http://www.enet.gr/
ΚΟΣΟΒΟ: Η ΣΕΡΒΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ, ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ
Αποστολή: ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΜΑ
Δέκα χρόνια μετά την αιματοχυσία, στο Κόσοβο, οι Αλβανοί και οι Σέρβοι μοιράζονται φτώχεια και ανεργία. Η κατάσταση είναι φαινομενικά ήρεμη. Εκπρόσωποι ευρωπαϊκών χωρών ανησυχούν, ψιθυρίζοντας ότι η Σερβία θα παίξει το τελευταίο της χαρτί στον βόρειο τομέα, όπου ζουν κυρίως Σέρβοι πρόσφυγες και αποτελεί φυσική συνέχεια του σερβικού εδάφους. Ομως οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών ξεκαθαρίζουν πως με αλλαγή συνόρων που θα επέλθει από διχοτόμηση του Κοσόβου -η πρώτη αλλαγή μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο- θ' ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για άλλα ευρωπαϊκά εδάφη.
«Γιατί δεν μας αναγνωρίζετε;» είναι το ερώτημα που θέτουν όλοι οι Κοσοβάροι. Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Αναγνωρίστηκε ήδη από 63 χώρες, οι 22 είναι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν αναγνωρίστηκε από τις εξής: Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία. Η κάθε χώρα από αυτές αντιμετωπίζει κι ένα εσωτερικό πρόβλημα.
Οι λόγοι που επικαλέσθηκε η χώρα μας είναι ότι υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο ήταν σύννομη η διαδικασία που κατέληξε στην κήρυξη της ανεξαρτησίας. Η στάση της χώρας μας χαρακτηρίζεται ως «εξισορροπιστική» και με ρόλο διαμεσολαβητή. Η διπλωματική αντιπροσωπεία στην Πρίστινα έχει την ταμπέλα «Γραφείο Συνδέσμου».
Τους τελευταίους μήνες προτείνεται στον εκπρόσωπο της χώρας μας, Δημήτρη Μοσχόπουλο, από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Ηνωμένα Εθνη, να αναλάβει έναν ρόλο σε μία οντότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα συσταθεί με σκοπό την προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της σερβικής ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο. Η σερβική πλευρά δεν επισκευάζει τα μνημεία.
Παράλληλα, Ελληνες επιχειρηματίες έκλεισαν εμπορικές συμφωνίες για συνεργασία στους τομείς τροφίμων, οικοδομικών υλικών, μηχανημάτων οδοποιίας, διαχείρισης του αεροδρομίου καθώς και σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τα δυτικά Βαλκάνια θα ενταχθούν στην Ε.Ε. το 2014. Η χώρα μας ανέφερε πρώτη μία ημερομηνία για την ένταξή τους, δίνοντας την ημερομηνία της επετείου των 100 ετών από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσημα οι Σέρβοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί γίνει ενώ ο σερβικός Τύπος αναφέρει συμβολικά ότι η συμφωνία ένταξης της Σερβίας θα υπογραφεί στις 28 Ιουνίου 2014, επέτειο της μάχης στο Κόσοβο.
Η διχοτόμηση
Το θέμα της συζήτησης των Ευρωπαίων εκπροσώπων είναι το εξής: η απόσχιση του βόρειου τμήματος του Κοσόβου προς τη Σερβία θα συνοδευτεί με απόσπαση του νότιου τμήματος της Σερβίας (κοιλάδα του Πρέσεβο) που κατοικείται από Αλβανούς. Το χαρακτηρίζουν ζήτημα «ταμπού», γιατί θα είναι η πρώτη σύγχρονη αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια.
Υποστηρίζεται με βεβαιότητα ότι στο Βόρειο Κόσοβο θα παιχτεί το τελευταίο επεισόδιο του δράματος. Ο Βορράς, πάνω από τον ποταμό Ιμπαρ, κυβερνάται από τη Σερβία και κατοικείται από Σέρβους. Συνεπώς, θ' ακολουθήσει η ενσωμάτωση των Σέρβων σ' ένα αλβανοκρατούμενο κοσοβάρικο κράτος ή διχοτόμηση, που θ' ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Ψιθυρίζουν πως οι Σέρβοι το προετοιμάζουν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι Σέρβοι εγκατέστησαν σταθμό παραγωγής ρεύματος στη Μιτροβίτσα, ξεκαθαρίζοντας στους στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ ότι «αν τον ξηλώσετε, θα χυθεί αίμα».
Τονίζουν επίσης ότι ο μέσος όρος ηλικίας στο Κόσοβο είναι κατά μέσο όρο 26,5 έτη, δηλαδή ο νεότερος πληθυσμός σ' ευρωπαϊκό επίπεδο. Αντιθέτως, στους σερβικούς θύλακες ο μέσος όρος κυμαίνεται στα 57 έτη, με αποτέλεσμα ο μόνος τρόπος για την επιβίωσή τους να είναι η ευρωπαϊκή βοήθεια. Συμπεραίνουν όμως, ότι οι εκπρόσωποι της σερβικής κοινότητας αρνούνται να λάβουν βοήθεια που δίδεται μέσω του κοσοβάρικου κράτος.
Θεωρούν «υπερβολικό» τον φόβο των Σέρβων που δεν απομακρύνονται από τους θύλακες, αφού δεν σημειώνονται επιθέσεις. Επιπλέον, επιστροφή προσφύγων από τη Σερβία δεν υπήρξε όπως προβλεπόταν. Αντιθέτως, οι Αλβανοί Κοσοβάροι έχτισαν μία πολυκατοικία για να τους υποδεχτούν, θέλοντας ν' αποδείξουν στη διεθνή κοινότητα ότι αποδέχονται τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις του σχεδίου Αχτισάαρι. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που μας έδωσε ο δήμαρχος της πόλης Φερεζάι Μπ. Τζεμάιλι: «Δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα συνύπαρξης με τις λίγες σέρβικες οικογένειες που ζουν στον δήμο. Η πόρτα τού δημαρχείου είναι πάντα ανοιχτή γι' αυτούς, πίνουμε κι έναν καφέ...». *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου