Της Ελενας Μπέλλη
Εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων, αύξηση των αμυντικών δαπανών, κέρδη από το διεθνές εμπόριο όπλων: Οι αριθμοί μαρτυρούν ένα άλλο, παράλληλο οικονομικό σύμπαν, ένα σύμπαν που βεβαίως ουδεμία σχέση έχει με την ύφεση, τα ελλείμματα, τα δημοσιονομικά προβλήματα...
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αν και περιόρισε στο 2,3% την αύξηση των δαπανών για την άμυνα το 2011, αρνήθηκε να? κλείσει την πόρτα στους γίγαντες της αμυντικής βιομηχανίας - Lockheed Martin, Northrop Grumman και Boeing, τις εταιρείες που εξασφαλίζουν στις ΗΠΑ την πρωτοκαθεδρία στην εμπορία όπλων διεθνώς.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δεύτερος στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Μαΐου, υπόσχεται απλόχερα κονδύλια για την άμυνα, δεσμεύεται για την αγορά δύο νέων αεροπλανοφόρων και την απόκτηση υπερσύγχρονων μαχητικών πλοίων. Η Γαλλία δίνει τη μάχη για να σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση στη λίστα εξαγωγέων όπλων. Την πενταετία 2003 - 2007, η Γαλλία είχε μερίδιο μόλις 7,7% του παγκόσμιου εμπορίου όπλων και ήταν τέταρτη στη λίστα μετά τις ΗΠΑ, πρώτες με διαφορά με το 52,3%, τη Βρετανία (13,7%) και τη Ρωσία (8,2%). Προσβλέποντας στην τρίτη θέση, το Παρίσι ελίσσεται δυναμικά και προωθεί το υπερσύγχρονο ελικοπτεροφόρο Mistral στη Ρωσία αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και άλλων ΝΑΤΟικών συμμάχων. Το νέο μαχητικό αεροσκάφος της Dassault, Rafale, προωθείται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Βραζιλία ακόμη και την Ινδία για να συναγωνιστεί με ανάλογα προϊόντα των αμερικανικών κολοσσών.
Ωστόσο, η Ρωσία, κάτοχος της τρίτης θέσης στη λίστα, δεν θα επιτρέψει εύκολα τη μείωση του μεριδίου της στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων. Ηδη, πέρυσι οι ρωσικές εξαγωγές αυξήθηκαν παρά την κρίση και πλέον η Μόσχα αναζητεί νέες «συμμαχίες», επιδιώκοντας να προωθήσει τα οπλικά της συστήματα στη Σαουδική Αραβία ακόμα και στο Αφγανιστάν.
Στόχος η τρίτη θέση στο διεθνές εμπόριο όπλων
Το ποσό των 10 δισ. ευρώ υπολογίζει το Παρίσι ότι θα εισπράξει φέτος από τις πωλήσεις όπλων, κυρίως από την προώθηση του νέου μαχητικού αεροσκάφους της Dassault, Rafale. Ηδη, η Βραζιλία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για 36 αεροσκάφη, ενώ τα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να επικυρώσουν την αγορά 60 γαλλικών μαχητικών. Ο άλλος «πόλος» της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας είναι τα πλοία τύπου BPC, τέσσερα από τα οποία θέλει να αγοράσει η Μόσχα, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ.
Αύξηση 2,8% στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2011
Σημαντική ανάκαμψη αναμένει φέτος η αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ: Lockheed Martin και Northrop Grumman αναθεώρησαν ανοδικά τις προβλέψεις τους κυρίως λόγω των αναμενόμενων εσόδων από την αεροναυπηγική, ενώ και η Boeing αναμένει θετικά αποτελέσματα. Οπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής της Norhtrhop Grumman, Oυές Μπους, οι εταιρείες είχαν την... τιμητική τους στον αμυντικό προϋπολογισμό που παρουσίασε ο Ομπάμα και ο οποίος προβλέπει σειρά νέων προγραμμάτων.
Το μέλλον κοστίζει... 30 δισ. δολάρια
Πακέτο 20 δισ. δολ. διαπραγματεύεται η Lockheed Martin με την Ινδία που επιθυμεί να αγοράσει φρεγάτες, συστήματα αεράμυνας και ελικόπτερα. Επιπλέον, η Ινδία διαμήνυσε την πρόθεσή της να αγοράσει 126 μαχητικά αεορσκάφη, αξίας άνω των 10 δισ. δολ. Εξι κατασκευαστές διαγκωνίζονται για να εξασφαλίσουν τη συγκεκριμένη παραγγελία: Lockheed Martin (F-16), Boeing (F/A -18 Super Hornet), Dassault (Rafale), Saab (JAS-39), η Ρωσία με το MiG 35 και η ευρωπαϊκή κοινοπραξία με το Typhoon.
Ζητείται ζεστό χρήμα για ένα στρατιωτικό «διαμάντι»
To διαμάντι της τεχνολογίας, το στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Α400Μ, που κατασκευάζεται από τη θυγατρική της EADS, Airbus, και εξασφαλίζει 10.000 θέσεις εργασίας σε Ευρωπαίους, απειλείται να μείνει στον πάγο. Τα έξοδα κατασκευής διογκώθηκαν στα 11 δισ. δολ. και η EADS μαζί με τις εταιρείες που έχουν παραγγείλει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αναζητούν τώρα συμφωνία για τη διάσωση του μεγαλύτερου αμυντικού προγράμματος της Γηραιάς Ηπείρου. Στόχος η συγκέντρωση 4 δισ. δολ...
Σημαντική αύξηση στις εξαγωγές όπλων
Σαουδική Αραβία, Λιβύη και Αφγανιστάν συγκαταλέγονται στη λίστα των νέων... πελατών της Ρωσίας που ελπίζει φέτος σε περαιτέρω ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας. Ηδη το 2009, και παρά την οικονομική κρίση, οι πωλήσεις ρωσικών όπλων έφθασαν τα 8,5 δισ. δολ. ενώ μόνον οι πωλήσεις της κρατικής Rosoboronexport αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το 2008 στα 7,4 δισ. δολ. Η Μόσχα, πάντως, ύστερα από τις σοβαρές ανησυχίες της Δύσης, έχει παγώσει την πώληση των πυραύλων S-300 στο Ιράν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου