Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΓΡΑΜΜΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΝΑΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝ

Η σήψη που επικρατεί στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού κάνει δυνατή εντύπωση ακόμα και σε αυτούς που γνωρίζουν τη γενική εικόνα των ανισοτήτων στη θητεία στο σώμα αυτό. Ήδη από την προπαίδευση γίνεται κανείς μάρτυρας της ειδικής μεταχείρισης που τυγχάνουν κάποιοι ναύτες. Στο ΓΕΝ όμως, λόγω της εκεί παρουσίας πολλών υψηλόβαθμων αξιωματικών και του ότι η μονάδα είναι εντός της Αθήνας, το βόλεμα των «δικών μας παιδιών» και το ρουσφέτι, χτυπάνε κόκκινο.

Σε σύνολο 106 ναυτών, υπηρεσίες εκτελούνε μόνο οι 54. Για κάποιους λοιπόν, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωινή δουλειά γραφείου, κλήσεις, αγήματα, αγγαρείες καθαρισμού και μαγειρείων, περιπόλους και σκοπιές (το σύνολο μπορεί να φτάνει, ειδικά για τους άοπλους, τις 15 ώρες όταν είσαι ένδον) και έξοδο κάθε δεύτερο απόγευμα. Για κάποιους άλλους, και ανάλογα τη δύναμη που κατέχει το βύσμα στο οποίο υποχρεώνονται, τα καθήκοντα περιορίζονται στο να έρχονται για υπηρεσία μια φορά κάθε 4 ή 5 μέρες ή και συνολικά στο στρατόπεδο μια βδομάδα με εξόδους κάθε 16 μέρες άγραφης άδειας (off)!

Οι απάνθρωπες συνθήκες της θητείας στις ένοπλες δυνάμεις και η αναλγησία της στρατιωτικής ιεραρχίας, μας έχουν φτάσει να γινόμαστε αντικείμενο ζήλιας από φαντάρους - ειδικά της παραμεθορίου - που βλέπουν έξοδο λίγων ωρών με το κιάλι και άδειες με ραδιοτηλεσκόπιο. Την ίδια ώρα που «συνάδελφοι» πιο σημαντικοί (ή με καλές γνωριμίες) εξαφανίζονται στη συνέχεια της κανονικής τους ζωής, κάνοντας μια εικονική θητεία στις πλάτες των υπόλοιπων.


Η ανοιχτά προκλητική αυτή πρακτική των αξιωματικών να ευνοούν συγκεκριμένους ναύτες και να αδικούνε άλλους προφανώς δε συνάδει με καμιά διάταξη του στρατιωτικού κανονισμού 20-1 ή του συντάγματος. Συνάδει όμως με ένα μεγάλο μέρος της ίδιας της λειτουργίας του ναυτικού και σίγουρα με τις πελατειακές σχέσεις και τη συνδιαλλαγή πολιτικών, στρατιωτικών, παπάδων, γόνων πλούσιων οικογενειών, διασήμων, στελεχών γαλαζο-πράσινων κομματικών νεολαιών, ψηφοφόρων εκλογικών λιστών.

Οι ίδιοι άνθρωποι, τα στελέχη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η στρατιωτική ηγεσία που αποφασίζουν σε περίοδο κρίσης περικοπής των δημόσιων δαπανών την αγορά έξι πολεμικών φρεγατών, χτίζουνε τη νοσηρή κατάσταση βυσματοκρατίας.

Για το ναυτικό όμως, η δουλειά να γίνεται: οι φρεγάτες να στέλνονται στη Σομαλία και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στις τέσσερεις γωνιές του πλανήτη (για την «αξιοπρέπεια» της χώρας και το «εθνικό συμφέρον»), οι ναύτες μαζί με τους ΕΠΟΠ να ψάχνουν στα ραντάρ βάρκες μεταναστών στο Αιγαίο για να τους πνίγει το λιμενικό, να βολεύονται και «τα δικά μας παιδιά» όταν αποφασίσουν να καταταγούν. Η πλειοψηφία, μάλιστα δε νοιάζεται ούτε κατ’ ελάχιστο για τους υφιστάμενους, παρά μόνο για την καλή πορεία της καριέρας τους στο πολεμικό ναυτικό.

Οι ναύτες της Δ/ΓΕΝ που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της εκτέλεσης των υπηρεσιών, δυσφορούν με την αδικία που καθημερινά συναντάνε χωρίς προσχήματα στο ΓΕΝ και με την πίεση που υφίστανται και αντιδρούνε. Στους παραπονούμενους ναύτες για το ζήτημα των υπηρεσιών στο διοικητή, πλοίαρχο Κουνέλη, δόθηκαν όλες αυτές οι απαντήσεις που κάνουν τους έλληνες αξιωματικούς να ξεχωρίζουν για το «ήθος» τους: «Η ευθύνη δεν είναι δικιά μας, δεν υπάρχουν ναύτες», «όλη η ιεραρχία προσπαθεί για να υπάρχει όσο το δυνατόν ισομερής κατανομή των υπηρεσιών», «η Ελλάδα είναι η χώρα του μέσου».

Ευχαριστούμε τον πλοίαρχο Κουνέλη, που μας εξήγησε τόσο γλαφυρά πως εξακολουθεί να επιβιώνει το βύσμα στις ένοπλες δυνάμεις μετά τις «ρωμαλέες» εξαγγελίες περί αξιοπρέπειας και ισονομίας των φαντάρων του κ. Βενιζέλου. Οι συνάδελφοι του στρατού ξηράς, εξάλλου, έχουν ζήσει καλύτερα στο πετσί τους την αδικία και την κοροϊδία, μετά το πρόσφατο τρικ της ηλεκτρονικής επιλογής των μεταθέσεων μέσω της ιστοσελίδας του ΓΕΣ.

Οι δικαιολογίες πως κάποιοι (βυσματωμένοι) ναύτες δήθεν εκτελούν σύνθετες διανοητικές εργασίες που απαιτούν πνευματική διαύγεια και άρα ξεκούραση, δεν πείθουν κανέναν. Μάλλον κάνουν τον κόσμο να γελάει (συχνά πικρά λόγω του φόρτου των υπηρεσιών που εκτελεί). Και εμάς να εξοργιζόμαστε…

Απαιτούμε τη βελτίωση της κατάστασης στο ζήτημα των υπηρεσιών και την παύση της εξόφθαλμης αδικίας.

Καλούμε όλους τους φαντάρους, ναύτες και σμηνίτες να παλεύουνε για τη ζωή τους μέσα στο στρατό με αξιοπρέπεια και να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους και να βγαίνουν παραπονούμενοι στην αναφορά όταν αδικούνται. Να εγκαταλείψουνε τον αδιέξοδο δρόμο του ρουσφετιού που υποχρεώνει τους κληρωτούς απέναντι στους αξιωματικούς, στους βουλευτές και τους υπουργούς.

Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος

τηλ: 6932 455937

http://diktiospartakos.blogspot.com

2 σχόλια:

  1. Τα ειπα χθες εγω σ'ενα αλλο κειμενο, αλλα ποιος μ'ακουει;

    Οσοι πανε Π.Ν και Π.Α και βυσματικα σωματα του ΕΣ δεν εχουν δικαιωμα να γραφουν. Δηλαδη αν εισαι μηχανικος του ΕΜΠ επειδη παιρνεις 1500 ευρω (με το ΤΣΜΕΔΕ μαζι) παλι δεν εχεις δικαιωμα γιατι εφοσον παιρνεις τοσα πολλα οταν η υπολοιπη κοινωνια παιρνει 800-950 ευρω, τοτε μαλλον εισαι σαν βυσμα. Ειναι ποτε δυνατον να μην μπορει καποιος να διαμαρτυρεται;
    Πρεπει να'ναι δηλαδη παμφτωχος (που κανεις απο εμας δεν ειναι, κακα τα ψεμματα, καθως εχουμε να φαμε και να κοιμηθουμε σε ζεστο περιβαλλον), εργατης φαμπρικας και να κανει θητεια μονο στο Εβρο και να τον πηγαινει 28 μεσα-3 ωρες εξω με υπηρεσιακο;

    Επιπλεον:
    Για τα βυσυματικα σωματα του ΕΣ (Υγειονομικο πληρων των υγειονομικαριων, το Τεχνικο, την Αεροπορια Στρατου, το Υλικων Πολεμου, το Διαβιβασεων) γιατι δε λετε τιποτα; Πιστευετε οτι οσοι κατα τυχη ή οκ κι αν εχουν βυσμα για να μπουν Π.Ν ή Π.Α αλλα μετα δεν εχουν τιποτα και κανενα τηλεφωνο για ολη τους τη θητεια ή ειναι περισσοτερο βυσματα απο καποιον που μπαινει σ'ενα απο τα παραπανω σωματα του ΕΣ;

    Κανεις τη μεταταξη και μετα σαπιζεις για να περνουν καλα τα σταρ συστεμ μπους, ποτε θα το παρετε χαμπαρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ...ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΒΥΣΜΑ? ΕΣΤΩ ΕΝΑΝ? ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΒΥΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΕΝ "ΧΩΣΑΤΕ" ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΣΕ ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΜΕ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΛΟΓΩ "ΕΛΛΕΙΨΕΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ"? ΜΗ ΛΕΜΕ ΚΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή