Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΕΠΙΛΕΚΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΕ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΕΣ

Στρατός
Τα Νέα

του Λ.ΔΗΜΑΚΑ

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ βραχίονα άμεσης επέμβασης για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και των συνεπειών τους αποκτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδιασμού του υπουργείου Άμυνας για την αναβάθμιση της συνδρομής τους στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Το νέο «σχήμα» αποτελείται ουσιαστικά από 4 μονάδες- τρία Ειδικά Τάγματα Μηχανικού και ένα αερομεταφερόμενο τμήμα διακλαδικής συνθέσεως κυρίως για δασοπυρόσβεση- με συνολική δύναμη περίπου 1.500 στρατιωτικών. Στον μηχανισμό εντάσσεται και η υπάρχουσα εξειδικευμένη για διάσωση έπειτα από σεισμούς Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ υποστηρικτικό ρόλο έχουν τα πλοία, τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης «Δ» που έχει στη διάθεσή του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Η αρνητική εμπειρία των περυσινών καταστρεπτικών πυρκαγιών στην Αττική κατά τις οποίες ενώ καίγονταν τεράστιες δασικές εκτάσεις δεν ζητήθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν η αφορμή για τους κ.κ. Ε. Βενιζέλο και Π. Μπεγλίτη του υπ. Άμυνας να προχωρήσουν μέσω του ΓΕΕΘΑ στη διαμόρφωση ειδικού σχεδιασμού και τη συγκρότηση, όπου χρειάζεται, νέων μονάδων.

Αιχμή του δόρατος των «χακί» δασοπυροσβεστών θα είναι μονάδα 200-300 στελεχών και από τους τρεις κλάδους οι οποίοι θα εκπαιδευτούν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η πλειονότητά τους θα είναι εξειδικευμένοι κοκκινοσκούφηδες της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας που εδρεύει στην περιοχή Κιλκίς. Το άλλο σκέλος του μηχανισμού αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών αποτελούν τρία Ειδικής Συνθέσεως Τάγματα Μηχανικού του ΓΕΣ.

Τις περιοχές Πελοποννήσου, Αττικής και Εύβοιας, θα καλύπτει η μεγαλύτερη μονάδα, που εκτός απροόπτου θα μετασταθμεύσει από τον Τύρναβο στο Λουτράκι Κορινθίας. Η επιλογή αυτή καλύπτει την ανάγκη να βρίσκεται κοντά σε κεντρικό συγκοινωνιακό κόμβο για να μετακινείται άμεσα και γρήγορα. Στην περιοχή υπάρχουν επαρκείς στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσουν το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού.

Την Κεντρική Ελλάδα θα καλύπτει το 730 Τάγμα Μηχανικού το οποίο, αφού αναδιοργανωθεί, θα έχει έδρα τη Λάρισα. Τη Βόρεια Ελλάδα θα καλύπτει, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το 723 Τάγμα Μηχανικού που ήδη συγκροτείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου