Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΑΥΞΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Ελευθεροτυπία

Θεαματική -όπως τη χαρακτηρίζει το Εθνικό Γραφείο Εγγραφής Εμπορικών Εταιριών της Ρουμανίας (ONRC)- αύξηση κατά 110% ή 720 εκατ. ευρώ, κατέγραψαν το 2009 οι ελληνικές επενδύσεις στη βαλκανική αυτή χώρα, παρά το γεγονός ότι το περασμένο έτος «σημαδεύτηκε» από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Στην αύξηση αυτή συνέβαλε και η Cosmote (με την εξαγορά της εταιρίας Zapp) και οι ελληνικών συμφερόντων τράπεζες, οι οποίες ενίσχυσαν την κεφαλαιακή τους βάση.

Το 2009, οι εταιρίες ελληνικών συμφερόντων και οι ελληνικών συμφερόντων τράπεζες διατήρησαν τις θέσεις τους και έδειξαν αντοχή. Μάλιστα και στον τομέα των κατασκευών και της ανάπτυξης ακινήτων, ο οποίος επλήγη περισσότερο από όλους, οι ελληνικές εταιρίες προέβησαν σε αναπροσαρμογές των σχεδίων τους και δείχνουν ότι αντέχουν στην κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ONRC, που δημοσιεύονται και σε ενημερωτικό δελτίο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, η Ελλάδα, το 2009, κατατάσσεται 5η στη σειρά κατάταξης έπειτα από την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Το ελληνικό μερίδιο στις ξένες επενδύσεις διαμορφώθηκε στις 31/12/2009 στο 5,45%, από 3,02% στις 31/12/2008. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει, επίσης, πως από το σύνολο των ρουμανικών εταιριών με αλλοδαπή συμμετοχή (στις 31/12/2009), οι 4.697 είναι ελληνικών συμφερόντων, ενώ στις 31/12/2008 ήταν 4.484. Παρά την κρίση, μέσα στο 2009 ιδρύθηκαν 213 νέες εταιρίες ελληνικών συμφερόντων.

Από τις 4.697 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που υπάρχουν στη Ρουμανία, πραγματικά ενεργές είναι περί τις 800 έως 1.000, αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο και προστίθεται πως "πολλές από τις υπόλοιπες, είτε δεν είναι ενεργές είτε έχουν ιδρυθεί με βασικό στόχο την αγορά οικοπέδου ή διαμερίσματος ,δεδομένου ότι η ρουμανική νομοθεσία δεν επιτρέπει τέτοια ιδιοκτησία σε φυσικά πρόσωπα παρά μόνο την απόκτηση διαμερίσματος χωρίς συμμετοχή στην ιδιοκτησία της γης επί της οποίας ευρίσκεται το κτίριο".

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας (BNR), τα οποία συλλέγονται και αναλύονται με άλλη μεθοδολογία, επί του σωρευτικού συνόλου των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στη Ρουμανία, που ανήρχοντο στις 31/12/2008 στα 48,798 δισ. ευρώ, η Ελλάδα κατείχε, στις 31/12/2008, την 6η θέση, με επενδύσεις ύψους 3,154 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γραφείου ΟΕΥ, το αθροιστικό σύνολο των επενδύσεων από την Ελλάδα κυμαίνεται σήμερα περί τα 4 δισ. ευρώ. Στις επενδύσεις αυτές συνεκτιμώνται και εκείνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω άλλων χωρών (κυρίως μέσω θυγατρικών που εδρεύουν στην Κύπρο).

Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα είναι πιθανότατα 4η στη σειρά κατάταξης των ξένων επενδυτών στη Ρουμανία. Για τους κλάδους που έχουν απορροφήσει ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια, υπογραμμίζεται η εντυπωσιακή και ορατή παρουσία των ελληνικών τραπεζών: Οι επτά ελληνικές τράπεζες διαθέτουν σήμερα περί τα 900 υποκαταστήματα σε όλη τη Ρουμανία και απασχολούν πάνω από 10.000 άτομα.

Το γραφείο ΟΕΥ Βουκουρεστίου υπολογίζει ότι, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων σε εταιρίες ελληνικών συμφερόντων στη Ρουμανία ανέρχεται πάνω από 30.000 άτομα. Εντυπωσιακή και ορατή είναι επίσης, η ελληνική επενδυτική παρουσία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Οι μεγαλύτερες ελληνικές επενδύσεις στη Ρουμανία είναι εκείνη του ΟΤΕ (ο οποίος κατέχει το 54% της Romtelecom) και εκείνη της Cosmote. Kινητικότητα από πλευράς Ελλήνων επενδυτών παρατηρήθηκε στον τομέα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της κτηνοτροφίας, στον τομέα των τροφίμων και ποτών.

Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) προκάλεσε το ενδιαφέρον όχι μόνο των άλλων ξένων αλλά και των Ελλήνων επενδυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου