Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΤΩΝ 13

Τα Νέα

Παιδιά 12 ώς 15 ετών φυλακίζονται στο Ισραήλ ως «τρομοκράτες».

Ο 13χρονος Παλαιστίνιος Αλ-Χάσαν Μουχτάσεμπ είναι ένα απ΄ αυτά και η οικογένειά του προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά των ισραηλινών αρχών.

Πολλοί Παλαιστίνιοι ηλικίας 12 ώς 15 ετών έχουν συλληφθεί τους τελευταίους μήνες από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, καταγγέλλει η ισραηλινή οργάνωση Μπ΄Τσελέμ. Στο τέλος Φεβρουαρίου κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές 343 μικροί Παλαιστίνιοι. Ένα από τα παιδιά αυτά είναι ο 13χρονος Αλ-Χάσαν Μουχτάσεμπ από τη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Συνελήφθη στις 27 Φεβρουαρίου από στρατιωτική περίπολο και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση έπειτα από οκτώ ημέρες. Προηγουμένως ανακρίθηκε χωρίς δικηγόρο, εξαναγκάσθηκε να «ομολογήσει» ότι πετούσε πέτρες και να υπογράψει το κείμενο της «ομολογίας» του στα εβραϊκά, χωρίς να μπορεί να το διαβάσει, φυλακίστηκε μαζί με ενηλίκους και προσήχθη ενώπιον στρατοδικείου...

Οι γονείς του προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά των αρχών. Ο ανταποκριτής του βρετανικού «Ομπζέρβερ» στη Χεβρώνα σημειώνει πως οι ποινικές διώξεις ακόμη και 12χρονων Παλαιστινίων είναι συνηθισμένες στο Ισραήλ, όπου οι Παλαιστίνιοι δικάζονται ως ενήλικοι όταν κλείνουν τα 16, ενώ οι Ισραηλινοί όταν κλείνουν τα 18. Σύμφωνα με περυσινή έκθεση της οργάνωσης Defence for Children Ιnternational (DCΙ), η κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια μικρών Παλαιστινίων είναι «εκτεταμένα, συστηματικά και θεσμοποιημένα».

Ο Αλ-Χάσαν Μουχτάσεμπ συνελήφθη νωρίς το απόγευμα στο κέντρο της Χεβρώνας μαζί με τον 10χρονο αδελφό του, τον Αμίρ, καθώς επέστρεφαν στο σπίτι τους από το σπίτι της θείας τους. «Δύο στρατιώτες ήρθαν προς το μέρος μας και μας είπαν: "Ελάτε εδώ". Εμείς πήγαμε», αφηγήθηκε. «Πήραν τον αδελφό μου και δεν ξέρω πού τον πήγαν. Εμένα με πήγαν στο τμήμα». Τα δύο αδέλφια κρατήθηκαν χωριστά και ο Αμίρ αφέθηκε ελεύθερος αργότερα τη νύκτα. «Ήταν σε πολύ, πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση», λέει ο πατέρας του, ο 45χρονος Φαντέλ Μουχτάσεμπ. «Είχε κατουρηθεί πάνω του. Ήταν τρομοκρατημένος». Τώρα «βρέχει» το κρεβάτι του και ξυπνάει μέσα στη νύχτα ουρλιάζοντας, με αποτέλεσμα να εισαχθεί σε νοσοκομείο. «Προσπαθούμε να τον ανακουφίσουμε, όμως πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο», λέει ο πατέρας.

Ο Αλ-Χάσαν παραδέχθηκε κατά την ανάκριση πως πετούσε πέτρες σε στρατιώτες, αν και δεν το είχε κάνει εκείνη την ημέρα. Μεταφέρθηκε με δεμένα τα μάτια σε στρατιωτική φυλακή ενηλίκων. «Δεν υπήρχαν άλλα παιδιά και φοβόμουν», είπε. Τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή του εμφανίσθηκε ενώπιον στρατοδικείου, όμως ο πατέρας του, ο οποίος είναι πλακάς, δεν είχε τα 2.000 σεκέλ (315 ευρώ) που χρειάζονταν για την εγγύηση. Έτσι το παιδί αποφυλακίστηκε την προπερασμένη Κυριακή βάσει μιας συμφωνίας η οποία προβλέπει ότι θα συλληφθεί ο πατέρας του, αν αυτό δεν εμφανιστεί στο δικαστήριο. «Ακόμη κι αν πετούσε πέτρες, είναι μόλις 13 χρονών», λέει ο Φαντέλ. «Τον μεταχειρίστηκαν σαν τρομοκράτη. Ισχυρίζονται ότι είναι δημοκρατικοί και ανθρώπινοι, όμως δεν είναι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου