Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Πεδίο τριβής τα Ταμεία Στρατού και Ναυτικού

Στρατός
http://news.kathimerini.gr

Της Δωρας Aντωνιου

Σε νέο πεδίο ενδοκυβερνητικής τριβής ενδέχεται να εξελιχθεί το θέμα της λειτουργίας των Μετοχικών Ταμείων Στρατού και Ναυτικού. Τα δύο ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, που μεταφράζονται ουσιαστικά σε αδυναμία καταβολής των επικουρικών και προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους. Στα δύο ταμεία, εκτός από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, υπάγονται το προσωπικό της τέως Χωροφυλακής και του Λιμενικού, αντίστοιχα. Χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει τα ταμεία είναι να γίνει διαχωρισμός και να δημιουργηθούν ξεχωριστό ταμείο Ενόπλων Δυνάμεων και άλλο ταμείο για τα Σώματα Ασφαλείας. Η γνωστοποίηση της πρόθεσης αυτής μέσω ανακοινώσεως στα μέσα ενημέρωσης προκάλεσε ενόχληση στην Κατεχάκη, με την πρώτη αντίδραση από συνεργάτες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη να διακρίνουν «συντεχνιακή λογική» πίσω από την πρόταση και να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο, διότι οι αντιδράσεις του αστυνομικού προσωπικού θα είναι μεγάλες.

Ο κ. Βενιζέλος, που από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Μπεγλίτη έχουν μελετήσει το θέμα, έκανε λόγο για «διαρθρωτική ανισότητα των ασφαλισμένων», αναφέροντας ότι για το στρατιωτικό προσωπικό υπάρχουν οιονεί εργοδοτικές εισφορές, ενώ για το αστυνομικό προσωπικό δεν υπάρχουν ούτε οιονεί ούτε κατά κυριολεξία εργοδοτικές εισφορές.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, για την εξασφάλιση χρημάτων, προκειμένου να πληρωθούν για την τρέχουσα περίοδο οι παροχές των Μετοχικών Ταμείων προς τους δικαιούχους, δόθηκε μάχη με το υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δοθούν άλλα χρήματα και θα πρέπει να επέλθει εξυγίανση. Το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι η υπαγωγή προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων λειτούργησε εξαρχής επιβαρυντικά και ότι μεγάλη ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση δόθηκε το 1987 με την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά δεν αξιοποιήθηκε.

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας εκτιμούν ότι το θέμα μπορεί να λυθεί με απλή υπουργική απόφαση, καθώς υπάρχει νόμος, που είχε ψηφιστεί το 1990 και προέβλεπε τον διαχωρισμό των υπαγόμενων στα Μετοχικά Ταμεία, ο οποίος, ωστόσο, παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια ανενεργός, υπό τον φόβο αντιδράσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου