Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΙΡΑΝ
www.tovima.gr

Τη σύλληψη των «υποκινητών των διαδηλώσεων και των οργανωτών» ζητεί το ιρανικό Κοινοβούλιο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ Τις συλλήψεις « των κύριων υποκινητών και οργανωτών » των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων της προηγούμενης Κυριακής, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι και συνελήφθησαν τουλάχιστον 20 ηγετικά στελέχη της φιλομεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης, ζήτησε χθες το Κοινοβούλιο του Ιράν. Την ίδια ώρα, ιστοσελίδα της ιρανικής αντιπολίτευσης στο Διαδίκτυο μετέδιδε πληροφορίες ότι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα κατευθύνονταν προς την Τεχεράνη, με στόχο «να πνίξουν στο αίμα» προγραμματισμένη διαδήλωση υπέρ του επικεφαλής της αντικυβερνητικής παράταξης Μιρχοσεΐν Μουσαβί.

« Εκατοντάδες στρατιώτες και δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα κινούνται προς την Τεχεράνη. Ορισμένα από τα οχήματα χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό των διαδηλώσεων », ανέφερε η ιστοσελίδα Jaras. Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Γκολάμ Χοσεΐν Μοχσενί Εζεχάι προειδοποίησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι ενδεχομένως να προσαχθούν σε δίκη με την κατηγορία τής « υποστήριξης των αποστατών που περιφρονούν τον Αλλάχ » εάν δεν αποκηρύξουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.

O βουλευτής Χασάν Νορουζί κατονόμασε τρεις ανθρώπους, οι οποίοι όπως είπε πρέπει να συλληφθούν: πρόκειται για τον Μεχντί Καρουμπί και τον Μιρχοσεΐν Μουσαβί, οι οποίοι ήταν υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας, διεκδικώντας το αξίωμα από τον σκληροπυρηνικό Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ , ο οποίος και τελικώς επανεξελέγη παρά τις καταγγελίες για νοθεία. Ο ιρανός βουλευτής ζήτησε και τη σύλληψη της Φαϊζέχ Χασεμί, κόρης του πρώην προέδρου του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί.

Από την προηγούμενη Δευτέρα, η ιρανική κυβέρνηση οργανώνει μαζικές διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων υποστηρικτών της, οι οποίοι ζητούν την εκτέλεση των ηγετών της αντιπολίτευσης κκ. Μουσαβί και Καρουμπί.

Χθες εξάλλου, υποστηρικτές της ιρανικής κυβέρνησης διαδήλωσαν στη νότια Τεχεράνη έξω από τα γραφεία του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ με λευκά σάβανα, προκειμένου να δείξουν την ετοιμότητά τους να θυσιαστούν για τους κληρικούς τους ηγέτες.

Εν τω μεταξύ, έγινε την Τετάρτη σε κοιμητήριο της Τεχεράνης η ταφή του Σαγίντ Αλί Μουσαβί, ανιψιού του κ. Μουσαβί, ο οποίος σκοτώθηκε την προηγούμενη Κυριακή στη διάρκεια των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Προηγουμένως, η σορός του παραδόθηκε στους οικείους του από τις αρχές του Ιράν. Τις προηγούμενες ημέρες η σορός τού Μουσαβί είχε «εξαφανιστεί», καθώς άγνωστοι, πιθανώς πράκτορες του θεοκρατικού καθεστώτος, την είχαν αρπάξει από το νεκροτομείο, όπως είχαν κάνει και με τις σορούς άλλων δολοφονηθέντων διαδηλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου