Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΟΣ ΟΛΛΑΝΔΟΣ

Ε.Ε.
Τα Νέα

του Π.ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ως δείγμα μιας ευρύτερης τάσης απομονωτισμού εκλαμβάνεται η κατάρρευση του «μεγάλου συνασπισμού» στην Ολλανδία.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα της τουλίπας θα εισέλθει σε μια περίοδο «τήρησης αποστάσεων» από τη διεθνή σκηνή αλλά και την Ε.Ε., και προβλέπουν μια στροφή προς τα δεξιά την οποία θα καρπωθεί το ξενοφοβικό Κόμμα Ελευθερίας.

Σε πλήρες αδιέξοδο κατέληξαν προχθές οι 16 ώρες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους δυο κυβερνητικούς εταίρους με αντικείμενο την παραμονή των ολλανδικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Οι Χριστιανοδημοκράτες του πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε τάσσονταν υπέρ της παράτασης της παραμονής των 7.000

στρατιωτών στο Αφγανιστάν, η οποία λήγει τον προσεχή Αύγουστο. Αντίθετα οι Εργατικοί εξέφραζαν την αντίθεσή τους σε μια τέτοια προοπτική, απαιτώντας την τήρηση του χρονοδιαγράμματος. «Όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε», δήλωσε ο Μπαλκενέντε, ανακοινώνοντας το πρόωρο τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Οι Χριστιανοδημοκράτες κατηγορούν τους Εργατικούς για μικροκομματική σκοπιμότητα, καθώς οι τελευταίοι φαίνεται να χάνουν έδαφος εν όψει των περιφερειακών εκλογών της 3ης Μαρτίου. Το θέμα του Αφγανιστάν είναι ελάχιστα δημοφιλές ανάμεσα στους ψηφοφόρους, όπως συμβαίνει εξάλλου στη Γερμανία και τη Βρετανία.

Εξίσου επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Ολλανδοί πολίτες απέναντι στην αυξανόμενη επιρροή των Βρυξελλών στην ολλανδική νομοθεσία αλλά και τη συμβολή των ιδίων, μέσω της φορολογίας, στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε προχθές, το 55% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι οι χώρες - μέλη της Ε.Ε. με υψηλό χρέος πρέπει να απομακρυνθούν από την Ένωση, ενώ σε άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα πολλοί τάχθηκαν υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Ολλανδία, ένα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ένωσης, θα εισέλθει σε μια περίοδο «τήρησης αποστάσεων» από την Ε.Ε. Μια τέτοια στάση, προσθέτουν, θα δυσκόλευε μια ενδεχόμενη συμφωνία στους ευρωπαϊκούς κόλπους γύρω από ένα ελληνικό σχέδιο σωτηρίας. «Η Ολλανδία θα γίνει πιο επιφυλακτική απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», επισημαίνει ο Φίλιπ Φαν Πράαγκ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Η ολλανδική εσωστρέφεια εξηγείται εν μέρει από την περίοδο στασιμότητας στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία της χώρας. Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές στα μέσα του χρόνου, θα υποχρεωθεί να παρουσιάσει τον προσεχή Σεπτέμβριο ένα σχέδιο προϋπολογισμού, στο οποίο θα κυριαρχεί η μείωση των δαπανών. Οι ψηφοφόροι εμφανίζονται επίσης δυσαρεστημένοι απέναντι σε ενδεχόμενες αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης και της φορολογίας.

Επωφελούνται οι ακροδεξιοί

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ σχηματισμός που επωφελείται από αυτή την κατάσταση είναι το ξενοφοβικό Κόμμα Ελευθερίας. Στις ευρωεκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2009, το Κόμμα Ελευθερίας κατέκτησε τις περισσότερες έδρες μετά τους Χριστιανοδημοκράτες. Στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται πλέον μέσα στις δυο πρώτες θέσεις, αλιεύοντας ψήφους από τους Εργατικούς. Ο Χερτ Βίλντερς, ηγέτης του κόμματος και πολιτικός κληρονόμος του Πιμ Φόρτουιν, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2002, ζητάει να μειωθούν η φορολογία και η επιρροή των Βρυξελλών, καθώς και να απαγορευθεί η είσοδος μεταναστών στην Ολλανδία από μουσουλμανικές χώρες. «Ο λαός θέλει ένα νέο κόμμα με νέες ιδέες για την εγκληματικότητα, τη μαζική μετανάστευση», δηλώνει. Ελάχιστοι πιστεύουν ότι ο Βίλντερς θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Μια μεγάλη νίκη, ωστόσο, θα του δώσει τη δυνατότητα να προσφέρει τη στήριξή του σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας- πιθανότατα των Χριστιανοδημοκρατών- και να ελέγχει την ατζέντα της. «Ο Βίλντερς θα είναι αουτσάιντερ. Είναι πολύ έξυπνος και ξέρει ότι θα χάσει πολλές ψήφους εάν συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού», επισημαίνει ο Φαν Πράαγκ. «Εάν μείνει απέξω, θα έχει πολύ περισσότερη ελευθερία», προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου