικά εξαπέλυσαν επίθεση στο κέντρο της πόλης Λασκάρ Γκα, με στόχο, όπως φαίνεται, τα τοπικά γραφεία του ΟΗΕ. Οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να τους περιορίσουν σε ημιτελές κτίριο και οι ανταλλαγές πυροβολισμών συνεχίζονταν έως χθες το απόγευμα. Συγκεχυμένες ήταν οι αναφορές για απώλειες.

Τέλος, μεταδόθηκε χθες νέο ηχογραφημένο μήνυμα του αρχηγού της Αλ Κάιντα και συμμάχου των Ταλιμπάν, Οσάμα μπιν Λάντεν. Στο μήνυμα, το οποίο μεταδόθηκε από το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο διαβόητος τρομοκράτης τοποθετείται επί του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής, κατηγορώντας τα ανεπτυγμένα κράτη ότι ευθύνονται αποκλειστικά για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου