Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΦΑΝΤΑΡΕ ΠΟΥ ΠΑΣ- 14/3/2010

Στρατός
Ελευθεροτυπία

του Π.ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

Οβελίες σε παράταξη και πασχαλινές φιέστες στα στρατόπεδα ανήκουν στο παρελθόν. Επεται το κόψιμο αρμάτων και αεροπλάνων από τις παρελάσεις, ελέω οικονομικής κρίσης.

Τελειώνουν και οι απευθείας συνδέσεις, οι επισκέψεις των πολιτικών αρχηγών συνοδεία τηλεοπτικών καμερών με φόντο αξιωματικούς με διατεταγμένα χαμόγελα.

Κι όλα αυτά γιατί; Για να δει, και καλά, το πανελλήνιο ότι στο πασχαλινό τραπέζι λαός και στρατός είναι ενωμένοι. Τώρα, τέτοιες εικόνες απαγορεύονται για έναν επιπλέον λόγο. Φανταστείτε να ανακάλυπταν τα γλέντια μας οι ξένοι και να ξεκινούσαν νέο μπαράζ ανθελληνικών φωτορεπορτάζ. Δεν συνάδει με χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Πάντως, πολλοί διοικητές σχηματισμών επιδίωκαν να διοργανώνουν φιέστες. Οχι φυσικά για να περάσουν καλά οι φαντάροι, που τραβούσαν όλο το κουπί, αλλά για να έχουν οι ίδιοι τα «κονέ» τους και να κάνουν δημόσιες σχέσεις με τους VIP προσκεκλημένους.

Οταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, ο στρατός περιορίζει με διαταγή τις ασκήσεις για προφανείς λόγους. Σε συνθήκες ψύχους τι γίνεται; Στον Εβρο βρήκαν τώρα να βγάλουν έξω για 12ήμερη άσκηση τα 502 και 508 Μ/Κ Τ.Π. Μέσα σε λάσπες, χιόνια και επτά βαθμούς υπό το μηδέν.

Φυσικά, ο στρατός πρέπει να ασκείται υπό όλες τις συνθήκες. Αλλά είναι εξοπλισμένος κατάλληλα; Από το πρώτο κιόλας βράδυ έχασαν το μέτρημα στις απώλειες από τα κρυοπαγήματα και τις υποθερμίες. Και μετά μας λένε παραμύθια για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Είναι οι στολές που μοιράζουν για τέτοια; Μήπως τα άρβυλα; Πολύ περισσότερο οι σκηνές, που πλημμυρίζουν στο ψιλόβροχο;

«Πάρτε κανένα τηλέφωνο να φύγουμε, γιατί θα πεθάνουμε» προέτρεπαν οι ίδιοι οι καραβανάδες τους φαντάρους. Οι επικοινωνίες πήραν φωτιά, το δίκτυο «Σπάρτακος» πυροβόλησε με ανακοινώσεις και τελικά σήμανε υποχώρηση και επιστροφή στους στρατώνες. Και γέμισαν τα θεραπευτήρια.

Η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με τους κερδοσκόπους, στρατηγέ. Χρειάζεται να τα βάλουμε και με τα στοιχεία της φύσης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου