Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΟΛΓΟΘΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

Κύπρος
www.enet.gr

του Μ. ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ

Οι συνολικές θέσεις της τουρκικής πλευράς για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας σ' ένα μελλοντικό ομόσπονδο κράτος στην Κύπρο, που υποβλήθηκαν προχθές από την τουρκοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο των συνομιλιών, περιέχουν ορισμένες θετικές προσεγγίσεις, όμως και πλειάδα σημείων που «σηκώνουν την τρίχα».

Οι τουρκικές προτάσεις

Η τουρκική πλευρά αποδέχθηκε την πρόταση του Χριστόφια για απ' ευθείας εκλογή του προέδρου και του αντιπροέδρου με σταθμισμένη ψήφο και εκ περιτροπής προεδρία. Ζητείται η αναλογία της εναλλαγής (πρόεδρος - αντιπρόεδρος) να είναι 4:3 (η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητεί 4:2). Η συμμετοχή των υπουργών στην κυβέρνηση προτείνεται να είναι στην αναλογία 7:5 (η ε/κ πλευρά προτείνει 6:3), ενώ χωρίζονται τα υπουργεία σε κατηγορίες κατά τρόπο που να υπάρχει ισοζυγισμένη εκπροσώπηση. Από τα πιο αρνητικά σημεία των προτάσεων είναι το δικαίωμα βέτο τόσο για τον πρόεδρο όσο και για τον αντιπρόεδρο.

Στο νομοθετικό σώμα προτείνεται η ίση εκπροσώπηση επί κοινοτικής βάσης, ενώ στη Βουλή ποσοστό 75%/25%. Για τη λήψη αποφάσεων θα πρέπει να υπάρχει ειδική πλειοψηφία 2/5 στη Γερουσία και 1/4 στη Βουλή από την κάθε κοινότητα. Επίσης, δίνεται ευρεία ευχέρεια στα συνιστώντα κράτη να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες επί όλων των ζητημάτων. Ακόμη, προτείνεται η διατήρηση της ελληνοτουρκικής ισορροπίας στην Κύπρο, όπως περιλαμβάνεται στις συμφωνίες του 1960. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται να έχουν οι Τούρκοι πολίτες ίσο καθεστώς (ελευθερία εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας κ.τ.λ.) με εκείνο των Ελλήνων, μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Στις προτάσεις αποδέχονται τη μία κυριαρχία και τη μία ιθαγένεια του ομόσπονδου κράτους. Επίσης γίνεται αποδοχή για έναν εναέριο χώρο και ένα FIR, όμως προτείνεται η λειτουργία δύο ξεχωριστών κέντρων ελέγχου.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας στη χθεσινή πρώτη αντίδρασή του ήταν ανήσυχος.

«Ελπίζω πως όταν η Τουρκία λέει ότι το 2010 θα είναι χρόνος επίλυσης του Κυπριακού να μην είναι για δημόσιες σχέσεις και για να βγει από τη γωνία, αλλά να το εννοεί ώστε να σπάσουν όλα τα αδιέξοδα και να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για επανένωση της πατρίδας μας, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας», είπε.

«Για να μη δικαιωθεί η μάνα μου»

Ο κ. Χριστόφιας έκανε τις δηλώσεις στο γηροκομείο όπου φιλοξενείται η μητέρα του, η οποία, όπως είχε πει δημόσια, τον συμβούλευσε να μην είναι υποψήφιος.

«Είναι δύσκολη υπόθεση η λύση, αλλά θα δώσουμε τη μάχη μέχρι το τέλος, για να μη δικαιωθεί η μάνα μου που μου είπε τούτοι εφέραν τη διχοτόμηση και θα σου τη φορτώσουν στο τέλος». Αφού ανέφερε πως κάποιοι πρέπει να σηκώσουν το σταυρό στο Γολγοθά, απευθυνόμενος στη μητέρα του είπε ότι «η μοίρα, μάνα, έλαχε να τον σηκώσει ο γιος σου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου