Τα Νέα
TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS , Του Ρeter S. Goodman
Η αμερικανική οικονομία μπορεί να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, όμως οι πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν το τίμημα της ύφεσης. Εκατομμύρια Αμερικανοί παραμένουν άνεργοι, παρακολουθούν τις οικονομίες τους να τελειώνουν και βλέπουν να πλησιάζει η ημέρα που θα σταματήσουν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.
Oι οικονομολόγοι φοβούνται ότι η διαφαινόμενη ανάκαμψη θα αφήσει πολλούς ανθρώπους πίσω- πολλούς περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη ύφεση. Δεν θα καταστεί δυνατό να δημιουργηθούν αρκετές θέσεις εργασίας ώστε να απορροφηθούν όλοι αυτοί που έχασαν τις δουλειές τους εδώ και πολλούς μήνες. Ας τους αποκαλέσουμε νεόπτωχους: άνθρωποι συνηθισμένοι επί πολλά χρόνια στην άνεση της μεσοαστικής ζωής, εξαρτώνται σήμερα για να επιζήσουν από την κρατική βοήθεια για πρώτη φορά στη ζωή τους - και ίσως για πολλά χρόνια στο μέλλον.
Όμως το δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας δείχνει ήδη σημάδια κόπωσης. Σχεδόν 2,7 εκατ. άνεργοι θα χάσουν το επίδομα ανεργίας στο τέλος του Απριλίου εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει την πρόταση της κυβέρνησης Ομπάμα να παραταθεί η χορήγησή τους, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.
Στην εκκλησία
Στη Νότια Καλιφόρνια, η Τζιν Άισεν είναι χωρίς δουλειά εδώ και δύο χρόνια, από όταν έκλεισε η εταιρεία πώλησης μηχανημάτων για ινστιτούτα αισθητικής στην οποία εργαζόταν. Τους τελευταίους μήνες ζει χωρίς το επίδομα ανεργίας και για να φάει πηγαίνει στα συσσίτια των εκκλησιών. Έμαθε να ζει χωρίς τα φάρμακα που πρέπει να παίρνει για την υπέρταση και τη χοληστερίνη. Έγινε ιδιαίτερα θρήσκα - εκείνη που κάποτε έκανε στανταπ κωμωδία με ιδιαίτερα προκλητικά αστεία- διότι μόνο η εκκλησία τη βοηθά να επιβιώσει. Η Άισεν είναι μια από τα 6,3 εκατ. Αμερικανούς που είναι άνεργοι για περισσότερους από 6 μήνες, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 1948 όταν άρχισε η καταγραφή. Η προηγούμενη χειρότερη περίοδος ήταν οι αρχές της δεκαετίας του ΄80, όπου ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων ήταν ο μισός.
Τώρα, η Άισεν και ο σύζυγός της ζουν με τα 1.595 δολάρια (1.170 ευρώ) που παίρνει εκείνος μηνιαίο επίδομα αναπηρίας. Το νοίκι για το διαμέρισμά τους φτάνει τα 1.380
δολάρια (1.000 ευρώ). «Πολύ σύντομα νομίζω ότι θα είμαστε άστεγοι», λέει. Κάθε ύφεση διώχνει αρκετούς ανθρώπους από τη μεσαία τάξη πριν επέλθει η ανάκαμψη. Κάποιοι επιστρέφουν. Κάποιοι ευημερούν. Όμως οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι αυτήν τη φορά θα είναι διαφορετικά και πολλοί από εκείνους που χάνουν τη δουλειά τους δεν θα μπορέσουν να ξαναβρούν. Με τον επίσημο αριθμό των ανέργων να φτάνει τα 15 εκατ. ακόμα και μια εντυπωσιακή ανάκαμψη θα αφήσει πολλούς από αυτούς χωρίς δουλειά για αρκετά χρόνια.
Μετά την προηγούμενη ύφεση, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η ανάκαμψη ήρθε χωρίς πολλές προσλήψεις. Τώρα αυτό το φαινόμενο, φοβούνται οι οικονομολόγοι, θα παρατηρηθεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Παραδοσιακά τρεις τομείς ηγούνται της ανάκαμψης στις ΗΠΑ: η αυτοκινητοβιομηχανία, οι κατασκευές και οι τράπεζες. Όμως οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν συρρικνωθεί, η κατασκευή σπιτιών έχει περιοριστεί πολύ και ο τραπεζικός τομέας επεκτείνεται μόνο χάρη στην κρατική βοήθεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου