http://www.ethnos.gr/
Μετά την πτωτική τροχιά που διέγραψαν το 2008 οι βάσεις εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές (από 700 μέχρι 1.000 μόρια), ακολούθησε το 2009 μια... διορθωτική πορεία με αποτέλεσμα αρκετές να ξαναβρεθούν στο ύψος τους - οι πιο περιζήτητες σχολές. Εικόνα επανάκτησης του χαμένου κύρους δίνει η άνοδος κατά 100 έως 800 μόρια σε πολλά τμήματα κυρίως αξιωματικών και γενικής σειράς. Πρέπει, ωστόσο, να επισημάνουμε και τις θεαματικές βουτιές των βάσεων κατά πολλές χιλιάδες μόρια σε ορισμένα τμήματα ειδικών κατηγοριών (αξιωματικών και υπαξιωματικών).
ΤΜΗΜΑΤΑ 2ου ΚΑΙ 4ου ΠΕΔΙΟΥ
Στο αφιέρωμα, που συνοδεύεται από πίνακες της ιεραρχίας και φυσικά της διαμόρφωσης των περσινών βάσεων, γίνεται συνοπτική παρουσίαση των σχολών αξιωματικών και υπαξιωματικών (για τη ΣΣΑΣ στο επόμενο δισέλιδο), που είναι τμήματα κοινά του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (ΣΣΕ): Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων έχει έδρα τη Βάρη Αττικής. Η ΣΣΕ αποτέλεσε ουσιαστικά και τυπικά το πρώτο ΑΕΙ της χώρας. Η αποστολή της είναι να παρέχει στον Στρατό Ξηράς τους μόνιμους αξιωματικούς των Όπλων και των Σωμάτων. Η φοίτηση στη σχολή διαρκεί τέσσερα χρόνια και χωρίζεται σε τρεις κύριους τομείς: 1. Στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση, που περιλαμβάνει μαθήματα στρατιωτικού ενδιαφέροντος και μαθήματα γενικής ακαδημαϊκής μόρφωσης και καλύπτει το 50% του συνολικού χρόνου εκπαίδευσης. 2. Στην εφαρμοσμένη στρατιωτική εκπαίδευση που καλύπτει το 38%. 3. Στη σωματική άσκηση που περιλαμβάνει γυμναστική και άθληση και καλύπτει το 12% της συνολικής εκπαίδευσης. Μετά την εισαγωγή τους στη σχολή οι ευέλπιδες κατανέμονται σύμφωνα με τη δήλωση-προτίμησή τους στο μηχανογραφικό σε δύο τμήματα (πτέρυγες): στα Όπλα και στα Σώματα. Κατά τα τρία πρώτα χρόνια η φοίτηση είναι κοινή για όλους. Κατά το τελευταίο έτος, οι απόφοιτοι από τα Όπλα κατατάσσονται σε ένα από τα εξής: Πεζικό, Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό, Διαβιβάσεις, Μηχανικό, Αεροπορία Στρατού. Οι απόφοιτοι από τα Σώματα κατατάσσονται σε ένα από τα εξής: Τεχνικό, Εφοδιασμού- Μεταφορών, Υλικού Πολέμου.
Επαγγελματικές προοπτικές: Οι απόφοιτοι φέρουν τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και σταδιοδρομούν ως μόνιμοι Αξιωματικοί του Στρατού, όπου υποχρεούνται να παραμείνουν τουλάχιστον 12 χρόνια. Η βαθμολογική εξέλιξή τους ως αξιωματικών ακολουθεί την εξής χρονολογική σειρά. Ανθυπολοχαγός: 3 έτη, Υπολοχαγός: 4 έτη, Λοχαγός: 5 έτη, Ταγματάρχης: 4 έτη, Αντισυνταγματάρχης: 5 έτη, Συνταγματάρχης: 3 έτη, Ταξίαρχος: 2 έτη, Υποστράτηγος: 2 έτη, Αντιστράτηγος: ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας, Στρατηγός: ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.
ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ (ΣΝΔ): Έδρα της ο Πειραιάς. Εκπαιδεύει επί 4 χρόνια μάχιμους και μηχανικούς.
Οι απόφοιτοι φέρουν τον βαθμό του Σημαιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού και μπορούν να φύγουν, αν το θελήσουν από το Π.Ν., αφού περάσουν 12 χρόνια. Η συνολική εκπαίδευση των δοκίμων χωρίζεται σε τρεις κύριους τομείς: Στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση, στη ναυτική και στην αθλητική.
Μάχιμοι: Η βαθμολογική εξέλιξή του ως Αξιωματικού είναι: Σημαιοφόρος: 3 έτη, Ανθυποπλοίαρχος: 4 έτη, Υποπλοίαρχος: 5 έτη, Πλωτάρχης: 4 έτη, Αντιπλοίαρχος: 5 έτη, Πλοίαρχος: 3 έτη, Αρχιπλοίαρχος: 2 έτη, Υποναύαρχος: 2 έτη, Αντιναύαρχος: ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας, Ναύαρχος: ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας. Φοίτηση: 4 χρόνια.
Μηχανικοί: Οι απόφοιτοι φέρουν τον βαθμό του Σημαιοφόρου και σταδιοδρομούν ως μόνιμοι Αξιωματικοί του Ναυτικού. Μετά την αποχώρησή τους από το Πολεμικό Ναυτικό μπορούν να εργαστούν ως Μηχανικοί του Εμπορικού Ναυτικού.
ΣΧΟΛΗ ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ): Έχει έδρα της τη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης στη Δεκέλεια Αττικής. Σκοπός της είναι να παρέχει στην Πολεμική Αεροπορία τους μόνιμους αξιωματικούς, ιπτάμενους, μηχανικούς και αξιωματικούς άλλων ειδικοτήτων εδάφους, που είναι απαραίτητοι για το Σώμα. Χωρίζεται σε δύο τμήματα: Ιπτάμενοι και Μηχανικοί. Η φοίτηση διαρκεί τέσσερα χρόνια. Οι απόφοιτοι φέρουν τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού και μπορούν να φύγουν, αν το θελήσουν, από το στράτευμα, αφού περάσουν 12 χρόνια.
Ιπτάμενοι: Το τμήμα έχει ειδικές απαιτήσεις από τους υποψηφίους κι έτσι δεν είναι εύκολο σε όλους να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους. Οι πιο σημαντικές είναι:
1. Κρίνονται ακατάλληλοι όσοι έχουν ανάστημα μεγαλύτερο από 1,90 μ. Και όσοι, ανεξαρτήτως ύψους (μέχρι 1,90), έχουν καθήμενοι ύψος κορμού μεγαλύτερο των 97 εκατοστών. 2. Δεν πρέπει να έχουν βάρος μεγαλύτερο του 10% του φυσιολογικού. 3. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν οπτική οξύτητα 20/20 σε κάθε μάτι, χωρίς διόρθωση. (Οι υποψήφιοι μηχανικοί πρέπει να έχουν οπτική οξύτητα 10/10, χωρίς ή με διόρθωση στο κάθε μάτι). Οι ιπτάμενοι μπορούν να αποστρατευτούν όταν συμπληρώσουν 18 χρόνια υπηρεσίας, καθώς τα χρόνια υπηρεσίας των ιπταμένων υπολογίζονται στο διπλάσιο. Μετά την αποστράτευση είναι δυνατόν να εργαστούν στην Πολιτική Αεροπορία.
Μηχανικοί (ΣΜΑ): Στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου του πρώτου έτους, διαχωρίζονται στις παρακάτω ειδικότητες: Μηχανικού Αεροσκαφών, Μηχανικού Τηλεπικοινωνιών-Ηλεκτρονικών, Μηχανικού Αεροπορικών Εγκαταστάσεων.
Η εκπαίδευση διακρίνεται σε ακαδημαϊκή, ακαδημαϊκή στρατιωτική και στρατιωτική. Οι Ίκαροι επίσης παρακολουθούν μαθήματα Φυσικής Αγωγής και Ξένων Γλωσσών, εκπονούν διπλωματική εργασία κατά το τελευταίο έτος της φοίτησής τους στη σχολή, παρακολουθούν διαλέξεις γενικής παιδείας και πραγματοποιούν εκπαιδευτικά ταξίδια.
ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
Χαμηλότερα στη στρατιωτική ιεραρχία θα βρεθούν οι απόφοιτοι των Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού και Ναυτικού, χαμηλότερες και οι βάσεις εισαγωγής, οι οποίες το 2009 σημείωσαν θεαματική πτώση.
Συγκεκριμένα οι βάσεις κυμάνθηκαν από 9.100 έως 18.484 (Υπαξιωματικών Διοικ. ΣΥΔ) μόρια.
2o ΚΑΙ 4ο ΠΕΔΙΟ
ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (ΣΜΥ) - ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ: Έδρα τα Τρίκαλα και φοίτηση 2 χρόνια. Οι απόφοιτοι φέρουν τον βαθμό του μόνιμου λοχία και έπειτα από έναν χρόνο μπορούν να δώσουν εξετάσεις στη Σχολή Ευελπίδων ως υποψήφιοι ειδικής κατηγορίας επί του 20% των εισακτέων και εξεταζόμενοι σε ύλη Πανελλαδικών που επιλέγει η Σχολή.
Αν δεν το κάνουν, υποχρεούνται να μείνουν στο στράτευμα για 5 χρόνια και προαγόμενοι (επιλοχίας, αρχιλοχίας) επί 9-12 χρόνια φτάνουν στον βαθμό του ανθυπασπιστή. Έπειτα μάλιστα από 35 χρόνια υπηρεσίας μπορούν να φτάσουν μέχρι τον βαθμό του συνταγματάρχη.
ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (ΣΜΥΝ): Έδρα το Κέντρο Εκπαίδευσης «Παλάσκας» στον Σκαραμαγκά, φοίτηση 2 χρόνια. Οι εισαγόμενοι, ύστερα από έναν μήνα προπαίδευσης, κατανέμονται σε τρεις ομάδες ειδικότητας:
Ομάδα Α: αρμενιστή, τηλεγραφητή, σηματώρου, ραδιοεντοπιστή, τεχνίτη πυροβόλων, διαχειριστή, διαχειριστή υλικών, νοσοκόμου.
Ομάδα Β: ηλεκτρολόγου/ηλεκτροτεχνίτη, ηλεκτρονικού διεύθυνσης βολής, ηλεκτρονικού αυτόματων συστημάτων, ηλεκτρονικού συνεννόησης, ηλεκτρονικού ραδιοεντοπιστή, ηλεκτρονικού ανθυποβρυχιακών συσκευών, ηλεκτρονικού υφάλων όπλων, τεχνίτη τορπιλών, τεχνίτη ναρκών.
Ομάδα Γ: δίνεται η ειδικότητα του μηχανικού και η ειδικότητα του τεχνίτη στους εξής τομείς: πυρομαχικών, προτυποπιού, ελασματουργού, συγκολλητή, σιδηρουργού, εφαρμοστή μηχανών εσωτερικής καύσης, μηχανουργού, ψυκτικού, σωληνουργού, χύτη, ξυλουργού, λεμβουργού.
Οι απόφοιτοι φέρουν τον βαθμό του κελευστή και αφότου γίνουν σημαιοφόροι ακολουθούν την καριέρα και την εξέλιξη των αξιωματικών.
ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΣΤΥΑ): Έδρα το Καβούρι Αττικής, διάρκεια φοίτησης 2 χρόνια και ειδικότητες οι εξής: μηχανοσυνθέτης, ηλεκτρολόγος, οπλουργός, μηχανικός μεταφορικών μέσων και χειριστής μηχανημάτων, συντηρητής αεροπορικών εγκαταστάσεων, ελεγκτής αναχαίτισης, γενικός υλικονόμος, μηχανικός τηλεπικοινωνιών- ηλεκτρονικών. Οι απόφοιτοι ονομάζονται σμηνίες και μετά την προαγωγή τους στον βαθμό του ανθυποσμηναγού ακολουθούν την καριέρα και την εξέλιξη των αξιωματικών, ενώ έπειτα από 35 χρόνια υπηρεσίας μπορούν να φτάσουν μέχρι τον βαθμό του σμηνάρχου.
ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ ΡΑΔΙΟΝΑΥΤΙΛΩΝ (ΣΙΡ): Έδρα επίσης το Καβούρι, φοίτηση επίσης 2 χρόνια και ειδικότητα που παρέχει αυτήν του ραδιοναυτίλου. Κατά τα λοιπά, ισχύουν ακριβώς τα ίδια με τη ΣΤΥΑ. Αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος θα δεχτεί υποψηφίους για πρώτη φορά μετά το 2003.
5ο ΠΕΔΙΟ
ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΣΥΔ): Έδρα το αεροδρόμιο Σέδες στη Θεσσαλονίκη, Η φοίτηση διαρκεί 2 χρόνια, τα μαθήματα είναι γενικής παιδείας και μαθήματα ειδικοτήτων, που διακρίνονται σε: Μετεωρολόγου, Άμυνας αεροδρομίων, Ταμειακού, Στρατολόγου. Πληροφοριών. Μετά την προαγωγή τους στον βαθμό του ανθυποσμηναγού ακολουθούν την εξέλιξη των αξιωματικών και ύστερα από 35 χρόνια υπηρεσίας μπορούν να φτάσουν μέχρι τον βαθμό του σμηνάρχου.
ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ
http://gkavadias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου