Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ «ΜΑΧΙΜΑ» 508 & 502 Μ/Κ ΤΠΚΑΙ ΤΗΝ 3η Μ/Κ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ

Χθες το πρωί, τα τάγματα της Ορεστιάδας 508 (Ρίζια) και 502 (Καβύλη) Μ/Κ ΤΠ βρίσκονταν έξω από τα στρατόπεδα στα λεγόμενα «σκηνάκια» και σε απαιτητικές ασκήσεις αξιόμαχου στην περιοχή της Στέρνας Έβρου, με 10-15 πόντους χιόνι και θερμοκρασίες -6 και -7 βαθμούς κελσίου! Ο αντισυνταγματάρχης Μισόκαλος (διοικητής του 508) και ο αντισυνταγματάρχης Κοσκινιώτης (του 502) «εκτελούσαν διαταγές».

Ο υποδιοικητής της 3ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας και ο επιτελάρχης, αντισυνταγματάρχης Αλοίμονος, μάλιστα, ήταν διατεθειμένοι όσα «κορμιά» κι aν πέσουν, όσο κι aν εκτεθεί σε κίνδυνο η ζωή των φαντάρων και των ΕΠΟΠ, να φτάσουν ως το τέλος. Οι καριέρες τους να 'ναι καλά και η προετοιμασία για πόλεμο να γίνεται…

Η περίφημη «μέριμνα για τον άνθρωπο και το στρατιώτη» φανερώθηκε από τους έλληνες ανώτερους αξιωματικούς σε όλο της το μεγαλείο. Ο επιτελάρχης αρκέστηκε στο να απαντήσει στις διαμαρτυρίες των γονιών και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων με το μεγαλοπρεπές: «Άντε από δω, ρε»! Ο δε υποδιοικητής, έδωσε αναλυτική περιγραφή για την αντίληψη και τα πραγματικά κίνητρα αυτής της απόφασης: «Σιγά μην κάτσω να ασχοληθώ με τον κάθε φαντάρο»! Στη διαμαρτυρία για την απαράδεκτη κατάσταση, ήταν ακόμα πιο σαφής: «Δε με νοιάζει»!

Οι προβλέψεις για τον καιρό υπήρχαν. Οι συνθήκες συνεχώς επιδεινώνονται και όλη η ιεραρχία, από τον αρχηγό του ΓΕΣ - Φράγκο Φραγκούλη - ως την ταξιαρχία και τους διοικητές, ήταν ενήμεροι γι' αυτή την κατάσταση. Και δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να βάλουν τις ζωές των φαντάρων και των ΕΠΟΠ σε κίνδυνο!


Χθες το βράδυ όμως, ήρθε η «ισπανική υποχώρηση». Τρομοκρατημένοι από τα τηλέφωνα των γονιών, τις διαμαρτυρίες των φαντάρων, τις κρούσεις και τη δημοσιοποίηση της αθλιότητας από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, πήραν άρον-άρον τους φαντάρους από τη Στέρνα και τους γύρισαν στα στρατόπεδα.

Είναι μάλιστα τέτοια η προχειρότητα της βάρβαρης «αποφασιστικότητάς» τους, που αφήσαν τις σκηνές άδειες μέσα στη μέση του πουθενά και βρήκαν «εθελοντές φαντάρους» να τις φυλάξουν τη νύχτα. Μήπως περίμεναν ότι ο «θόρυβος» θα καταλαγιάσει και θα μπορούσαν να συνεχίσουν ήσυχοι το «θεάρεστο» έργο της εξόντωσης των φαντάρων, στο όνομα του αξιόμαχου και της αποτελεσματικότητας, την επόμενη μέρα;


Στην αρχή έλεγαν, για να ρίχτουν στάχτη στα μάτια των φαντάρων και των ΕΠΟΠ, ότι θα κάνανε κανονικά τις ασκήσεις κατά τη διάρκεια της μέρας με στημένα τα σκηνάκια και ότι θα επέστρεφαν κάθε βράδυ στο στρατόπεδο. Για να μη χαλάσει η «βιτρίνα του στρατού», θα γίνονταν ασκήσεις a-la-carte, με τον ίδιο (αν όχι μεγαλύτερο) βαθμό επικινδυνότητας για τους φαντάρους.

Για να μπορέσουν κι αυτοί οι έρμοι οι αξιωματικοί να συνεχίσουν χωρίς περαιτέρω «κηλίδες» την καριέρα τους, να ικανοποιηθεί και ο αρχηγός του ΓΕΣ, να νιώσει καλύτερα και ο υπουργός άμυνας, Ευ. Βενιζέλος, πως ο στρατός είναι έτοιμος να (τσακιστεί και να) τσακίσει κάθε εχθρό – εσωτερικό ή εξωτερικό – με κάθε κόστος. Ειδικά αν αυτό είναι η υγεία των αναλώσιμων, φαντάρων και ΕΠΟΠ.

Τα 10ήμερα και 12ήμερα σκηνάκια, σαδιστικής έμπνευσης του προηγούμενου αρχηγού ΓΕΣ Γράψα, συνεχίζονται και μάλιστα πιο εντατικά από τον αντιστράτηγο Φραγκούλη. Μάλιστα, η στρατιωτική ηγεσία επί ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύεται πιο «αιμοβόρα» από τη στρατιωτική ηγεσία επί ΝΔ. Οι ασκήσεις μεταφέρονται στην καρδιά του χειμώνα, χωρίς καμιά σκέψη (και κυρίως) ούτε μέριμνα για τους φαντάρους. Να τρέχουν γρηγορότερα, να πηδούν ψηλότερα, να αρρωσταίνουν πιο συχνά και να διαμαρτύρονται λιγότερο. Αυτός είναι ο σεβασμός «για τον άνθρωπο και το στρατιώτη», τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά του…

Κανένας αξιωματικός, διοικητής ή επιτελής δεν έχει ακόμα αναλάβει την ευθύνη. Κανένας αξιωματικός ή επιτελής δε ζήτησε έστω ένα «συγγνώμη» από τους φαντάρους, τους ΕΠΟΠ, τους συγγενείς. Ας μη μας κοροϊδεύουν: η ακύρωση της άσκησης είναι η αδιάψευστη απόδειξη της ίδιας της επικινδυνότητάς της.

Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι! Δε διστάζουν πουθενά, δεν τους νοιάζουν οι ανθρώπινες ζωές και δεν τους νοιάζει καν να το κρύψουν! Για το υπουργείο και τα επιτελεία, αρκεί μόνο το θέμα να «κουκουλωθεί» και να μην πάρει έκταση η δημοσιότητα της βαρβαρότητας και των αυθαιρεσιών. Να μην «τσαλακωθεί» από τα ΜΜΕ (έχουν πάρει απόφαση εξάλλου να μην το κάνουν) το πρόσωπο μιας βάναυσης κυβέρνησης, όσο ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα ζητά κι άλλη υποταγή, λιτότητα, καταστολή «για να λυθούν τα προβλήματα της χώρας».


Καλούμε τους φαντάρους να βγουν παραπονούμενοι στην αναφορά και να απαιτήσουν εξηγήσεις και την άμεση βελτίωση των συνθηκών που βιώνουν (και είναι, ούτως ή άλλως, άθλιες).

Καλούμε τους αξιωματικούς και την ιεραρχία να μας απαντήσουν: Γιατί διαρκώς παραβαίνουν τους κανονισμούς και τις πάγιες διαταγές, βάζοντας σε κίνδυνο το προσωπικό (και υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά);
Γιατί η περιοχή ευθύνης της 3ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας έχει γίνει «φαρ-ουέστ», όπου όλες οι αυθαιρεσίες επιτρέπονται; Γιατί, στο όνομα του «να βγαίνει η δουλεία», το ΓΕΣ και η πολιτική ηγεσία διαρκώς τους καλύπτουν;

Καλούμε τους γονείς και τους συγγενείς να διαμαρτυρηθούν για την υγεία των παιδιών τους. Από τις ίδιες οικογένειες, το κράτος απαιτεί την αφαίμαξή τους στο όνομα των «εθνικών αναγκών». Τα ίδια τα παιδιά τους, επιχειρεί να μετατρέψει σε πειθήνιο και αναλώσιμο δυναμικό στο όνομα του εθνικού στρατού-ΜΑΤατζή.

Αν τους αφήσουμε, όχι μόνο θα συνεχίσουν στον ίδιο βάρβαρο σκοπό, αλλά θα γίνουν ακόμα πιο αδίστακτοι. Για το στρατό, την πολιτική του ηγεσία, τους επιτελείς και τους διοικητές, η μεγάλη μάζα των στρατευμένων είναι ανύπαρκτη, όταν πρόκειται για τα δικαιώματά τους. Είναι υπαρκτή μόνο αν «λιώνει» και συνθλίβεται κάτω από τις βάρβαρες επιλογές τους, την καριέρα τους, την εικόνα τους και το ρόλο που παίζουν.


ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ,

ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Δ' ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ ΦΡΑΓΚΟ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ; ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ «ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ» ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ;


Το επαναλαμβάνουμε:

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ

«ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ» ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΑΞΙΟΜΑΧΟΥ

Και δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε να συμβεί


18 σχόλια:

  1. dld re file mono fantaroys kai epop vgazoun stis askhseis?????????????????????????? ax ellhnes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο παιδιά, συνεχίστε να γράφετε κατά του συστήματος που σας μισθοδοτεί. Αποδείξτε οτι με τους ΕΠΟΠ, απλώς διογκώθηκε το δημόσιο και οι παθογένειες του. Εξ' άλλου έχει ρυθμιστεί το θέμα με την Τουρκία: οτι και να γίνει θα γίνει με λιακάδα Μάιο-Ιούνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντάξει και γω έκανα σκηνάκια με 42 βαθμούς, έριξε και μια βρόχα το βράδυ και έγινα μούσκεμα δεν έκλεγα όμως. Εντάξει στρατός είναι όπως και να το κάνουμε δεν είναι νηπιαγωγείο, ειδικά όταν μιλάμε για 502(εκεί υπηρέτησα),508 κτλ. Εκεί καταλαβαίνεις τι πάει να πει στρατός αλλά παράλληλα σίγουρα είναι και μια εμπειρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ επέλεξα να είμαι εθελοντής σε εκείνα τα σκηνάκια για διάφορους λόγους(παιδιά υπέρβαρα,με τραυματισμούς,18χρονοι μη μπορώντας να αντέξουν στις συνθήκες,άοπλοι).Ο βασικότερος ήταν για να μη βλέπω το πρόσωπο του Κοσκινιώτη για μια μέρα(δεν με είχε τιμωρήσει),γιατί η υποκριτική ικανότητα από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο είχε φτάσει στο ύψιστο επίπεδο.Οι συνθήκες ήταν ακριβώς έτσι και οι αξιωματικοί πήγαν στα σπίτια τους αφήνοντας έναν χαμηλόβαθμο αξιωματικό σε κάθε λόχο(ΔΕΑ,ΑΝΘΛΓΟΥΣ).Για την ακρίβεια ένα παιδί έπαθε υποθερμία και οι υπόλοιποι χάλια σωματικά και ψυχολογικά.Οι ΕΠΟΠ είχαν τον αναγκαίο εξοπλισμό(ισοθερμικά,λάμπες) ενώ οι φαντάροι τίποτα.Όποιος ήταν εκεί ξέρει καθώς και το διάστημα Δεκέμβριος-Αύγουστος στην Καβύλη..(Έχουμε πολλές ιστορίες)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 12 ιανουαριου 2012
    Τι γινεται τωρα στο 502 μτπ καβυλης.Ποιος ο διοικητης και τι πληροφοριες. Πανε για χειμερινη ασκηση (για εφεδρους λοχιες) μες το γεναρη.
    ΣΟΣ
    Ας αναφερει όποιος ξερει τι γινεται και τι εκτος απο ισοθερμικα εσωρουχα και ψυχραιμία πρεπει να παρουν μαζί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κ 2 κιλα αρχιδια!πηγαινε φανταροσ ρε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλα απο το 2007 που ημουν εγω στο 508 εκεινος ο πουτανας γιος ο Μισοκαλος(Μπατμαν)(ναι ειμαι περηφανος που η σειρα μου του εβγαλε αυτο το παρατσουκλι) ειναι ακομα εκει???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. mexri kai tin 307 pou eimouna ego eki ton afisa pantos to arxithi emathe pola omos gt to epeze magkas geia afto ton gamisan kala atoma pou eixan visma geia emena anthropos tou tratou pou exei xasei 2 fores vadmo den aksizi pleon na eine stratiotikos alla as eine kala o paterastou pou eitan kai aftos strateiotikos kai ton kratane akoma

      Διαγραφή
    2. Τον είχα διοικητή λόχου το 1994 στην Αλεξανδρούπολη. Γράφω γιατί μετά από 30 χρόνια νοιωθω λύπη που ακόμη υπάρχει μέσα στο ελληνικό στράτευμα τέτοιο άτομο. Ίσως ο χειρότερος άνθρωπος που γνώρισα στην ζωή μου.

      Διαγραφή
  8. υπηρετησα διπλα στο 508 κ ειδα τα χαλια του, για τα σχινακια δεν εκφερω γνωμη αλλα η καθημερινοτητα των φανταρων του 508 ηταν για κλαματα εν γνωση αξιωματικων, Να σας χαιρονται οι οικογενειες σας, να κανετε παιδια κ να τα στειλετε εκει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 2008 a esso eimouna sto 508 prin erthei o MISOKALOS o opoios metetrepse to stratopedo se mavro!!oso gia tis sunthikes se skoinakia h stratopeda APLA APARADEKTH perasa omws atofios kai toys grafw sta @@ mou olous-kai tous gatzous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. υπηρετησα 153 σειρα 502 μτπ το μονο μτπ τοτε καλυπταμε απο σακκο μεχρι μαρασια ειμασταν ολοι παληκαρια καναμε χειμερινο και θερινο προγραμμα εκπαιδευσης καταδρομων περα απο την μηχανοκινηση αδειες καθε 5,εως 7 μηνες περναμε αλλα το κακο το σημερινο με τους αντιρισιες δεν το ειχαμε τοτε ,οκαθενας στρατιωτης εδεινε το 100 τοις 100 του εαυτου του στην ασκηση γιατι το ηθελε με τους αξιωματικους ειμασταν σαν αδελφια ,στους 20 μηνες που ημουν στο 502 ενας ηλθε απο καταδρομες κυπρου και ηταν λιγο ψαρομενος και σημερα αν ημουν 19 και παλι εκει θα πηγαινα ζεις οτι δεν μπορεις να ζησεις αλλου και μια φορα στην ζωη σου εκει βλεπεις ποιος εισαι , εισαι πραγματι αντρας να βγεις εξω στην ζωη ετοιμος να παλεψεις ,οσοι υπηρετησατε μετα εχετε ακομη τα ασυγκριτα οπλα ,φ,ν φαλ 7,62 ; οι τουρκοι ειχαν τοτε τα ντζι τρια μερα νυχτα η διαφορα μεταξυ τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΣΟΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ 502 ΜΤΠ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ.... ΧΡΗΣΤΟΣ 169 ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΗΡΑ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ 20 ΜΗΝΕΣ ΕΚΕΙ ΚΑΒΥΛΗ

      Διαγραφή
    2. ΟΣΟΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ 502 ΜΤΠ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ.... ΧΡΗΣΤΟΣ 169 ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΗΡΑ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ 20 ΜΗΝΕΣ ΕΚΕΙ ΚΑΒΥΛΗ

      Διαγραφή
  11. o misokalos marinos eitan geia ton poutso otan eimouna ego 307 sira all to pire to madima tou kala apo visma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αλέξανδρος Καφρίτσας - alxr399@gmail.com13 Φεβρουαρίου 2015 στις 12:54 π.μ.

    508 ρίζια 275 που είστε ρε αλάνια;;Ρε κωλόβυσμα Ιωαννίδη που φευγαμε για 12 μέρες σκηνάκια και μας χαιρετούσες στην αυλή με το λουκάνικο στην πλάτη!Που είσαι ρε μπινέ;;;Μπαλαμπάηηηηνν που είσαι ρε οδηγέ βαφέα της 10κάρας;;Δεκανέας Καφρίτσας εδώ,ο απόλυτος αντιρρησίας κόντρα στα καραγκιοζιλίκια τους.Σέβομαι τον στρατό,μην παρεξηγηθώ αλλά εκεί στα Ρίζια είχε πολλούς κομπλεξικούς δυστυχώς.Σάμος και μιχαλολιάκος αξιωματικοί του πέους που είστε ρε παλληκάρια της φακής που με στριμώχνατε και οι 2 λέγοντας οτι θα με γαμήσετε.θυμάστε ακόμα την απάντηση μου είμαι σίγουρος!θα μου κλάσετε τ'αρκίδια!!χαχαχαχαχα.Δεν σας χάλασε καθόλου που καθίσατε μια 5νταετία ακόμα στην μαυρίλα ε;;Ρε Λαφαζάνη ψευτόμαγκα που πουλούσες νταηλίκια σε όλους τους φαντάρους;;Πόσο ρόμπα και φλώρος φάνηκες θέλω να σου θυμίσω όταν πηγαίναμε διδδυμότειχο με τα παπάκια για άσκηση σκίστηκε το δάχτυλο σου από το φλωροδαχτυλίδι που φορούσες και λιποθύμισες επειδή έτρεξε μια σταγόνα αίμα!χαχαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εσεις εκει στον Σπαρτακο τι νομιζετε οτι ειναι ο στρατος? Ειδικα σε αυτες τις περιοχες? Ειδικα με τις συνθηκες που υπαρχουν? Η τι θα θελατε να ειναι? 502 υπηρετησα και ειμαι περηφανος. Ναι οι συνθηκες ηταν δυσκολες. Ναι τα παντα ηταν επιπονα. Ναι σωματικα και ψυχικα βαρεσαμε κοκκινο. Και μηπως ηταν και ετσι επειδη υπαρχουν ατομα σαν εσας? Φυγοπονοι, αντιρησιες, καλομα8ημενοι κλπ? Ποιες θα ηταν οι συνθηκες που θα υπηρχαν και ποσο χειροτερες θα ηταν, αν ειμασταν ολοι σαν και σας η σεν υπηρχε στρατος η δεν εκανε σωστα το εργο του? Στο 502 πηρα μια γευση πως θα ηταν τα πραγματα αν ου μη γενητω. Γιναμε ετοιμοι ,οσο το δυνατον, για ολα. Αναπτυξαμε δεσμους με τον διπλα μας που αλλου κι αλλιως δε γινεται. Ειδαμε τα ορια μας. Αλλοι τα διευρυνανε. Δεν ηταν περισσοτερο ζουγκλα απ εξω, και πιστευω αυτοι που περασαν απο 508 και 502 αντιμετωπιζουν καλυτερα οτι τους πεταει η ζωη εξω, απο οτι οι αλλοι. Οι μαμακηδες, κλαψιαρηδες,καλομαθημενοι κλπ.. Και btw, αληθεια? Αν δεν ηταν ο στρατος, εσεις ποιοι κ που θα'σασταν..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή