Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ=ΑΜΙΣΘΗ ΣΚΛΑΒΙΑ;

Ενδεικτικό των σχεδίων που επεξεργάζονται τα αστικά επιτελεία για την Ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων και εξίσου αποκαλυπτικά είναι άρθρα που καταγγέλλουν ως «Πανάκριβη και καταστροφική τη μείωση της Θητείας», καθώς «η υιοθέτηση του ημιεπαγγελματικού μοντέλου και η προοπτική αύξησης των έμμισθων οπλιτών ροκανίζουν τον ήδη ισχνό αμυντικό προϋπολογισμό».

Ήδη ο αναγνώστης έχει αρχίσει να διαμορφώνει μια εικόνα για το επίδικο της καταγγελίας. Εξάλλου, το μπλοκ που συγκροτούν υπερ-πατριώτες δημοσιογράφοι και σχολιαστές, το ΑΡΔΗΝ, το «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ, οι ακροδεξιοί του ΛΑΟΣ-Χρυσής Αυγής και Παπαθεμελή, Εκκλησία κλπ., έχει δεύτερες σκέψεις. Η Διαπλοκή ορισμένων με εκδότες και καναλάρχες, συχνότατα, ταυτόχρονοι ιδιοκτήτες οι τελευταίοι πολεμικών βιομηχανιών και αντιπρόσωποι πολυεθνικών του ολέθρου, υποκρύπτει ότι στον ακραίο πατριωτισμό και το ενδιαφέρον τους για τα «εθνικά θέματα» υποβόσκει η αγωνία για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που εποφθαλμιούν. Εξάλλου σήμερα δεν υπάρχει κανένα ΜΜΕ που να μην συνδέεται με εφοπλιστές, τραπεζίτες, κατασκευαστές, μετόχους-ιδιοκτήτες πολεμικών βιομηχανιών.

Όλοι αυτοί που καθημερινά προπαγανδίζουν την απαίτηση σκληρών αντεργατικών μέτρων στρέφονται τώρα εναντίον της νεολαίας και οργισμένοι στοχοποιούν τη μειωμένη θητεία. Προτρέπουν την κυβέρνηση «ΤΩΡΑ! ΤΩΡΑ! ΤΩΡΑ! ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ», μετατρέποντας το πολεμικό ουρλιαχτό των Ιαπώνων αεροπόρων που ξεχύνονταν εναντίον της αμερικανικής βάσης του Περλ Χάρμπορ (1941) σε επιφώνημα εναντίον των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Ας αφήσουμε στην άκρη τις ευχές μας να έχει η αντεργατική λαίλαπα των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Ε.Ε.-ΜΜΕ την ίδια κατάληξη με τα αυτοκρατορικά ιαπωνικά σχέδια και ας επιστρέψουμε στο ζήτημα της θητείας.

Ουσιαστικά τέτοιου είδους άρθρα αποκαλύπτουν όχι μόνο την εναντίωση στη μείωση της θητείας, αλλά και τα σχέδια ενός νέου ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ που επεξεργάζονται συγκεκριμένα κέντρα (πρωτοστατούντων των Αμυντικών Περιοδικών), ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για την αύξηση των πολεμικών εξοπλισμών και των λειτουργικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε συγκεκριμένη περίπτωση, αρθρογράφος προβάλει «τους κινδύνους για το Στράτευμα» αναλύοντας τον πολεμικό προϋπολογισμό διαμέσου μιας παρουσίασης που εντοπίζει πρόβλημα κατανομής δαπανών «σε συνδυασμό με τη θητεία και την προϊούσα επαγγελματοποίηση των Ε.Δ.». Σύμφωνα με αυτόν τον συλλογισμό, από ένα σύνολο 5,6 δις ευρώ για το 2010, τα 2 δις προορίζονται για εξοπλισμούς, τα 2.4 δις για αμοιβές προσωπικού και το 1,2 δις για λειτουργικές δαπάνες (εκπαίδευση, καύσιμα, πυρομαχικά κλπ). Η σχέση 2:1 μεταξύ των αμοιβών προσωπικού και των λειτουργικών εξόδων, που οφείλεται στη μείωση της θητείας που επέφερε αύξηση των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με το άρθρο, συνέβαλε στη μείωση της διαθεσιμότητας του στρατιωτικού μηχανισμού. Για όλα φταίνε λοιπόν οι φαντάροι….

Θα μπορούσε βεβαίως κανείς να υπενθυμίσει στο δημοσιογράφο ότι οι λόγοι που προβλήθηκαν από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ όταν θεσμοθετούσαν το Μισθοφόρο Στρατιώτη σχετίζονταν με τις ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων, την επάνδρωση των μονάδων εκστρατείας και τον χειρισμό των σύγχρονων οπλικών συστημάτων που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία τους.

Χωρίς να αμφισβητούνται τα τελευταία προσχήματα, προσπαθείτε ένας συγκερασμός με προτάσεις για έναν πιο φθηνό Μισθοφορικό στρατό, από άποψη αμοιβών, ώστε να δημιουργηθούν αποθεματικά για εξοπλισμούς και τα λειτουργικά έξοδα. Αυτό θεωρείται ως ζήτημα πρώτης ανάγκης!

Η κουραστική επανάληψη μιλιταριστικών στερεοτύπων που κάνουν λόγο για «το αξιόμαχο των στρατιωτών που είναι περιορισμένο και επιπλέον δεν παράγεται εκπαιδευμένη εφεδρεία» και «ότι υπονομεύεται η άμυνα της χώρας» συνδυάζεται με το προσχηματικό ενδιαφέρον «για τη μειωμένη επάνδρωση των μονάδων». Όχι μόνο παραβλέπεται η απαίτηση και ανάγκη της νεολαίας για μειωμένη θητεία αλλά οι επαναλαμβανόμενες μειώσεις των τελευταίων ετών χαρακτηρίζονται ανεύθυνες και ψηφοθηρικές. Ταυτόχρονα, για τους 6500 στρατιωτικούς που βρίσκονται εκτός συνόρων σε 15 χώρες, για τη χρήση χιλιάδων στρατιωτών ως υπηρετών στις Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις, δεν λέγεται κουβέντα!

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ 8,5 ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ

Αντικειμενικά τα κούφια πατριωτικά λόγια περί «μεγίστης προσφοράς προς το Έθνος», μπαίνουν στην άκρη όταν στο προσκήνιο έρχεται η πραγματική ουσία της Υποχρεωτικής Στράτευσης. Και αυτή δεν είναι άλλη από την παροχή δωρεάν εργασίας από τους Φαντάρους. Τα 8.5 ευρώ σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στον ιδρώτα και στις εξειδικευμένες εργασίες που προσφέρουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, ενώ ταυτόχρονα μέσω του υψηλού κόστους της θητείας στην λαϊκή οικογένεια (σχεδόν 1000 ευρώ το μήνα) χρηματοδοτούνται ποικιλοτρόπως τα οικονομικά συμφέροντα που περιστρέφονται των στρατιωτικών μονάδων.

Φτάνουν στο σημείο να συγκρίνουν το κόστος μεταξύ εφέδρων και ΕΠ.ΟΠ. καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι 40.000 έφεδροι κοστίζουν 340.000 ευρώ το μήνα ή 3.060.000 για όλη τη διάρκεια της 9μηνης θητείας τους, ενώ οι 17.000 ΕΠ.ΟΠ. επιβαρύνουν τον πολεμικό προϋπολογισμό με 309.400.000 ευρώ το χρόνο (αν οι ΕΠ.ΟΠ. φτάσουν τους 20.000, το κόστος θα σκαρφαλώσει τα 364.000.000 ευρώ και αν γίνουν 25.000 θα είναι 455.000.000 ευρώ).

Άρα το κόστος είναι το μοναδικό κριτήριο με το οποίο αντιμετωπίζουν την συμμετοχή των εφέδρων στον Στρατό. Η «φιλοπατρία» και η φιλολογία περί «υπέρτατου αγαθού» αποτελούν απλώς την επίσημη προπαγάνδα για να αποδεχτεί η κοινωνία, και πιο συγκεκριμένα, οι νέοι την επιβολή της υποχρεωτικής θητείας και ακραίας εκμετάλλευσης.

Από την άλλη μεριά, συγγραφείς παρόμοιων άρθρων ούτε που σκέφτονται να συγκρίνουν το κόστος των αποστολών εκτός συνόρων. Με τους πιο μέτριους υπολογισμούς υπολογίζεται σε 500.000.000 ευρώ το χρόνο και θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν υποσχέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για αύξηση των κατοχικών ελληνικών στρατευμάτων σε Κόσσοβο και Αφγανιστάν. Δηλαδή το κόστος αυτών των αποστολών υπερβαίνει κατά 170 φορές το μισθολογικό κόστος 40.000 στρατιωτών!!!

Παράλληλα, δεν αναλύουν τους λόγους που ώθησαν την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και τον τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγο Δ.Γράψα, να αυξήσουν το ταβάνι των Ενόπλων Δυνάμεων από τις 93.000 στις 103.000 μέλη. Για μια ακόμη φορά, οι δεσμεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι σε ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ και οι αιτίες όξυνσης του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού μένουν στο απυρόβλητο της κριτικής των δημοσιογράφων ή μπαίνουν κάτω από τον παραμορφωτικό φακό της μονοδιάστατης ανάλυσης περί «τουρκικής προκλητικότητας».

ΠΟΙΑ ΛΥΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ

Ενώ κανείς δεν αμφισβητεί ότι το κίνημα της νεολαίας Μέσα και Έξω από τον Στρατό εμπόδισε τις αντιδραστικές αλλαγές που επεξεργάζονταν η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως αυτές οριοθετούνταν από την Στράτευση στα 18-19, υποχρεώνοντας ταυτόχρονα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Β.Μεϊμαράκη να μειώσει τη θητεία στους 9 μήνες, παράλληλα δε μπορεί να μην διαπιστώσει ότι συστηματικά οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ χτίζουν έναν ολοένα περισσότερο Μισθοφορικό Στρατό, πραιτοριανό των ιμπεριαλιστικών αποστολών και δύναμη καταστολής των εξεγέρσεων.

Μια σύντομη περιπλάνηση στους στρατούς της Ευρώπης πείθει και τον πιο καλόπιστο αναγνώστη ότι παντού η αύξηση των αποστολών εκτός συνόρων συνοδεύτηκε από την καθιέρωση Μισθοφορικών στρατών. Σε 16 από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. η στρατιωτική θητεία έχει καταργηθεί: Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Τσεχία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Βρετανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σλοβακία, Σλοβενία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Ακόμη και σε χώρες που διατηρείται η υποχρεωτική στράτευση, η διάρκειά της είναι πολύ μικρότερη: στη Δανία διαρκεί 4 μήνες, στην Αυστρία ένα εξάμηνο, στην Εσθονία από 8-11, στην Πολωνία εννέα. Μόνο η Κύπρος, που η μισή βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, έχει 25 μήνες θητεία.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου οι δημοσιογραφικές πένες και ταυτόχρονα «κουβαλώντας στην πλάτη τους» την αγωνία για το πώς θα γίνουν οικονομίες στο μισθολογικό κόστος προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για αγορές οπλικών συστημάτων και για το λειτουργικό κόστος, παρουσιάζουν ως πρόταση μια δέσμη μέτρων.

Αν και γνωρίζουν ότι οι θεσμοί των Οπλιτών Βραχύβιας Ανακατάταξης (ΟΒΑ: παράταση για ένα εξάμηνο της θητείας όσων ολοκληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ώστε να υπηρετήσουν στο εξωτερικό) και των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦ.Υ.ΕΣ) ΑΠΕΤΥΧΑΝ, επαναφέρουν παρόμοια πρόταση. Η ανεργία και η εντεινόμενη εργασιακή ανασφάλεια είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να επιτύχουν τέτοιες απόπειρες.

Προτείνουν επομένως τη δημιουργία κινήτρων στους στρατεύσιμους για παραμονή στις Ένοπλες Δυνάμεις και μετά το τέλος της θητείας, «καθιερώνοντας ένα μεικτό σύστημα στρατεύσεως, με μικρό αριθμό των πανάκριβων, όπως απεδείχθη ΕΠ.ΟΠ. σε συνδυασμό με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό εφέδρων με μερικώς αμειβόμενη θητεία μεγαλύτερης διάρκειας».

Το κόλπο προβλέπει στη θέση των ΕΠ.ΟΠ. να υπάρχουν φαντάροι που θα παραμένουν στο στρατό μετά το 9μηνο, υπηρετώντας για 6 το πολύ μήνες, με κάποια μικρή αμοιβή.

Η βάση του στρατού θα παραμείνει ο εφεδρικός στρατός με αμοιβή τα 8,5 ευρώ το μήνα, «συμπληρωμένη κατ’ επιλογή των στρατευμένων με μια παράταση της θητείας για άλλους έξι μήνες (3+3 ή απλώς 6) μετ’ αποδοχών».

ΠΡΟΣΕΞΤΕ: «Κλειδί για την επιτυχία του συστήματος θα είναι ο καθορισμός των αποδοχών αυτών σε επίπεδα ικανά να αποτελέσουν κίνητρο για όσους στρατευμένους δεν έχουν ή δεν διαβλέπουν άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όπως π.χ. στην περίπτωση των εργαζομένων μέχρι πρόσφατα σε προγράμματα μαθητείας (stage) σε συνδυασμό με άλλα παράλληλα κίνητρα».

Ο κοινωνικός κανιβαλισμός του Στρατού, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και όχι μόνο αυτών, δεν έχει όριο. Όχι μόνο εκμεταλλεύτηκαν την νεολαία ως απασχολήσιμους μιας χρήσης και μετά την πέταξαν στην ανεργία, αλλά τώρα έρχονται να στρατολογήσουν Μισθοφόρους με ημερομηνία λήξεως τους 6 μήνες γιατί οι ΕΠ.ΟΠ. τους φαίνονται ακριβοί και γιατί δεν τους περισσεύουν χρήματα για να αγοράσουν όπλα!!!

Σύμφωνα με ατές τις προτάσεις, ο μηνιαίος μισθός των φαντάρων που παρατείνουν τη θητεία τους θα είναι ίσος με το μισθό του δόκιμου αξιωματικού (680 ευρώ, 500 αμοιβή και 180 για ασφάλιση στο ΙΚΑ).

Πετούν καθρεφτάκια στους «αδαείς φαντάρους», θεωρώντας μας ηλίθιους: «με τον τρόπο αυτό όχι μόνο ο χρόνος αυτός θα αναγνωρίζεται ως χρόνος συντάξιμος, αλλά ο Έλληνας στρατιώτης, που μέχρι τώρα υπηρετεί ανασφάλιστος, θα έχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, ιδίως σε περίπτωση ατυχήματος κλπ».

Οι αρθρογράφοι γνωρίζουν ότι οι φαντάροι είναι ανασφάλιστοι και ευάλωτοι σε περίπτωση ατυχήματος. Επίσης, γνωρίζουν ότι ο χρόνος της υποχρεωτικής θητείας δεν αναγνωρίζεται συνταξιοδοτικά και στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι εξαγοράσιμος.

Αντί να τα καταγγείλουν όλα αυτά και να απαιτήσουν την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των στρατιωτών και τον συνυπολογισμό του χρόνου θητείας για την σύνταξη, λένε ψέματα. Γιατί όλα αυτά διατηρούνται και στο νέο καθεστώς που προτείνουν. Απλώς ασφάλιση, μισθός και αναγνώριση για σύνταξη ισχύουν μόνο για τους 3 ή 6 μήνες της επιπλέον θητείας επί πληρωμή!

Ταυτόχρονα, ψάχνουν για Αναλώσιμους, Ανακυκλώσιμους Μισθοφόρους: «εξασφαλίζεται ακόμη η ηλικιακή ανανέωση των οπλιτών , με δεδομένο ότι αρκετοί από τους πρώτους ΕΠ.ΟΠ. , για παράδειγμα αυτοί που προσλήφθηκαν το 2001, είναι ήδη 37 ετών»!

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν; Απαντούν ότι τους γερασμένους ΕΠ.ΟΠ. (όσους ξεπερνούν τα 30 χρόνια) πρέπει να τους θέσουν εκτός Ενόπλων Δυνάμεων! Στη θέση των γερασμένων, ακριβών ΕΠ.ΟΠ. (κοστίζουν το διπλάσιο από ότι ένας έφεδρος που παρατείνει τη θητεία του) θα ανακυκλώνονται φαντάροι, χωρίς καμιά απαίτηση παραμονής και εξέλιξης στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε ένα ρώτημα όμως δεν απαντούν: οι φαντάροι που θα παραμένουν στον στρατό θα μετέχουν σε αποστολές εκτός συνόρων; Θα πηγαίνουν και αυτοί υποχρεωτικά όπως οι ΕΠ.ΟΠ.; θα αμείβονται με τα μισά λεφτά και για τις επικίνδυνες αποστολές στο εξωτερικό;

Η σιωπή τους κρύβει πονηρές σκέψεις, απόκρυψη των πραγματικών βλέψεων και ενοχή.

Βεβαίως, παραμένει η απάντηση σε ένα ερώτημα που απευθύνεται σε εμάς. Γιατί γράψαμε αυτή την τοποθέτηση-απάντηση σε επαναλαμβανόμενα άρθρα; Από διάθεση «να την πούμε» στους στρατιωτικούς συντάκτες και αναλυτές, που από την ασφάλεια του δημοσιογραφικού τους γραφείου αρθρογραφούν προδιαγράφοντας το στρατιωτικό και πολεμικό μέλλον τόσων χιλιάδων νέων παιδιών;

Ασφαλώς και όχι.

Αυτού του είδους η αρθρογραφία, «στολισμένη» με όλα τα επιχειρήματα του εθνικιστικού και μιλιταριστικού χώρου, συμπορευόμενη με τις απαιτήσεις του ελληνικού κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στο χώρο της πολεμικής βιομηχανίας, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε από πρώτο χέρι τον τρόπο που σκέφτονται και ενεργούν.

Τα δικά τους λόγια αποκαλύπτουν ότι η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ είναι ΑΜΙΣΘΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

Οι όποιες σκέψεις τους προσανατολίζονται στο πώς να επιβάλλουν ακόμη περισσότερο το ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ, στρατολογώντας τους πιο φτωχούς και ευάλωτους εργασιακά.

Το κόστος της θητείας είναι το πρώτο και το τελευταίο κριτήριο τους.

Η νεολαία είναι για αυτούς όχι απλώς κρέας στα κανόνια, αλλά αναλώσιμα, ανακυκλώσιμα σαρκία!

Και θα αναρωτηθείτε: ενδιαφέρουν οι ακραίες τοποθετήσεις τους φαντάρους και την εργατική οικογένεια;

Δυστυχώς ΝΑΙ.

Γιατί οι δημοσιογράφοι μετρούν κοινωνικές αντιδράσεις. Γιατί οι απόψεις τους διαχέονται σε μερίδες της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς, απασχολούν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εν όψει της νέας αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γιατί οι προτάσεις τους είναι καθεστώς στη Σουηδία, την τόσο αγαπητή στον «σοσιαλιστή» Γ.Παπανδρέου. Εκεί οι φαντάροι υπηρετούν 11 μήνες και ένα εξάμηνο πρόσθετη θητεία για όσους επιλέξουν, με δική τους αίτηση να υπηρετήσουν σε αποστολές εκτός συνόρων.

Σας θυμίζει άραγε τίποτε το σύνθημα «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση»; Δεν είναι απλώς το εισαγόμενο σύνθημα το Ευ.Βενιζέλου, αλλά το σύνθημα επιλογής των φαντάρων που συνεχίζουν τη θητεία τους για ένα εξάμηνο στον Σουηδικό στρατό.

Ακόμη περισσότερο, δεν είναι ανάγκη οι φαντάροι αυτοί να έχουν την σουηδική ιθαγένεια (μπορούν να καταταγούν μετανάστες και κάτοικοι Σουηδίας) και δεν αφορά μόνο το στρατό: περιλαμβάνει δημόσιες υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών (όπως η Πολιτική Προστασία) που συνολικά εντάσσονται στο σχεδιασμό της λεγόμενης «ολικής άμυνας».

Σας θυμίζουν τίποτε όλα αυτά; Μάλλον ΝΑΙ.

Εμείς απαιτούμε την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της θητείας.

Την ασφάλιση των φαντάρων, την παροχή αμοιβής στο ύψος του βασικού μισθού και την αναγνώριση του χρόνου της θητείας για την σύνταξη.

Κανένας νέος ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΣ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗ.

Άμεση αποχώρηση της Ελλάδας από ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ.

Καμιά συμμετοχή του Ελληνικού Στρατού σε Αποστολές Εκτός Συνόρων.

Ούτε ένα ευρώ σε Αγορές Όπλων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Diktiospartakos.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. Pes te ta re pedia! Gia emena eiste i fwnh mou... i elpida mou.

    Neolea ksypniste epitelous,epanastatiste!


    ~ Enas "fantaros" ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή