Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΝΑΤΟΪΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Φάκελος Αφγανιστάν
Γενικό Επιτελείο Στρατού
1. Τον Ιαν 2002, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), ενέκρινε την ανάπτυξη Ελληνικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν και συγκεκριμένα στην περιοχή της ΚΑΜΠΟΥΛ, σε συνέχεια της συμφωνία της Βόννης, 5 Δεκ 2001 και στο ψήφισμα 1510 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
2. Με έναρξη την 19 Φεβ 2002, αναπτύχθηκαν οι παρακάτω δυνάμεις:
• Ελληνικός Λόχος Μηχανικού Ειρηνευτικών Αποστολών (ΕΛΜΧΕΑ)
• Τμήματα υποστήριξης και ασφαλείας
• Δύο αεροσκάφη C-130, για εκτέλεση αερομεταφορών (στο Καράτσι του Πακιστάν)
• Τμήμα για υποστήριξη της Επιχείρησης (National Support Element – NSE) στο Καράτσι και
• Μικρός αριθμός επιτελών – συνδέσμων Αξκών, στα διάφορα επιτελεία της ISAF
Η συνολική δύναμη της Ελληνικής αποστολής αρχικά ήταν 175 άνδρες.
3. Η διάρκεια της παραμονής της Ελληνικής δυνάμεως καθορίσθηκε αρχικά στους τρεις μήνες, μέχρι την 30 Απρ 2002. Ακολούθως, με αποφάσεις του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ) εγκρίθηκε διαδοχικά η παράταση παραμονής της στην Καμπούλ μέχρι και σήμερα.
4. Ο σκοπός της αποστολής της Ελληνικής Δυνάμεως στο Αφγανιστάν είναι:
α. Να συνδράμει στην προσπάθεια της Αφγανικής κυβερνήσεως για ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση της χώρας, με προσφορά ανθρωπιστικής φύσεως, εκτέλεση εργασιών και παροχή συνδρομής, κοινωφελούς χαρακτήρα.
β. Να προαχθεί το επίπεδο συνεργασίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τις Ένοπλες Δυνάμεις των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν στην ISAF (International Security Assistance Force).
γ. Να συμμετάσχει η χώρα μας, για άλλη μια φορά, στην εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
5. Κατά την παρούσα περίοδο ΄΄Σεπ 2009΄΄, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην ISAF με την ΕΛΔΑΦ-3, ως εξής:
α. Με το Τάγμα Ειδικής Συγκρότησης Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ), το οποίο διαθέτει και ένα λόχο Μηχανικού. Η δύναμή του ανέρχεται σε 122 περίπου στελέχη και διαθέτει 74 οχήματα – μηχανήματα. Είναι επιφορτισμένο με την εκτέλεση έργων υποδομής, ως εξής:
(1) Κατασκευή – ανακατασκευή και διαπλάτυνση οδών – γεφυρών.
(2) Κατασκευή κτιρίων υποστήριξης τεχνικών υπηρεσιών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
(3) Κατασκευή έργων για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στρατοπέδων.
(4) Εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών.
(5) Ανακατασκευή σχολείων.
(6) Αποχιονισμούς, κατά τη χειμερινή περίοδο.
(7) Εκτέλεση χωματουργικών εργασιών, σε όλη την περιοχή ευθύνης της Διοίκησης Περιοχής Πρωτεύουσας (RC-C).
(8) Διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
β. Με είκοσι περίπου στελέχη, τα οποία επανδρώνουν θέσεις στο Στρατηγείο της ISAF και στο διεθνές αεροδρόμιο της ΚΑΜΠΟΥΛ.
γ. 2 ομάδες των 8 στελεχών, ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό (ΓΕΣ:8 ΓΕΝ:4 ΓΕΑ:4) στα υπό Γερμανική διοίκηση Συμμαχικά νοσοκομεία Ρόλου 2+ στις πόλεις Mazar-e-Sarif και Kunduz στο βόρειο Αφγανιστάν, από 19 Ιουλ-26 Οκτ 2009, για τις Αφγανικές εκλογές.
δ. Παράλληλα, η Πολεμική Αεροπορία, με πτήσεις αεροσκαφών C-130 προς και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταφέρει προσωπικό και υλικό, τα οποία στη συνέχεια προωθούνται στην Καμπούλ.
6. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει συνεισφέρει:
α. Είκοσι οκτώ (28) στελέχη στο Στρατηγείο της SEEBRIG, το οποίο ανέλαβε τη Διοίκηση της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας της Καμπούλ (ΚΜΝΒ), από το Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2006.
β. Από το Δεκέμβριο του 2005 μέχρι το Μάρτιο του 2006, η χώρα μας είχε την ευθύνη Διοίκησης, οργάνωσης και λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καμπούλ (ΚΑΙΑ), με τη διάθεση 39 επιπλέον στελεχών.
γ. Επίσης από 22 Αυγ 2005 αναπτύχθηκε στην ΚΑΜΠΟΥΛ, και παρέμεινε μέχρι την 02 Απρ 2007, το 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ), το οποίο ήταν Ιατρο-νοσηλευτική Μονάδα 30 κλινών και δύναμης 47 στελεχών. Η μονάδα λειτούργησε επιχειρησιακά εντός του Διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ (Kabul International Airport – ΚΑΙΑ). Παρείχε υποστήριξη στο προσωπικό της ΕΛΔΑΦ και στο προσωπικό της ISAF. Επίσης οργάνωσε εκπαιδεύσεις ειδικευμένων Αφγανών ιατρών πολιτικών νοσοκομείων. Στη συγκρότησή της συνεισέφεραν και οι χώρες της Αδριατικής Χάρτας (Αλβανία – Κροατία – FYROM), με έναν Αξιωματικό και 3 Υπαξιωματικούς η κάθε μία. Επίσης, η Βουλγαρία είχε διαθέσει μία χειρουργική Μονάδα.
Από ενάρξεως έως και πέρατος της λειτουργίας του την 02 Απρ 2007, το νοσοκομείο εκτέλεσε συνολικά τις ακόλουθες εξετάσεις:
ΕΙΔΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΘΕΝΤΩΝ
Εξετάσεις προσωπικού της ISAF 2685
Εξετάσεις Αφγανών 1875
Εξετάσεις λοιπών 899
Μικροβιολογικές Εξετάσεις 1729
Ακτινολογικές εξετάσεις 956
Υπερηχογραφήματα 239
Οδοντιατρικές εξετάσεις 976
Χειρουργικές εξετάσεις 363
Χειρουργικές Επεμβάσεις 78
Σύνολο Νοσηλευθέντων 712
Διακομιδές 68
Κτηνιατρικές εξετάσεις 980
7. Στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την κυβέρνηση και το λαό του Αφγανιστάν, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προσφέρει κατά καιρούς διάφορα μέσα και υλικά, όπως ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περονοφόρο όχημα, ημιφορτηγά οχήματα, σκηνές, GPS, εξοπλισμό καθαρισμού νερού κλπ. Οι άνδρες του ΤΕΣΑΦ επίσης, έχουν μοιράσει πολλές φορές στα σχολεία της περιοχής της Καμπούλ συνολικά 7500 στολές, 1200 τζάκετ και μερίδες ξηράς τροφής.
8. Πέραν αυτών, στο πλαίσιο της συνόδου των ΥΠΕΞ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (26 Ιαν 2007), η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι προσφέρει στην Αφγανική κυβέρνηση 13 πλήρως εξοπλισμένα άρματα μάχης Μ-60 Α3, διάφορα υλικά αρμάτων και ελαφρύ οπλισμό.
9. Tον Οκτ 2007 προτάθηκε από τη χώρα μας και έγινε αποδεκτό από τη Συμμαχία, να αναλάβουμε τη Διοίκηση ως έθνος πλαίσιο του Α/Δ ΚΑΙΑ της ΚΑΜΠΟΥΛ τον Απρίλιο του 2010 και για 6 μήνες με αποστολή 30-40 στελεχών (διοικητικών, ελεγκτών αεράμυνας, τεχνικών). Το ΓΕΑ ξεκίνησε τις αναγκαίες διαδικασίες και τον αναλυτικό προϋπολογισμό του κόστους για την υποβολή εισήγησης στο ΣΑΓΕ-ΣΑΜ και δρομολογήθηκαν οι επόμενες ενέργειες συνέχισης της προετοιμασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου