Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΣ ΤΟ ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ
Ελευθεροτυπία

του Θ.ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Παγκόσμιο φόρουμ ασφαλείας να γίνει το ΝΑΤΟ πρότεινε χθες ο γ.γ. της Συμμαχίας, στελέχη της οποίας έσπευσαν να καθησυχάσουν τη Μόσχα, η οποία όμως αντέδρασε αρνητικά στη διαφαινόμενη αλλαγή του στρατηγικού δόγματος της Συμμαχίας.

Μιλώντας στην 46η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, ο Αντερς Φογκ Ρασμούσεν δήλωσε ότι η Συμμαχία πρέπει να ετοιμαστεί για αλλαγές «οι οποίες θα πρέπει να την συνδέσουν με τη διεθνή ασφάλεια με έναν τρόπο εντελώς νέο». Ο Ρασμούσεν τόνισε τρία σημεία που θα πρέπει να προσέξει η Συμμαχία. «Σε μια εποχή παγκόσμιας ανασφάλειας, η άμυνα του εδάφους μας... πρέπει να περάσει πέραν των συνόρων μας. Δεύτερον, η επιτυχία στη διατήρηση της ασφάλειάς μας εξαρτάται όλο και περισσότερο από την καλή ή την κακή συνεργασία μας με τους άλλους. Τρίτον, το ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει ένα φόρουμ για διαβουλεύσεις επί θεμάτων παγκόσμιας ασφαλείας», δήλωσε ο Ρασμούσεν.

Προς νέο δόγμα

Για να καθησυχάσει τις ανησυχίες (της Μόσχας κυρίως, αλλά και κάποιες ευρωπαϊκές) ότι στην ουσία προτείνει να γίνει το ΝΑΤΟ παγκόσμιος χωροφύλακας, ο Ρασμούσεν υποστήριξε ότι η εμπειρία από το Αφγανιστάν έδειξε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει ένα διεθνές φόρουμ, στο οποίο θα μπορούν να εκφραστούν Κίνα, Πακιστάν, Ινδία ή Ρωσία. Είναι ουσιαστικά η πρότασή του για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο θα υιοθετηθεί στη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας, τον Νοέμβριο.

Η εκπόνηση του νέου δόγματος έχει ανατεθεί σε επιτροπή 12 «σοφών», υπό την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάντλιν Ολμπράιτ, η οποία είπε στο Μόναχο ότι δεν πρέπει η Ρωσία να φοβάται την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Ο Ρασμούσεν δήλωσε «ότι δεν βλέπει κανένα κακό στο να διαβουλεύεται το ΝΑΤΟ με χώρες που εμπλέκονται στις νέες απειλές και να αναπτύσσει στενότερες σχέσεις για θέματα παγκόσμιας ασφάλειας, όπως η διάδοση των πυρηνικών, ο ανταγωνισμός για πλουτοπαραγωγικές πηγές ή το Αφγανιστάν».

Ρωσικές προειδοποιήσεις

Το προηγούμενο δόγμα του ΝΑΤΟ είχε υιοθετηθεί. Τότε απειλές όπως τρομοκρατία και πειρατεία ήταν λιγότερο έντονες, ενώ δεν είχαν εμφανιστεί νεότερες, όπως ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο ή οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο Ρασμούσεν έσπευσε να τονίσει ότι οι προτάσεις του δεν βάζουν το ΝΑΤΟ σε ανταγωνισμό με τον ΟΗΕ. «Αυτό δεν είναι ούτε επιθυμητό ούτε δυνατό... Δεν θέλουμε να κάνουμε το ΝΑΤΟ παγκόσμια υπηρεσία ασφαλείας», είπε. Βερολίνο και Παρίσι έχουν εκφράσει στο παρελθόν αντιρρήσεις στο να γίνει η Συμμαχία «παγκόσμιος χωροφύλακας».

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην 46η Διάσκεψη, Κονσταντίν Κοσατσόφ, δήλωσε ότι η Συμμαχία «θέλει να δραστηριοποιείται στον κόσμο, αλλά σκέφτεται τοπικά. Η δράση της ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των 28 μελών της. Αλλά, όταν περνά τα σύνορά της τότε δεν πρόκειται για εσωτερικό της θέμα», είπε, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι προκάλεσε τον πόλεμο Γεωργίας - Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου