Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΠΟΥΣ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

Παλαιστίνη
Έθνος

Χιλιάδες νεαροί Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους της Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο της «Μέρας Οργής» για τις ισραηλινές προκλήσεις και ειδικά τα εγκαίνια νέας Συναγωγής στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και τα σχέδια για 1.600 νέους εποικισμούς στην περιοχή Ραμάτ Σλόμο στα ανατολικά της πόλης. Μασκοφόροι Παλαιστίνιοι πετροβολούσαν τις ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις και οι συμπλοκές κορυφώθηκαν με χρήση δακρυγόνων και κλομπ. Οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τους 60.

Στην ελεγχόμενη από τη «Χαμάς» Λωρίδα της Γάζας η ηγεσία της οργάνωσης κάλεσε σε νέα «Ιντιφάντα» (εξέγερση).

«Στην Ιντιφάντα πρέπει να πάρει μέρος όλη η παλαιστινιακή κοινωνία. Κάθε Παλαιστίνιος πρέπει να εξεγερθεί ενάντια στις δυνάμεις κατοχής», δήλωσε εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου της «Χαμάς».

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Νετανιάχου πως οι εποικισμοί βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή

Προειδοποίηση Αμπάς

Από τη Δυτική Οχθη η μετριοπαθής προεδρία του Μαχμούτ Αμπάς προειδοποιούσε πως η παλαιστινιακή συμμετοχή σε νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά δεδομένη, εάν το Ισραήλ δεν ανακαλέσει την απόφαση για τους εποικισμούς. Η ανακοίνωση για επέκταση των εποικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ έχει ταυτόχρονα προκαλέσει μείζονα κρίση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, ωστόσο, να εμμένει στα εποικιστικά σχέδια, παρά τις οξύτατες επικρίσεις των Αμερικανών αλλά και τις προειδοποιήσεις για το μέλλον των διμερών σχέσεων, εφόσον δεν ανακληθεί το νέο σχέδιο εποικισμών, δεν προβεί το Ισραήλ σε «βήματα καλής θέλησης» προς τους Παλαιστινίους (π.χ. μαζικές αποφυλακίσεις κρατουμένων) και δεν συμμετάσχει σε ουσιαστικό ειρηνευτικό διάλογο.

Λέγεται πως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εισέπραξε την «ψυχρολουσία» της ανακοίνωσης ενός πρώτου μέρους των εποικισμών ανήμερα της άφιξής του την περασμένη βδομάδα στο Ισραήλ, προειδοποίησε τον Νετανιάχου πως «αυτά που κάνετε υπονομεύουν την ασφάλεια των στρατευμάτων μας που μάχονται στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν. Βάζουν σε κίνδυνο εμάς και την ειρήνη στην περιοχή».

Εβραϊκό λόμπι

Πιέσεις στην Ουάσιγκτον

Το Ισραήλ δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, ενώ αντίθετα, το εβραϊκό λόμπι πιέζει ασφυκτικά την Ουάσιγκτον για να «πέσουν οι τόνοι». Την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον συνεδριάζει η AIPAC -η ισχυρότερη αμερικανο-ισραηλινή οργάνωση- και στις εργασίες της θα παραστεί και ο Νετανιάχου. Δεν έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης. Καθόλου τυχαία ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, ανέβαλε την προγραμματισμένη για χθες επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου