Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Ο ΚΟΡΚΟΝΕΑΣ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙ ΤΟΝ ΚΡΟΚΟΝΕΑ

Εξέγερση Δεκέμβρη
Ελευθεροτυπία
Της Κ.ΚΑΤΗ
Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 ο εκπαιδευμένος ειδικός φρουρός Επαμ. Κορκονέας «στόχευσε προς το μέρος του ανήλικου, στήριξε με το αριστερό του χέρι το δεξί του χέρι, που κρατούσε το όπλο, και πυροβόλησε απανωτά δύο φορές» παρά το γεγονός «ότι δεν απέκρουε επίθεση ενωμένη με επικείμενο θάνατο».
Και «ξέρασε» ο ίδιος τον θάνατο, τον οποίο -σύμφωνα με την κατηγορία που τον βαρύνει- «είχε πιθανολογήσει».
«Ενεργώντας κυρίως από λόγους εγωισμού και υπεροψίας».
Εις επίρρωσιν μάλιστα της εισαγγελικής αποστροφής ότι πρόκειται για «άτομο ευερέθιστο και παρορμητικό» ο ίδιος ο Επαμ. Κορκονέας απαντά επί λέξει κατά τη διάρκεια της απολογίας του στην καίρια ερώτηση του ανακριτή «γιατί επιλέξατε να πυροβολήσετε και μετά να τρέξετε, αντί να τρέξετε εξαρχής αποφεύγοντας τους πυροβολισμούς;».
Κορκονέας: «Γιατί η ιδιοσυγκρασία μας και ο χαρακτήρας μας δεν μας επέτρεπε να το βάλουμε εξαρχής στα πόδια»!
Στην παγωμένη Αμφισσα
Ενα χρόνο και δεκατέσσερις μέρες μετά, ο ειδικός φρουρός, που λόγω... ιδιοσυγκρασίας στέρησε τη ζωή στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και μονοδρόμησε την παραπομπή του ίδιου σε δίκη για το ειδεχθέστερο των εγκλημάτων, έστω και με τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου, θα καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αμφισσας, μαζί με τον συγκατηγορούμενο συνάδελφό του Βασ. Σαραλιώτη, ο οποίος φέρεται να του παρείχε «ψυχική συνδρομή» κατά την τέλεση της ανθρωποκτονίας.
Παρά τις εύλογες αντιρρήσεις της οικογένειας του θύματος για την απόφαση του Αρείου Πάγου να διεξαχθεί η δίκη «για λόγους ασφάλειας» στο ΜΟΔ της Αμφισσας κι ενώ -τουλάχιστον αύριο- η ακροαματική διαδικασία δεν πρόκειται να προχωρήσει, στις εννέα το πρωί η πρόεδρος του δικαστηρίου Αντζελίτα Παπαβασιλείου (πρόεδρος Πρωτοδικών, ιδιαίτερα καταρτισμένη νομικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ε») θα κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης.
Την ίδια ώρα, η πόλη της Αμφισσας, «παγωμένη» κυριολεκτικά λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και μεταφορικά μπροστά στον τρόμο που καιρό τώρα καλλιεργείται στους κατοίκους για πρόκληση σοβαρών επεισοδίων από «ομάδες», θα υποδέχεται «πάνοπλη» (λόγω ισχυρότατης αστυνομικής δύναμης αλλά και με τις νέες προθήκες ασφαλείας σε πολλά εμπορικά καταστήματα) τον κόσμο που αναμένεται να ταξιδέψει από την Αθήνα για να παρακολουθήσει τη δίκη. Απ' την πλευρά τους οι... τρομεροί και φοβεροί, κατά την αστυνομία, αντιεξουσιαστές φρόντισαν να μοιράσουν φυλλάδια σε καταστήματα της περιοχής με τα οποία καθησυχάζουν τους κατοίκους ότι δεν προτίθενται να δημιουργήσουν προβλήματα.
Τριήμερη διακοπή, άλλως αναβολή
Αμέσως μετά τη συγκρότηση του δικαστηρίου και οι δύο πλευρές θα υποβάλουν αιτήματα που είτε θα οδηγήσουν σε τριήμερη διακοπή της δίκης (σ.σ.: η μέγιστη δυνατή σε κακουργήματα) είτε ακόμη και σε αναβολή της.
Ο Αλεξ. Κούγιας, συνήγορος του Επαμ. Κορκονέα, θα ζητήσει διακοπή, στην ημερομηνία -όπως τονίζει- που θα αποφασίσει το δικαστήριο, καθώς έχει «ανειλημμένες σοβαρές επαγγελματικές υποχρεώσεις».
Απ' την πλευρά της πολιτικής αγωγής ενδέχεται επίσης να τεθεί θέμα διακοπής ή και αναβολής με την επίκληση σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει στενό συγγενικό πρόσωπο της Τζίνας Τσαλικιάν, τραγικής μητέρας του Αλεξ. Γρηγορόπουλου. Η πολιτική αγωγή θα υποβάλει επίσης ένσταση για τον τόπο διεξαγωγής της δίκης, που δυσχεραίνει την προσέλευση μαρτύρων, καθώς και για τη μη κλήτευση ουσιωδών μαρτύρων όπως αυτοπτών του εγκλήματος αλλά και τεχνικών συμβούλων.
«Μάχη χαρακωμάτων»
Ενδεικτικό της έντονης αντιπαράθεσης που αναμένεται να σημειωθεί στη δίκη ανάμεσα στα δύο αντίπαλα «στρατόπεδα», υπεράσπιση και πολιτική αγωγή, κι όχι μόνο επί της ουσίας της κατηγορίας, είναι και το χθεσινό Δελτίο Τύπου του Αλ. Κούγια με το οποίο διαμαρτύρεται «προσωπικά και εκ μέρους του εντολέα μου» για «τη δημοσιοποίηση από την πλευρά της πολιτικής αγωγής ανυπόστατων ουσιαστικά και νομικά αιτημάτων» που αφορούν «στον ορισμό της διεξαγωγής της δίκης στο ΜΟΔ Αμφισσας και αχαρακτήριστες επιθέσεις εναντίον της εισαγγελέως της έδρας αλλά και μέλους του δικαστηρίου, με μοναδικό στόχο τον επηρεασμό της κρίσης τους».
Τα 4 μοιραία λάθη του ειδικού φρουρού
Στο βούλευμα-καταπέλτης επισημαίνεται τι δεν έπραξε «ως όφειλε, λόγω της ειδικής εκπαίδευσης και της 10ετούς εμπειρίας του από την υπηρεσία του ως αστυνομικού και μάλιστα στο ΑΤ Εξαρχείων» τη βραδιά της 6ης Δεκεμβρίου του 2009 ο Επαμ. Κορκονέας, που αντιθέτως «προτίμησε να χρησιμοποιήσει το όπλο του, ήτοι το πλέον επαχθές και υπερβολικό μέσο που διέθετε».
Τι όφειλε να κάνει;
1 ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ με την εντολή να απεμπλακεί από τον χώρο της αρχικής επίθεσης που δέχτηκε το περιπολικό του.
2 ΝΑ ΑΝΑΜΕΙΝΕΙ τη συνδρομή της διμοιρίας της ΥΑΤ, εφόσον επέλεξε να επανέλθει και να αναχαιτίσει την επιτιθέμενη ομάδα των ταραχοποιών.
3 ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ, όταν βρέθηκε ενώπιον των προσώπων αυτών σε ηπιότερα μέσα και να μη χρησιμοποιήσει το πυροβόλο όπλο του.
4 ΝΑ ΣΤΑΘΜΙΣΕΙ, πριν ενεργήσει οπωσδήποτε, με ιδιαίτερη προσοχή το σύνολο των συνθηκών που επικρατούσαν στο σημείο του συμβάντος, ιδίως δε ότι:
α) Ηταν νυχτερινή ώρα και η ορατότητα σχετικά περιορισμένη.
β) Το συγκεντρωμένο πλήθος ήταν εν κινήσει και ασύντακτο σε οδό με όχι ιδιαίτερα μεγάλο πλάτος, στην οποία υπήρχαν χαμηλά δέντρα που απέκλειαν την άριστη εποπτεία του χώρου.
γ) Ηταν σφόδρα πιθανό να βρίσκονται -όπως με πλέον δραματικό τρόπο αποδείχθηκε-ανήλικοι μεταξύ του πλήθους.
δ) Ηταν ιδιαίτερα πιθανός ο εποστρακισμός της βολίδας, εάν επιχειρούσε πυροβολισμό, δεδομένης της στενότητας της οδού, των ανισοϋψών κτιρίων εκατέρωθεν αυτής και των λοιπών αντικειμένων (φανοστάτες, εξώστες, διακοσμητικές μπάλες από μπετόν κ.ά.) που υπήρχαν στην προοπτική αυτής.
Ο φαύλος κύκλος των αντιφάσεων
Πέραν των συνθηκών των πυροβολισμών ο Επαμ. Κορκονέας κατ' αρχάς «συλλαμβάνεται» να ψεύδεται σε ό,τι αφορά τη βιαιότητα της επίθεσης που δέχτηκαν μαζί με τον συγκατηγορούμενό του, Βασ. Σαραλιώτη, από ομάδα ατόμων.
Συγκεκριμένα:
α Στην πρώτη του εξέταση στην Ασφάλεια,τα ξημερώματα (ώρα 04.40) της 7ης/12/2008, μιλά για «πολλά άτομα με μολότοφ και πέτρες στα χέρια που κινούνταν εναντίον μας».
Στη δεύτερη εξέτασή του την ίδια ημέρα στις 13.00, παρουσία εισαγγελέα πλέον, επιβεβαιώνει σε σχέση με τις συνθήκες την πρώτη κατάθεσή του.
β Στην απολογία του στις 10/12/08 (ώρα έναρξης 15.10) σε ερώτηση σχετικά με τον ισχυρισμό του στο απολογητικό του υπόμνημα για «πλήθος που πέταξε βόμβες μολότοφ» εάν «υπήρξε έκρηξη στα πόδια σας;» απαντά:
γ «Οχι,δεν έπεσε στα πόδια μας μολότοφ. Εάν έπεφτε στα πόδια μας θα παίρναμε φωτιά. Η πιο κοντινή έκρηξη μολότοφ έγινε στα δύο μέτρα από εμάς».
δ Το παραπεμπτικό βούλευμα κατηγορηματικά αναφέρει, επικαλούμενο τη μαρτυρία Σαραλιώτη που διαψεύδει τον Κορκονέα, όπως άλλωστε και οι αυτόπτες μάρτυρες, ότι οι δύο ειδικοί φρουροί «δεν δέχτηκαν επίθεση με αναφλεγόμενες βόμβες μολότοφ».
Ο Επαμ. Κορκονέας διαψεύδεται και στον ισχυρισμό ότι δεν προκάλεσε το πλήθος και μόνο επειδή θύμωσε στο άκουσμα υβριστικών φράσεων τους είπε «κωλόπαιδα φύγετε».
Στο βούλευμα κατηγορηματικά αναφέρεται ότι προηγήθηκε «διάλογος με υβριστικό περιεχόμενο και προκλήσεις, ιδίως από την πλευρά των κατηγορουμένων, και καταφρονητική χειρονομία του Κορκονέα να τους δείχνει τα γεννητικά του όργανα».
Κατηγορηματικά διαψεύδεται από τους μάρτυρες και ο ισχυρισμός του ότι μετά τους πυροβολισμούς «έφυγαν τρέχοντας» και δεν κατάλαβαν ότι κάποιος είχε πληγεί.
Πώς φτάσαμε στη δολοφονία
Αναφέρεται επί λέξει στο παραπεμπτικό βούλευμα-καταπέλτης για τους κατηγορούμενους, για τις κινήσεις τους το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008:
- «Ενώ βρίσκονταν στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, στο ύψος της συμβολής με την οδό Ναυαρίνου, εντόπισαν στην οδό Τζαβέλλα, που είναι πεζοδρομημένη, ομάδα 4-5 ατόμων..., στάθμευσαν προσωρινά το περιπολικό στη συμβολή των οδών, αντάλλαξαν ύβρεις και ήρθαν σε φραστική διένεξη με τα άτομα τα οποία τους επιτέθηκαν με μπουκάλια και άλλα αντικείμενα... Ο Βασ. Σαραλιώτης έριξε χειροβομβίδα κρότου-λάμψης για να τα εκφοβίσει..., αποτέλεσμα ήταν να εξοργιστούν περισσότερο τα μέλη της ομάδας, να κινηθούν προς το μέρος των αστυνομικών και να συνεχίσουν να εκσφενδονίζουν αντικείμενα προς το μέρος τους, υβρίζοντάς τους.... οι κατηγορούμενοι μπήκαν στο περιπολικό, κατευθύνθηκαν στη Χαρ. Τρικούπη, στάθμευσαν... ενημέρωσαν από τον ασύρματο το Κέντρο Α Αμεσης Δράσης για την επίθεση και τους δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν... ο Σαραλιώτης συνομίλησε με αστυνομικό της διμοιρίας ΥΑΤ που τους προέτρεψε να περιμένουν μέχρι να δοθούν οδηγίες και να συνταχθεί η διμοιρία ώστε πιθανώς να κινηθούν μαζί ή με την κάλυψή τους, αλλά εκείνοι δεν υπάκουσαν... εγκατέλειψαν σταθμευμένο το περιπολικό και πεζή κατήλθαν τη Ναυαρίνου μέχρι τη συμβολή της με τη Ζωοδόχου Πηγής. Στην Τζαβέλλα, σε απόσταση 25 και άνω μέτρων, βρισκόταν ομάδα ατόμων, περί τα 30, μεταξύ των οποίων κατά πάσα πιθανότητα και τα άτομα που τους είχαν προηγουμένως επιτεθεί. Μεταξύ αυτών ο Γρηγορόπουλος. Ακολούθησε διάλογος με υβριστικό περιεχόμενο και προκλήσεις ιδίως από την πλευρά των κατηγορουμένων και καταφρονητική χειρονομία του Κορκονέα να τους δείχνει τα γεννητικά του όργανα».
Σ' άλλο σημείο τονίζεται:
- «Οι αστυνομικοί εμφανίστηκαν μόνοι ενώπιον του πλήθους χωρίς να γνωρίζουν εάν επρόκειτο για τα ίδια πρόσωπα που προηγουμένως τούς είχαν επιτεθεί, αδιαφορώντας για την αριθμητική υπεροχή τους, ενεργώντας κυρίως από λόγους εγωισμού και υπεροψίας και γνωρίζοντας ότι οι επιθέσεις και συμπλοκές με χρήση βίας με πρόσωπα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου ήταν σύνηθες φαινόμενο στην περιοχή των Εξαρχείων, με μη δυνάμενες να προβλεφθούν συνέπειες». Σημειώνεται ότι «η επίθεση που δέχτηκαν δεν ήταν με αναφλεγόμενες βόμβες μολότοφ».
Οι εκπυρσοκροτήσεις και το... παραπάτημα
Τρεις διαφορετικές εκδοχές όμως δίνει ο κατηγορούμενος σε κάθε μία από τις τρεις καταθέσεις του για τις βολές που έριξε:
* Στην πρώτη του εξέταση τα ξημερώματα της 7ης/12/2008 λέει: «Εβγαλα το όπλο, έριξα δύο φορές στον αέρα. Προσπαθώντας να απομακρυνθούμε, πάνω στον πανικό μου εκπυρσοκρότησε το όπλο μου άλλη μια φορά».
* Στη δεύτερη συμπληρωματική κατάθεσή του το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, όπου θυμάται κι ένα... μοιραίο παραπάτημά του ισχυρίζεται: «Πυροβόλησα αρχικά δύο φορές στον αέρα για εκφοβισμό και στη συνέχεια προσπαθώντας να βάλω το όπλο μου στη θήκη, κοιτάζοντας ταυτόχρονα προς τα πίσω μη μας επιτεθούν άλλα άτομα, εκπυρσοκρότησε. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά προς τα πού ήταν στραμμένη η κάννη του όπλου μου την τρίτη φορά που εκπυρσοκρότησε. Εκείνη τη στιγμή παραπάτησα κι έγινε ό,τι έγινε».
* Στην απολογία του, ένα μήνα μετά, στον ανακριτή δίνει την εξής εκδοχή:
«...Αρχικά οπισθοχωρούσαμε. Επειδή είχα έντονο φόβο και πανικό ότι θα εγκλωβιστούμε, έβγαλα το πιστόλι μου κι ενώ πλέον είχα στρέψει το μισό σώμα μου προς τα δεξιά προκειμένου να φύγουμε, σήκωσα το δεξί μου χέρι ψηλά και πυροβόλησα αρχικά δύο φορές στον αέρα και έχοντας στρέψει τελείως πλέον την πλάτη στο πλήθος πυροβόλησα άλλη μια φορά στον αέρα. Αμέσως μετά αρχίσαμε να τρέχουμε... όταν πυροβόλησα ήμουν σε πανικό. Θυμάμαι ότι είδα πίσω από την κάννη που εκπυρσοκροτούσε ουρανό και κτίρια».
Τι πραγματικά έγινε, σύμφωνα με το βούλευμα
«Πυροβόλησε ήδη -την πρώτη φορά πιθανώς- ενώ έσυρε ανωφερώς το πιστόλι του από τη θήκη του προς την οριζόντια θέση, η δε δεύτερη βολή έλαβε χώρα όταν πλέον είχε ανασηκώσει το όπλο, είχε τον πλήρη έλεγχό του και σύμφωνα με τα ευρήματα πυροβόλησε με κατεύθυνση τέτοια ώστε δεν ανευρέθηκε η βολίδα, η οποία κατέληξε σε άγνωστο μέρος, αλλά μόνον ο κάλυκάς της».
Πως πυροβόλησε
Οπως τονίζεται στο βούλευμα, η «συνδυαστική ερμηνεία» όλων των «εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης γεννά υψηλό βαθμό βεβαιότητας για τη διαδρομή της μοιραίας βολίδας».
«Προκύπτει αδιαμφισβήτητα από τη συνδυαστική ερμηνεία των εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης, της έκθεσης βλητικής διερεύνησης του Τμήματος Εργαστηρίων Πυροβόλων Οπλων και Ιχνών Εργαλείων της ΔΕΕ, της έκθεσης εργαστηριακής εξέτασης του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας της ΔΕΕ» ότι:
«Ο κατηγορούμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση έσυρε από τη θήκη του το ημιαυτόματο πιστόλι του, το έστρεψε προς την οδό Τζαβέλλα και πυροβόλησε δύο φορές. Μία από τις βολίδες (πιθανόν η πρώτη) ακολούθησε κατωφερή πορεία, στην πορεία της προσέκρουσε πλαγίως στην τρίτη κατά σειρά πακτωμένη μπάλα από μπετόν, εξοστρακίστηκε και έπληξε τον ανήλικο στο αριστερό ημιθωράκιο προκαλώντας του τυφλό τραύμα θώρακος, εξαιτίας του οποίου επήλθε αμέσως ο θάνατός του».
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: «Εχει ομολογήσει»
Αίσθηση όμως προκαλεί αποκλειστική δήλωση στην «Ε» του εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, πολύπειρου ποινικολόγου, Αλεξ. Κατσαντώνη, ο οποίος από τη μελέτη των προανακριτικών απολογιών του Επαμ. Κορκονέα εκτιμά ότι «το έγκλημα είναι ήδη ομολογημένο».
Πού στηρίζει αυτή την απόφαση ο κ. Κατσαντώνης;
Οπως μας είπε: «Ο Επ. Κορκονέας σε παλαιότερη απολογία του, την οποία αυτή τη στιγμή μπορώ να θεωρήσω μόνο ως περίεργη, ισχυρίσθη, σε σχέση με τον επίσης περίεργο ισχυρισμό του για την ύπαρξη και τρίτης βολής, ότι το όπλο του εκπυρσοκρότησε άλλη μία φορά πάνω στον πανικό του ενώ προσπαθούσε να απομακρυνθεί. Κατά την προσωπική μου γνώμη, πρόκειται για ομολογία».
Καμία σχέση
Το συγκλονιστικότερο όλων είναι, όπως επισημαίνεται στο βούλευμα, ότι:
- «Τα άτομα που βρίσκονταν στις οδούς Τζαβέλλα και Μεσολογγίου δεν προέκυψε ότι είχαν καμία σχέση με τα άτομα που είχαν ρίξει το μπουκάλι στο περιπολικό νωρίτερα, ούτε προέκυψε ότι ήταν ομάδα».
Ενώ μετά τους πυροβολισμούς «αμφότεροι οι αστυνομικοί αποχώρησαν με κανονικό βηματισμό και όχι τρέχοντας όπως υποστηρίζουν. Προηγήθηκε ο Κορκονέας, μπήκαν στο περιπολικό και απομακρύθηκαν χωρίς να απαντήσουν στους συναδέλφους τους της ΥΑΤ που τους ρωτούσαν τι είχε συμβεί... είχαν αντιληφθεί ότι κάποιος είχε τουλάχιστον πληγεί ενόψει ότι αμέσως μετά τη ρίψη ο παθών κατέρρευσε και οι φίλοι του έσπευσαν να τον ανασηκώσουν... η αναταραχή που δημιουργήθηκε και οι δυνατές φωνές δεν είναι δυνατόν να διέλαθαν της προσοχής τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου