Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΖΗΤΑ ΚΟΙΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙ ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑΣ

Κύπρος
www.enet.gr

του Α. ΑΜΠΑΤΖΗ

«Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι υπόθεση αμοιβαιότητας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Εγκεμέν Μπαγίς αναφερόμενος στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά επισήμανε ότι «ταυτόχρονα βήματα καλής θέλησης που θα έκαναν οι δύο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία) θα διευκόλυναν την πολιτική βούληση στις δύο χώρες», εννοώντας ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Μιλώντας προχθές σε ημερίδα στο πανεπιστήμιο Μπαχτσέσεχιρ της Κωνσταντινούπολης, ο Μπαγίς είπε ότι η τουρκική πλευρά «εξετάζει αν είναι αρκετές οι συνταγματικές και νομοθετικές αλλαγές και οι υφιστάμενοι κανονισμοί για την επαναλειτουργία της Σχολής και τόνισε: «Καθώς εμείς κάνουμε τις έρευνες αυτές, πρέπει να βλέπουμε πώς η Ελλάδα συμπεριφέρεται απέναντι στην τουρκική μειονότητα. Δεν το αποκαλώ αμοιβαιότητα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας. Οι ελληνικής καταγωγής πολίτες μας είναι φορολογούμενοι στη χώρα αυτή, όπου και υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. Εδώ και χιλιετίες μοιραζόμαστε τα ίδια εδάφη. Η επίλυση των προβλημάτων τους είναι δικό μας θέμα. Παρομοίως, θέμα της Ελλάδας είναι να λύσει τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας».

Ο Μπαγίς είπε επίσης ότι η Θεολογική Σχολή ποτέ δεν υπήρξε πανεπιστημιακή σχολή, αφού «τα απολυτήριά της τα υπέγραφε ο διευθυντής της Νομαρχιακής Διεύθυνσης Παιδείας, όπως συμβαίνει στα λύκεια, και όχι ο υπουργός Παιδείας, όπως συμβαίνει στα πανεπιστημιακά πτυχία» και πρόσθεσε ότι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει αναφέρει στον ίδιο ότι δεν υπάρχει προσδοκία πανεπιστημίου.

Ο Τούρκος υπουργός κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύω ότι πρέπει η Σχολή να επαναλειτουργήσει ως επαγγελματικό λύκειο που θα υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου