Αμερικανοί επιτελείς καταρτίζουν από κοινού με στρατιωτικούς της Υεμένης κατάλογο στόχων που σχετίζονται «άμεσα» με την απόπειρα ανατίναξης του αεροπλάνου της Delta
Ο αμερικανός πρόεδρος μελετά το ενδεχόμενο νέων βομβαρδισμών σε στόχους μέσα στην Υεμένη
του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΑΡΑ
Ενας «υπόγειος» πόλεμος, αυτός που διεξάγει εδώ και μήνες η αδύναμη κυβέρνηση της Υεμένης με τις «πλάτες» των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας ενάντια στους ισλαμιστές αντάρτες, πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, να περάσει στο προσκήνιο και να εμφανιστεί, επιτέλους, στις τηλεοπτικές μας οθόνες, ως το νέο- τρίτομέτωπο του Μπαράκ Ομπάμα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το CΝΝ, επικαλούμενο δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ο αμερικανός πρόεδρος εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο να διατάξει νέους βομβαρδισμούς ή ακόμη και επιδρομές Ειδικών Δυνάμεων στο εσωτερικό της Υεμένης, σε αντίποινα για την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στην πτήση της Delta τα Χριστούγεννα. Ηδη οι αμερικανοί επιτελείς καταρτίζουν από κοινού με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Υεμένης κατάλογο νέων στόχων που σχετίζονται, όπως λένε, «άμεσα» με την απόπειρα ανατίναξης του αεροπλάνου της Delta.
Οι ΗΠΑ θα δώσουν πληροφορίες και μέσα για να πραγματοποιηθούν τα χτυπήματα, αλλά δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσουν επισήμως την εμπλοκή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, το Πεντάγωνο θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αεροπορικά χτυπήματα με πυραύλους, μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφηόπως αυτές που εδώ και καιρό πραγματοποιούν στο έδαφος του Πακιστάν.
Στην πραγματικότητα, τέτοιου είδους επιδρομές πραγματοποιούνται από τον Αύγουστο κυρίως στη Βόρεια Υεμένη, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Καμένη γη» («Scorched earth»): συνοδεύονται δε, ως συνήθως, από βαριές «παράπλευρες απώλειες» αμάχων. Ο ίδιος ο 23χρονος επίδοξος τρομοκράτης, ο Ομάρ Αμπντουλμουταλάμπ, χαρακτήρισε την πράξη του αντίποινα για αυτές τις αιματηρές επιθέσεις. Η χειρότερη από αυτές, αληθινό μακελειό, πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου: Αμερικανικά βαριά βομβαρδιστικά έπληξαν με πυραύλους Κρουζ τρεις «ύποπτους» καταυλισμούς κοντά στο χωριό Αμπιάν, 480 χιλιόμετρα ΝΑ της πρωτεύουσας Σαναά, και στην επαρχία Αρχάμπ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. Αμέσως μετά επιτέθηκαν στους καταυλισμούς οι εγχώριες Ενοπλες Δυνάμεις του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ δικτάτορα Αλί Αμπνταλάχ Σαλέχ, με απολογισμό τον θάνατο τουλάχιστον 120 ατόμων. Πηγές της υεμενικής αντιπολίτευσης, που δεν σχετίζονται με την Αλ Κάιντα, ανέφεραν ότι στην περιοχή του Αμπιάν δεν υπήρχε στρατόπεδο, ενώ η πλειονότητα των νεκρών ήταν γυναικόπαιδα.
Πολλοί πιστεύουν ότι τα σχεδιαζόμενα «αντίποινα» και η επέκταση του πολέμου στην Υεμένη θα πραγματοποιηθούν περισσότερο για να κατευνάσουν το σοκ που προκάλεσε όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο το παρ΄ ολίγον μακελειό του Ντιτρόιτ. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε λόγο για «αποτυχία του συστήματος ασφαλείας», η οποία επέτρεψε στον 23χρονο Νιγηριανό να φθάσει μία ανάσα από το «στάτους» του μάρτυρα, και υποσχέθηκε ριζική αναδόμηση του δικτύου αεροπορικής ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τους «Νew Υork Τimes», η Ουάσιγκτον γνώριζε ότι ένας Νιγηριανός στην Υεμένη ετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα, εβδομάδες πριν από την απόπειρα, αλλά οι μυστικές υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να αξιολογήσουν σωστά την πληροφορία.
Συναγερμός στη Νέα Υόρκη
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σήμανε χθες συναγερμός στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα η φημισμένη πλατεία να κλείσει για λίγες ώρες και να εκκενωθούν τρία κτίρια, μεταξύ των οποίων και το Χρηματιστήριο Αγοράς Μετοχών Υψηλής Τεχνολογίας (ΝΑSDΑQ). Αφορμή στάθηκε ένα ύποπτο μικρό λεωφορείο το οποίο κάποιοι είχαν εγκαταλείψει παρκαρισμένο για δύο ημέρες στο Μπρόντγουεϊ. Η αστυνομία φοβήθηκε ότι μπορούσε να είναι παγιδευμένο με εκρηκτικά και ερεύνησε το εσωτερικό του χρησιμοποιώντας ρομπότ και τηλεχειριζόμενες κάμερες. Τελικά το μόνο που εντόπισε ήταν παλιά ρούχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου