Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΧΙΛΑΡΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ-ΤΑΛΛΑΤ

Κύπρος
http:/tanea.gr/

ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ παρενέβησαν χθες σε ανώτατο επίπεδο στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, με αφορμή την τελευταία συνάντηση της πρώτης φάσης των εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις (το βράδυ της Τρίτης) τόσο με τον Πρόεδρο Χριστόφια όσο και με τον κ. Ταλάτ. Κατά τη συνομιλία Κλίντον- Χριστόφια που έγινε χθες το πρωί, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας της στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του Κυπριακού και ζήτησε από τον Πρόεδρο Χριστόφια να επιδείξει ευελιξία και θάρρος.

Ρόλος- κλειδί

«Αυτά υπάρχουν και τώρα» ανέφερε σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Κύπριος Πρόεδρος και ζήτησε από την κ. Κλίντον να ασκήσει την επιρροή της χώρας της προς την Άγκυρα, ώστε να αλλάξει στάση. Όπως υπογραμμίζεται σε επίσημη ανακοίνωση, η κ. Κλίντον αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Κύπρου στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή, προσθέτοντας ότι όλοι θα πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο προς την κατεύθυνση του στόχου της επίλυσης του Κυπριακού, κάτι που θα συνέβαλλε στην ειρήνευση της περιοχής. Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε την κ. Κλίντον για τις εξελίξεις στην προσπάθεια επίλυσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και τη διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει με στόχο την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Βελούδινο διαζύγιο

Στη θέση του για έναν «συμφωνημένο διαχωρισμό», που σημαίνει ένα «βελούδινο διαζύγιο» στο πρότυπο του διαχωρισμού της Τσεχοσλοβακίας, επανήλθε χθες ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Ντερβίς Έρογλου. Σε δηλώσεις του πριν από τη συνεδρία του λεγόμενου υπουργικού, ο κ. Έρογλου υποστήριξε πως ο κόσμος δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη λύση του Κυπριακού σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά είναι προσηλωμένος στα οικονομικά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου