Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΑΝ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ

Αϊτή
Ελευθεροτυπία
Εκκληση στους G8 να καταβάλουν τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί στις φτωχές χώρες έκανε χθες ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και προειδοποίησε ότι οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν.
«Σε ό,τι μας αφορά, δεν τα είδαμε αυτά τα χρήματα. Θέλουμε να σημάνουμε συναγερμό», δήλωσε ο Ζακ Ντιούφ από τη Ρώμη, όπου είναι η έδρα του FAO. Παραδέχτηκε όμως ότι στόχος του δεν είναι να καταγγείλει αμέλεια των πλούσιων χωρών γιατί μπορεί τα χρήματα να διοχετεύτηκαν μέσω καναλιών που δεν διαπιστώνει ο οργανισμός, όπως διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες. «Λέμε απλώς ότι δεν βλέπουμε να υλοποιείται αυτή η υπόσχεση», πρόσθεσε. Οι οκτώ πλουσιότερες χώρες του κόσμου στη σύνοδο κορυφής του 2009 είχαν υποσχεθεί συνολικά 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διεύρυνση της ασφάλειας διατροφής. Μάλιστα τον Νοέμβριο ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Λούτσα Ζάια, είχε προαναγγείλει ότι θα γίνει «στις αρχές του 2010» συνάντηση των G8 στη Ρώμη για να «καθορίσουν συγκεκριμένες επιχειρησιακές φόρμες» με τις οποίες οι Οκτώ θα επέμβουν και θα παρέχουν με τον καλύτερο τρόπο τη βοήθειά τους. Αυτή η συνάντηση δεν έχει γίνει ακόμα.
Διπλάσια παραγωγή κρέατος
Ο Ντιούφ προειδοποίησε ότι στις φτωχές χώρες οι άνθρωποι πεινάνε και μέχρι το 2050 πρέπει να διπλασιαστεί η παγκόσμια παραγωγή κρέατος. «Για να ικανοποιήσουμε την αυξανόμενη ζήτηση η παραγωγή κρέατος πρέπει να αυξηθεί από 228 εκατομμύρια τόνους σε 463 εκατομμύρια ώς το 2050... Χρειάζονται επείγουσες επενδύσεις ώστε ο κτηνοτροφικός τομέας να ανταποκριθεί στην κλιμακούμενη ζήτηση ζωικών προϊόντων και ταυτόχρονα να συμβάλει στη μείωση της φτώχειας, στην ασφάλεια της διατροφής, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανθρώπινη υγεία», είπε ο Ντιουφ.
Ο πρόεδρος του οργανισμού πρόσθεσε ότι «η εκτροφή ζώων είναι πολύ σημαντικός τομέας για την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας. Αντιπροσωπεύει το 40% της αγροτικής παραγωγής και αποτελεί πηγή εισοδήματος για ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Αποτελεί ακόμα έναν από τους δυναμικότερους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης». Ο FAO είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο οι άνθρωποι που λιμοκτονούν σε όλο τον κόσμο.
Η αύξηση των τιμών
Ο Ντιούφ είπε ότι η αυξημένη ζήτηση γεωργικών προϊόντων και ενέργειας, καθώς και η αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα θα προκαλέσουν πάλι αύξηση των τιμών στα τρόφιμα. Οι τιμές των τροφίμων έπεσαν από τα επίπεδα του 2008 λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά όλοι οι παράγοντες συντείνουν σε νέες αυξήσεις. «Περιμένουμε οι τιμές να μείνουν σταθερές μεσοπρόθεσμα, τα επόμενα 10 χρόνια», είπε, αλλά τόνισε ότι παραμένουν όλοι οι παράγοντες που οδήγησαν στην κρίση του 2008. «Αν εκδηλωθεί μια κλιματική καταστροφή σε κάποια από τις χώρες μεγάλης γεωργικής παραγωγής, τότε επιστρέφουμε στο σημείο ένα», είπε. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου