Δραματικές αποφάσεις για τους εργαζομένους στο Δημόσιο που θα συμπαρασύρουν προς τα κάτω και τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας έλαβε χθες το βράδυ η κυβέρνηση προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ευρωπαίων εταίρων, από τους οποίους περιμένει στήριξη στην επόμενη «έξοδο» δανεισμού της χώρας στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συμφωνία που έκλεισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον φινλανδό επίτροπο κ. Ολι Ρεν προβλέπει να ανακοινωθούν άμεσα νέες περικοπές αποδοχών στο Δημόσιο που ισοδυναμούν με την απώλεια ενός ολόκληρου μισθού για τους 600.000 δημοσίους υπαλλήλους, να «παγώσουν» όλες οι συντάξεις και να αυξηθεί η έμμεση φορολογία, δηλαδή ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στα ποτά.
Ο στόχος των νέων αυτών μέτρων- του τρίτου πακέτου μέσα σε έναν μήνα- που αναγκάζεται να λάβει η κυβέρνηση είναι να εξευρεθούν 4,8 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) για να μειωθεί το έλλειμμα. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην κατάργηση του δώρου του Πάσχα ή του επιδόματος αδείας (δηλαδή, του 14ου μισθού) αλλά σε νέες περικοπές επιδομάτων στους δημοσίους υπαλλήλους. Με αυτόν τον έμμεσο τρόπο θα μειώσει κατά 1,4 δισ. ευρώ το συνολικό κονδύλι των 26 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό. Δεδομένου ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η περικοπή επιδομάτων σε δικαστικούς, εφοριακούς, τελωνειακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, καθηγητές κ.ά. σε ποσοστό ως 5% (αντιστοιχούν σε 600 εκατ. ευρώ), οι συνολικές απώλειες για τους εργαζομένους στο Δημόσιο θα ανέλθουν σε 2 δισ. ευρώ, ποσοστό 7%, που ισοδυναμεί με την κατάργηση ενός ολόκληρου μισθού.
Είναι προφανές ότι οι πρώτοι που πληρώνουν «το μάρμαρο» της δημοσιονομικής κατάρρευσης είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το πακέτο των μέτρων όμως προ βλέπει πρόσθετες περικοπές δαπανών στο Δημόσιο της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ που κατά κύριο λόγο θα αφορούν τη δημόσια υγεία.
Τα μέτρα συζητήθηκαν χθες το βράδυ αναλυτικά στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Στο σκέλος των εσόδων αποφασίστηκε η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά δύο μονάδες (από 19% στο 21%) με τον οποίο επιβαρύνονται όλα τα αγαθά (πλην των τροφίμων) και οι υπηρεσίες ώστε να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1,4 δισ. ευρώ. Κατά τις πληροφορίες, εκφράστηκε η άποψη να μην αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστής (9%) με τον οποίο επιβαρύνονται τα τρόφιμα ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν από την αύξηση βασικά είδη διατροφής. Μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις στα καύσιμα καθώς από τη νέα αύξηση του ειδικού φόρου η κυβέρνηση περιμένει να εισπράξει τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, επιπλέον του 1 δισ. ευρώ με την τελευταία αύξηση του φόρου κατά 26%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου