Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΛΥΓΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ

Μόνιμο προσωπικό ενόπλων δυνάμεων
http://www.ethnos.gr/

Ωστόσο, τα δύο τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μικρή κάμψη τόσο στις πρώτες προτιμήσεις όσο και στις βάσεις αρκετών τμημάτων.

Στο σημερινό αφιέρωμα, το «Έθνος - Παιδεία» επιδιώκει να φωτίσει το τοπίο των στρατιωτικών σχολών, ώστε οι υποψήφιοι να είναι επαρκώς ενημερωμένοι εν όψει της κατάθεσης της αίτησης - δήλωσης, που έχει αρχίσει από την 1η Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 22 του μήνα. Δίνει όλα τα στοιχεία για τη θεωρητική και στρατιωτική εκπαίδευση, για την εξέλιξη των βαθμών στο στράτευμα και για την επιστημονική καριέρα νομικών, ψυχολόγων, οικονομολόγων, γιατρών και νοσηλευτών μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η υποβολή αίτησης-δήλωσης από τώρα είναι βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις (Υγειονομικές- Αθλητικές, Ψυχοτεχνικές) που απαιτούνται για τις Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, προκειμένου να κριθεί η ικανότητά τους για φοίτηση σε κάποια απ αυτές.

Οι αλλαγές του 2009

Στους ενδιαφερόμενους πρέπει να τονιστεί ότι από πέρυσι ισχύουν ορισμένες αλλαγές, που έχουν δυσκολεύσει την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές. Είναι οι ακόλουθες: α) Για τα αγόρια αποκλείεται η είσοδος σε Στρατιωτική Σχολή εφόσον έχουν ανάστημα μικρότερο από 1,70μ.

Ειδικά, όμως, για το τμήμα Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων, κρίνονται ακατάλληλοι όσοι έχουν ανάστημα μεγαλύτερο από 1,90μ. β) Για τα κορίτσια αποκλείεται η είσοδος σε Στρατιωτική Σχολή εφόσον έχουν ανάστημα μικρότερο από 1,65μ. γ). Σε όλες τις προαναφερόμενες κατηγορίες ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) για μεν τα αγόρια πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων 20-25, για δε τα κορίτσια εντός των ορίων 18-22.

Παράλληλα, οι Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ) - Όπλα, Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ) - Σώματα και Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) εντάσσονται στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο, αντί των 4ου και 5ου στα οποία εντάσσονταν μέχρι πέρυσι.

«Κόβονται» γυναίκες

Οι περσινές ρυθμίσεις για σωματομετρικά χαρακτηριστικά και τον δείκτη μάζας των υποψηφίων έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Με τις αλλαγές αυτές χιλιάδες παιδιά αποκλείονται και, κυρίως, τα κορίτσια. Καταστρατηγείται η αρχή της αναλογικότητας, αφού εισάγονται κριτήρια ύψους για τις γυναίκες αυξημένα κατά 10 εκατοστά, ενώ για τους άνδρες κατά 5 εκ.

Πολλοί ερμηνεύουν αυτό το μέτρο ως μια προσπάθεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να περιορίσει τον αριθμό των γυναικών στις στρατιωτικές σχολές που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα η αναλογία σε ορισμένες από αυτές να προσεγγίζει το 50% σε σύγκριση με τους άνδρες.

Επιπλέον με την εισαγωγή του κριτηρίου «δείκτη μάζας σώματος» και με τα συγκεκριμένα περιορισμένα όρια, εκτός των παχύσαρκων, αποκλείονται ακόμη και οι αδύνατοι. Στο ίδιο μήκος κύματος του περιορισμού από τις στρατιωτικές (αλλά και τις αστυνομικές) σχολές αποκλείονται και οι απόφοιτοι των Εσπερινών Λυκείων, χωρίς βέβαια να γνωρίζει κανείς τους λόγους.

Ας σημειωθεί ότι πάγιο αίτημα των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων, εδώ και πάνω από 10 χρόνια, είναι η πρόσβαση στα στρατιωτικά και αστυνομικά τμήματα. Επίσης, αδικημένοι από τον νόμο που τους δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων είναι και οι μαθητές των ΕΠΑΛ, αφού το ποσοστό εισαγωγής στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) είναι μόνο 8%. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι απόφοιτοι ορισμένων τομέων του ΕΠΑΛ δεν έχουν δικαίωμα εισαγωγής στις ΑΣΣΥ.

ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το στάδιο των τριών προκαταρτικών εξετάσεων

Προϋπόθεση για την εισαγωγή των υποψηφίων είναι η επιτυχία στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι προκαταρκτικές εξετάσεις υπόκεινται σε ένα ενιαίο σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει:

1. Υγειονομικές εξετάσεις.

2. Ψυχομετρικές διαδικασίες.

3. Αθλητικές δοκιμασίες.

Οι αποφάσεις των επιτροπών που διενεργούν τις προκαταρκτικές εξετάσεις είναι ανέκκλητες. Οι υποψήφιοι που θα αποτύχουν σε οποιοδήποτε στάδιο των εξετάσεων αυτών δεν συνεχίζουν.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μετά το τέλος των Προκαταρκτικών Εξετάσεων, η κάθε σχολή διαβιβάζει στο υπουργείο Παιδείας καταστάσεις αποτελεσμάτων. Το υπουργείο Παιδείας στη συνέχεια, και λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις προτίμησης των υποψηφίων και τη συνολική βαθμολογία που συγκέντρωσαν, συντάσσει την τελική κατάσταση επιτυχόντων και επιλαχόντων στη σχολή κατά τμήμα.

Οι υποψήφιοι που δεν θα κριθούν ικανοί στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις παύουν να διεκδικούν την είσοδό τους στις στρατιωτικές σχολές, αλλά συνεχίζουν να είναι υποψήφιοι για τα υπόλοιπα τμήματα τα οποία έχουν δηλώσει στο μηχανογραφικό τους δελτίο.

«Λυγίζουν» και εγκαταλείπουν πολλοί πρωτοετείς

Υπολογίζεται ότι σε πάνω από 1.360 θα ανέλθουν οι θέσεις των σπουδαστών που θα εισαχθούν στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) και στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, αν και επίσημα ο αριθμός τους δεν έχει ανακοινωθεί.

Είναι σίγουρο ότι και το 2010 ο πήχης του ανταγωνισμού για την εισαγωγή στα στρατιωτικά τμήματα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Κι αυτό οφείλεται στον περιορισμένο αριθμό εισακτέων, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό προτιμήσεων. Έτσι οι βάσεις των πιο περιζήτητων στρατιωτικών τμημάτων θα κυμανθούν σε δυσθεώρητα ύψη, ακουμπώντας την οροφή του «άριστα».

Το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι περίπου 1 στους 5 από όσους εγγράφονται σχετικά γρήγορα εγκαταλείπει τις σπουδές. Αυτό συμβαίνει σε αρκετές Στρατιωτικές Σχολές, τις οποίες οι υποψήφιοι όχι μόνο είχαν επιλέξει, αλλά «θυσίασαν» και την υψηλή βαθμολογία τους για την εισαγωγή τους σε αυτές.

Μείωση προσωπικότητας

Οι περισσότεροι από όσους εγκαταλείπουν είναι πρωτοετείς. Μάλιστα, πολλοί παραιτούνται λίγες μέρες μετά την είσοδό τους στη σχολή. Το φαινόμενο οφείλεται κυρίως, στην εκπαίδευση, αφού πολλοί υποψήφιοι τη θεωρούν αυταρχική και με καψώνια που μειώνουν την προσωπικότητά τους.

Ας σημειωθεί ότι στα ΑΣΕΙ- ΑΣΣΥ δεν είναι δυνατή η εισαγωγή υποψηφίων ως επιλαχόντων για πλήρωση τυχόν κενών θέσεων, οι οποίες δημιουργούνται λόγω μη παρουσίασης, παραίτησης ή απομάκρυνσης υποψηφίων που έχουν κριθεί εισακτέοι.

Με βάση στοιχεία του 2008, από τη Σχολή Ευελπίδων αποχώρησε το 2007 43 πρωτοετείς που αντιστοιχούσαν στο 20% των εισαχθέντων, από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Όπλα- Σώματα 23%- 28%, ενώ από τη Ναυτικών Δοκίμων - Μηχανικοί το ποσοστό των αποχωρήσεων ξεπέρασε το 26% (20% οι αποχωρήσεις στους Μάχιμους).

Στα ίδια επίπεδα, του 26%, έφτασαν οι αποχωρήσεις και στη ΣΜΥΝ, ενώ κατεβαίνουν στο 16,7% οι εγκαταλείψεις στη ΣΤΥΑ και στο 10% στη Σχολή Ικάρων. Ακόμα πιο κάτω ήταν τα ποσοστά παραιτήσεων πρωτοετών στη ΣΣΑΣ. Για την ακρίβεια μόνο στο Κτηνιατρικό και στο Στρατολογικό εντοπίζονταν (9% και 7%, αντίστοιχα). Στα υπόλοιπα τμήματα είναι σχεδόν μηδενικές.

Όπως, πάντως, μαρτυρά ο πίνακας (σελ.3), δεν είναι ευκαταφρόνητος και ο αριθμός των ήδη ορκισμένων αξιωματικών-υπαξιωματικών, που εγκαταλείπουν την καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ειδικά το 2008 έφτασαν τους 2.272! Ωστόσο, πέρυσι μειώθηκαν στους μισούς (1.042).

ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

http://gkavadias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου