ΕΘΝΟΣ
του Ν.ΜΕΛΕΤΗ
Στόχος της Τουρκίας είναι να διεκδικήσει σε μεταγενέστερο χρόνο σημαντικότερα ανταλλάγματα όπως η ένταξή της στην ΕΕ
Τα όρια της «ευέλικτης και ρεαλιστικής» πολιτικής της κυπριακής κυβέρνησης και προσωπικά του προέδρου Δ. Χριστόφια δοκιμάζονται τις επόμενες ημέρες, καθώς στον πρώτο γύρο των εντατικοποιημένων συνομιλιών δεν διαφάνηκε πρόθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς να υποχωρήσει από ρυθμίσεις που οδηγούν σε συνομοσπονδιακή λύση.
Ο Κύπριος πρόεδρος που βρίσκεται στη χώρα μας, θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει αναλυτικά την ελληνική κυβέρνηση για το δύσκολο σημείο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι συνομιλίες για το Κυπριακό και θα εξετασθούν τα εναλλακτικά σενάρια για το επόμενο διάστημα, ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά «πρωτοβουλίες» της τουρκικής πλευράς αλλά και κινήσεις για παράκαμψη των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.
Παρά την προσπάθεια και τη βούλησή του να υπάρξει πρόοδος, ο κ. Χριστόφιας καταλήγει στο συμπέρασμα, το οποίο συμμερίζεται απολύτως η Αθήνα, ότι στην παρούσα φάση η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται ειλικρινώς για την επίλυση του Κυπριακού.
Εχοντας εξασφαλίσει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις (με την ανοχή της Αθήνας και της Λευκωσίας) δεν απειλούνται, η τουρκική πλευρά επιλέγει να κρατήσει το Κυπριακό ως «όμηρο» για τη στιγμή που θα μπορέσει να το ανταλλάξει με πολύ πιο σημαντικό αντάλλαγμα, ίσως με την ίδια την απόφαση για ένταξη στην Ε.Ε..
Ο Νταβούτογλου
Η τουρκική πλευρά όμως, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της, επιχειρεί να πλασάρει διεθνώς την «εποικοδομητική διάθεση» της τουρκοκυπριακής πλευράς θέλοντας να προετοιμάσει το έδαφος ώστε σε περίπτωση αδιεξόδου, το blame game να δείξει την ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Νταβούτογλου και στο Λονδίνο αλλά και σε άλλες επισκέψεις του προβάλλει ως «συμβιβαστική» την πρόταση για τη Διακυβέρνηση, χωρίς να αποκρύπτει πάντως ότι θα έρθουν και άλλες προτάσεις για κρίσιμα ζητήματα όπως οι περιουσίες, η ασφάλεια κ.ά., που κατά δήλωσή του έχουν διαμορφωθεί στην Αγκυρα.
Το γεγονός ότι το Κυπριακό πλέον επηρεάζει άμεσα τις επιδιώξεις και τους τακτικούς σχεδιασμούς της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, μάλλον αποκλείει το ενδεχόμενο απρόβλεπτων εξελίξεων μετά τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα τον Απρίλιο, όπου ακόμη κι αν νικητής αναδειχθεί ο Ν. Ερογλου (που μόλις πρόσφατα τάχθηκε υπέρ της συμφωνημένης διχοτόμησης), δεν θα αυτονομηθεί έναντι των τουρκικών σχεδιασμών.
Κι όμως, ενώ η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται απαιτεί αναπροσανατολισμό της τακτικής που ακολουθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Χριστόφιας δηλώνει δογματικά ότι θα επιμείνει στη συγκεκριμένη διαδικασία των συνομιλιών και δεν θα αποσύρει μάλιστα τις προβληματικές προτάσεις που έχει υποβάλει για τη διακυβέρνηση, την εκ περιτροπής προεδρία, τη στάθμιση της ψήφου των Ελληνοκυπρίων αλλά και την πρόταση για την παραμονή 50.000 εποίκων.
ΑΥΤΟΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΕ
Το αδιέξοδο του Χριστόφια
o ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Κύπρου Δ. Χριστόφιας απέστειλε επιστολές με συγκριτικό κατάλογο, με τον οποίο αποδεικνύεται ότι οι προτεινόμενες από την τουρκική πλευρά ρυθμίσεις είναι δυσμενέστερες από αυτές του Σχεδίου Ανάν, στους ηγέτες των πέντε μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, στην καγκελάριο Α. Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο και τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χερμαν Βαν Ρομπάι.
Στην επιστολή καταγράφονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
* Στην εκ περιτροπής προεδρία στο σχέδιο Ανάν η αναλογία ήταν 4 χρόνια Ελληνοκυπριοι και δύο Τουρκοκύπριοι, ενώ η τουρκική πλευρά προτείνει 3 και δύο χρόνια αντίστοιχα.
* Η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου στο σχέδιο Ανάν ήταν 6-3 και τώρα η τουκροκυρπιακη πλευρά ζητά 7-5.
* Για τις αποφάσεις το Σχέδιο απαιτούσε ως προϋπόθεση και μια ψήφο από την άλλη κοινότητα, ενώ τώρα τίθεται το βέτο του Προέδρου και του Αντιπροέδρου.
* Tο Σχέδιο μίλαγε για ειδική πλειοψηφία στη Γερουσία, τώρα επεκτείνεται και στη Βουλή.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι πώς και με ποιο κόστος ο κ. Χριστόφιας θα μπορέσει να απεμπλακεί από μία διαδικασία συνομιλιών την οποία υπηρέτησε και όπως ο ίδιος ουσιαστικά δηλώνει οδηγεί στην... επιδείνωση ακόμη και των προβλέψεων του Σχεδίου Ανάν...
«Οπλισμένος»
Εικόνα κινητικότητας στα ελληνοτουρκικά επιχειρεί να προσδώσει η Αγκυρα και στο πλαίσιο αυτό ο Τ. Ερντογάν θα συναντηθεί αύριο στο Αμπού Ντάμπι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.
Η πρόταση για τη συνάντηση έγινε αποδεκτή από την Αθήνα, καθώς εκτιμάται ότι προσφέρει την ευκαιρία όχι μόνο για μια τυπική συνάντηση, αλλά και για να μεταφερθούν με σαφήνεια οι ελληνικές θέσεις στον Τούρκο πρωθυπουργό.
Η Αγκυρα επιχειρεί να φορτώσει ντε φάκτο τη διμερή ατζέντα με ζητήματα όπως η μειονότητα στη Θράκη, αλλά και οι διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Πάντως για προτάσεις όπως αυτές για την υιοθέτηση του υποτιθέμενου code of conduct (με την... «αυτοσυγκράτηση» των ελληνικών μαχητικών στη διαδικασία αναγνώρισης και αναχαίτισης των τουρκικών όταν εισέρχονται εντός του FIR Αθηνών) αλλά και για τη Θράκη, αναμένεται να δοθεί αποστομωτική απάντηση από τον κ. Παπούλια που γνωρίζει άριστα και έχει χειριστεί επί μακρόν τα ζητήματα αυτά ως υπουργός Εξωτερικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου